Vores værdigrundlag

Vi er en Grundtvigsk højskole, der formidler folkelig oplysning, livsoplysning og demokratisk dannelse, og bygger på værdien af gensidig respekt, værdien af forskellighed, værdien af positivt livssyn, værdien af dialog, værdien af levende fortællinger og fællesskab med plads til alle samt mulighed  for personlig udvikling. Du vil opleve, at vi møder mennesker, der hvor de er og med venlighed.

Vores mission er, at formidle Sydslesvigs historie og kultur, at formidle det at være en del af et mindretal, at formidle nordiske og europæiske strømninger, at udvikle mennesker gennem viden, dialoger og indsigt og derigennem skabe grundlag for refleksion.

Vores vision er, at have en fyldt højskole, og at gøre det så godt at dem vi møder bliver positive ambassadører for Jaruplund Højskole og Sydslesvig.

Sten

Os møder du på Jaruplund Højskole

karsten

Karsten Biering Dressø

Forstander & talentudvikler (ledelse, guide, m.m.)

Rigmor

Rigmor Eybye

Lærer (musik, italiensk, m.m.)

Ole Præstkær Jørgensen

Ole Præstkær Jørgensen

Lærer (kunst, tegning, skulptur)

Birte Bünger Christensen

Signe Gaden Pedersen

Sekretær

Maike Franzen

Meike Franzen

Oldfrue

Kirsten Kohberg

Kirsten Kohberg

Rengøring

Holger Fürst

Holger Fürst

Køkkenleder & kok

Marius Streubel

Marius Streubel

Souschef & kok

Drude Terkildsen Bill

Srdjan Cvetkovic

Kok

Rita Pedersen

Rita Petersen

Køkkenmedhjælper

Jennifer Thietje

Jennifer Hansen (Jenny)

Køkkenassistent

Jennifer Thietje

Anke Dancker

Køkkenassistent

Vores tidligere elever siger

“Jeg fik oplevelser og venskaber ud over grænser”

Kristine Tidligere elev på Jaruplund Højskole

“Du behøver ikke at være høj for at gå på Jaruplund Højskole, for det bliver du automatisk! Et godt sted at være og et godt sted at lære. Det er Jaruplund Højskole.”

Søren Tidligere elev på Jaruplund Højskole nu rejseguide i Europa

”Skolen har virkelig gode faciliteter, både
til undervisning og fritid. Og de adskillige ture, vi tog på, var et godt supplement til hverdagsundervisningen og en chance for at se en masse spændende steder.”

Artur Tidligere elev på Jaruplund.

”Jeg tog næsten alle de fag, skolen tilbød, og lærte en masse. Jeg prøvede ting, jeg ikke havde prøvet før, f.eks. bueskydning, tegning, skuespil og at spille trommer og guitar.”

Sofia Tidligere elev på Jaruplund.

”Opholdet på Jaruplund er en af de bedste oplevelser, jeg har haft. Det var en kæmpe oplevelse at møde folk fra alle mulige lande.”

Line Tidligere elev på Jaruplund.

”Vi havde det sjovt sammen – tog på ture, holdt fester, gik til koncerter, fiskede, shoppede osv. Nogle af os lavede vores eget band, som gav fire-fem koncerter på forskellige skoler.”

Anton Tidligere elev på Jaruplund.

Om Jaruplund Højskole

Skolen

Skolen ligger i Tyskland, 8 kilometer syd for den danske grænse 7 kilometer sydvest for Flensborg. Vi er en dansksproget højskole med internationalt udsyn lige midt i det historiske Sydslesvig. Her kan du lære det Tyskland at kende, som Danmark er nabo til og har fælles historie med. På højskolen får du tid og rum til at fordybe dig i det faglige og til at finde din egen stemme i fællesskabet. I undervisningen lærer du forskellige færdigheder, værktøjer og teknikker, som du kan bruge i din uddannelse eller arbejdsliv efter højskolen samt noget mere generelt, som giver dig et stærkere ståsted i forhold til, hvem du er, hvad du kan og hvad du vil. Der er både weekenderne med et program, som f.eks. den årlige elev-weekend med fest og besøg af tidligere elever samt weekender hvor du har fri og mulighed for at fordybe dig i værkstederne eller bare slappe af.

Højskolen har ni kernefag, som du kan vælge to eller flere af: kunst, musik, tysk, ledelse, eksistens, foto, guide, e-sport og programmering. Fælles for kernefagene er et overordnet fokus på kommunikation, sprog, udtryk, identitet og kulturmøde såsom hvem er jeg i forhold til de andre? Hvordan kan vi tale sammen og forstå hinanden? I alle fag arbejder du med, hvordan man bliver bedre til at kommunikere og forstå, i forhold til sig selv, hinanden og som medborger. Herudover kan du vælge flere valgfag som sport, fitness, outdoor og værksteder, og dermed selv være med til at sammensætte dit skema.

 

Faciliteter

Sauna, fitnessrum, gymnastiksal, biograf, bibliotek, musiklokale, kunstatelier, værksted til sten, læder mm, foredragssal, konferencesal, pejsestue og dagligstue. Lokalerne er åbne døgnet rundt, så du altid har mulighed for arbejde videre i fritiden på det, du lige har gang i. I skolens pejsestue kan du tage et spil pool, eller du kan starte en fest i skolens egen bar. Pejsestuen og opholdsstuen er ofte stederne, hvor hvert højskolehold udvikler sit særlige højskoledrive og er især her, i mødet med andre, at højskolen sætter sit aftryk.

Højskolen har 51 senge fordelt på 20 enkeltværelser og 14 dobbeltværelser med eget bad og toilet samt 3 små enkeltværelser der deler bad og toilet.

 

Natur, historie og kultur

Vi er placeret centralt for oplevelser i alle kategorier. Som en del af opholdet kommer du til koncerter, jazz eller klassisk, og måske også en enkelt opera, samt museumsbesøg og kunstudstillinger. Den gamle, danske historie nærmest vælter op af jorden ved Danevirke, Hedeby og i Slesvig og du kommer også på "naturtur" til marsken i Nordfrisland.

 

Flensborg

Flensborg kan nås på cykel fra højskolen da der kun ca. er 7 km til havnen, som er byens centrum. Byen har godt 85.000 indbyggere, hvoraf ca 25.000 regnes til det danske mindretal. Flensborg har skønne, gamle gader med spændende butikker, hyggelige caféer, diskoteker og koncertsteder samt et stort, dansk bibliotek, moderne svømmehal og så selvfølgelig ”Hölle Nord”, Campushalle, hvor SG Flensburg-Handewitt spiller deres håndboldkampe for fulde huse.