Januar 2022

Vi håber at I alle og jeres familier, er kommet godt og sikkert ind i det nye år. Vi glæder os i den grad til at byde velkommen og velkommen tilbage her i 2022. Vi modtager de første kursister mandag den 14. februar til ”Tysklands lys og mørke – Et tysk genopfriskningskursus”, som er fuld booket på samme måde som ”Mozart og Verdi – Opera i Hamborg” og ”Strikkekurset med Annette Danielsen” i marts.

Det er fortsat muligt at deltage på kurserne fra den 7. til den 13. marts, ”Stærke kvinder i Slesvigs historie” samt ”Magt og manipulation – Et oplysningskursus om de kræfter der påvirker vores valg”.

Jeg vil i dette nyhedsbrev fortælle om

  • Status på 2021 og antal tilmeldte til kurserne i 2022
  • MCP (Minority Changemaker Programme) foråret 2022
  • Corona retningslinjerne for Tyskland
  • Påbegyndt processen for ny lærer kollega fra sommer 2022

 

Status på 2021 og antal tilmeldte til kurserne i 2022

Selvom vi så sent som den 17. december, desværre blev nød til at aflyse vores nytårskursus og udskyde det et år, lykkedes det os, på trods af Corona restriktionerne i foråret og igen sidst i december, at byde velkommen til 727 kursister til vores kurser i 2021.

Hvis vi tolker på vores antal tilmeldte d.d., må vi sige, at vores program for 2022 er blevet rigtig godt modtaget. Der er allerede 547 tilmeldte kursister, og vi kan som tidligere fortalt, melde alt udsolgt til nogle af de første kurser. Herudover er de en del kurser senere på året som kun har få ledige pladser eller er udsolgt. Det er rigtig dejligt og det glæder os meget med den særdeles positive opbakning.

MCP (Minority Changemaker Programme)

I foråret tyder alt på, at vi kan byde velkommen til et hold unge mennesker til vores 13 ugers Minority Changemaker Programme (MCP), og her danne, uddanne og udvikle unge mennesker i rammen af dansk højskoletradition til at løfte dialogen om europæiske mindretal ind i EU. Der er p.t. 22 tilmeldte fra 14 forskellige nationaliteter og flere er på vej med tilmeldinger.

Som tidligere beskrevet i nyhedsbrevene, er Minority Changemaker Programme (MCP) et tre måneder langt højskoleophold fra d. 27. marts – 24. juni 2022 her på Jaruplund Højskole. Projektet er i samarbejde med Grænseforeningen et kursus der kombinerer klassisk højskole undervisning, samvær og aktiviteter med undervisning/forelæsninger fra Syddansk universitet.

På kurset er der fire linjefag, der suppleres med akademiske forelæsninger vedrørende grænsestudier, historiske og aktuelle mindretalsudfordringer i Europa samt forskellige valgfag.

Kurset er målrettet unge europæere, der enten selv tilhører et mindretal i Europa, eller som har interesse inden for området. Målet er at være med til at danne, udvikle og uddanne unge europæere, i rammen af vores danske højskoletradition, til at blive en aktiv del af det europæiske fællesskab samt løfte mindretals dialogerne ind i EU.

Corona retningslinjerne for Tyskland

Som vi hørte i går, fjernes de fleste af vores Corona relaterede restriktioner fra på tirsdag i Danmark. Så langt er man endnu ikke her i Tyskland. Der forventes en ny udmelding medio februar, men som det ser ud nu, kan vores kurser gennemføres

såfremt man er vaccineret (har sit Coronapas), og kan fremvise en Corona test med et negativt resultat ved ankomst til højskolen.

Herudover er det fortsat et krav, at bære mundbind når vi går rundt mellem de forskellige lokaler. Mundbind er ikke påkrævet når man sidder ned. Ligeledes er afstand kravet fortsat på 1,5 meter. Vi håber at restriktionerne lempes, men vi kan også lave rigtig god højskole sammen med jer, under hensyntagen til de nuværende retningslinjer – har vores kursister i 2021 fortalt.

Påbegyndt processen for ny lærer kollega fra sommer 2022

I torsdags ønskede vi Drude stort tillykke med hendes nye job fra den 14. marts som Forskningsbibliotekar på Det Kgl. Bibliotek på Aarhus Universitet. Dette gjorde vi i forbindelse med, at jeg modtog hendes opsigelse. Både Drude og vi her på Jaruplund Højskole er meget kede af, at samarbejdet ophører, men vi har fuld forståelse for de velovervejede årsager der ligger til grund for Drudes beslutning om at sige ja tak til de nye udfordringer. Vi ønsker alt det bedste til Drude, der har sidste arbejdsdag den 12. marts, efter at kurset ”Stærke kvinder i Slesvigs historie” er gennemført.

Vi har derfor sat gang i en ny proces for at finde endnu en dygtig lærer til glæde for vores kommende kursister, mindretallet og vores højskoleteam. Stillingsannoncen kan læses på Dansk Skoleforenings hjemmeside. Lærer til Jaruplund Højskole

Afslutningsvis kan jeg oplyse, at du altid er velkommen til at skrive til os på jaruplund@skoleforeningen.org hvor Signe er klar til at besvare din mail og hjælpe, såfremt du har spørgsmål, eller vi på anden måde kan være behjælpelig med tilmelding til vores kurser og aktiviteter.

Vi glæder os til at byde velkommen til Jaruplund Højskole

De bedste hilsner,

Karsten Dressø