Vores Arrangementer

Jaruplund Højskole er en åben højskole, og denne side skal informere om de åbne arrangementer vi byder på. Et åbent arrangement er åben for alle der er interesseret. For at være med i et arrangement skal man blot tilmelde sig via vores tilmeldingsblanket.

For deltagelse opkræver vi et lille bidrag på 5€, som betales kontant til den pågældende værtslærer eller på kontoret. I enkelte tilfælde afviger opkrævningen, dette vil fremgår i arrangementets beskrivelse.

Siden vil løbene blive opdateret med nye arrangementer.

Så kom forbi og snup en bid af din fremtid.

Datoer

Juni

Tirsdag d. 04.06 fra kl. 09.00

09.00 Morgensamling ved Birgit Fuglsbjerg – ”Myrer og forundring”

10.15 Foredrag ved Kirsten M. Andersen, lektor og formand for Grundtvigsk Forum – ”Grundtvig og håbet”

 

Torsdag d. 06.06 kl. 14.00

Foredrag: ”Verdens mange fremskridt fortjener mere spalteplads” - ved direktør og chefredaktør for ”Verdens bedste Nyheder” Thomas Ravn Petersen

 

Fredag d. 07.06 kl. 19.30

Foredrag: ”Nyere dansk litteratur – inspiration og læsning.” En samtale mellem litteraturformidler Anne Kathrine Vindvad Laursen og Birgit Fuglsbjerg.

 

Lørdag d. 08.06. kl 10.15

Foredrag: ”USA – hvad sker der, og er der håb?” ved journalist, forfatter og USA-kender David Trads.

 

Fredag d. 21.06, fra kl. 19:00

Inviterer  vi, i samarbejde med Foreningen Norden, til Nordisk Midsommer. Vi lægger ud med fortællingen om Grønland v. Dieter Küssner, herefter danser vi nordisk folkedans, som DansMedFolk står for, og så slutter vi af med lækker grillmad fra højskolens køkken.

Omkostninger pr. person ligger på 10€, som betales kontant samme aften.

Tilmeldinger til dette arrangement skal sendes til vores jaruplund@skoleforeningen.org

 

Tirsdag d. 25.06, fra kl. 14:15

Inviterer vi til en Grønlandsk eftermiddag på højskolen. Jaruplund Højskole har gennem mange år skabt en særlig forbindelse til Grønland via vores rejsekurs. Denne eftermiddag vil højskolelærer Ole Præstkær og tidligere forstander Dieter Küssner bruge for at tale om Grønlands historie og kultur.

14.15 "Grønlands historie" v. Ole Præstkær

16.00 "Grønlands Kunst" v. Dieter Küssner

Pris: for medlemmer af vores støttekreds: 10€ / udefra kommende 20€

 

August

Torsdag d. 01.08 kl. 19.00

Foredrag: De danske ’tysklandsarbejdere’ 1940-45

Knapt 100.000 danskere arbejdede i Nazi-Tyskland i en periode, de fleste i Hamburg, Schleswig-Holstein og Bremen. Hvad fik dem til at tage arbejde for besættelsesmagten – tvang, nød eller sympati med nazismen? Hvad slags arbejde fik de? Hvordan blev de behandlet i et land, gennemsyret af racisme og fremmedfjendtlighed? Og hvordan så dansk fagbevægelse på den usædvanlige ’udvandring’?

Ved Therkel Stræde, historiker, lektor emeritus har i en årrække forsket i ’tysklandsarbejdernes’ forhold og publiceret om emnet, bl.a. i Årbog for Arbejderbevægelsens Historie, tidsskriftet Arbejderhistorie og Vierteljahrschrift für Wirtschafts- und Sozialgeschichte.

 

Lørdag d. 03.08 kl. 13.00

Foredrag: Nazisternes sidste tilflugt

Hans Christian Davidsen fortæller bl.a. om de 2.000-3.000 nazister, der i krigens sidste dage flygtede til Flensborg, hvor det lykkedes mange af de helt store forbrydere at gemme sig, få nye identiteter eller starte på en frisk i fine stillinger. Flensborg var op til Anden Verdenskrigs afslutning Nazitysklands hovedstad.

Efter at Hitler havde begået selvmord i Berlin, drog hans afløser, Admiral Karl Dönitz, til Flensborg, hvor han og den sidste regering fortsatte helt frem til maj 1945. Det fik alvorlige konsekvenser i grænselandet.

Hans Christian Davidsen, forfatter og kulturredaktør på Flensborg Avis

September

Tirsdag d. 10.09, kl. 14.30

“Kunst og glæde “ ved professor i filosofi Søren Harnow Klausen

 

Lørdag d. 14.09, fra kl. 10.15

Inviterer vi til en spansk dag her på højskolen. I de seneste år har vi etableret et rejse kursus til Barcelona og Catalonien. Som vi plejer på vores rejsekurser bruger vi tiden på højskolen inden vi tager afsted til dykke ind i vores rejsemåls historie og kultur. Dagen består af et todelt foredrag og en frokost.

10.15 Foredrag om spansk kultur og historie ved en af vores rejseledere

12.00 Frokost

14.00 Foredrag om spansk kultur og historie fortsat ved en af vores rejseledere

Pris: for medlemmer af vores støttekreds: 15€ / udefra kommende 25€

 

Oktober

Tirsdag d. 29.10, fra kl 9.30.

Inviterer vi til en US amerikansk dag på højskolen. Den 5. november skal der vælges en ny præsident i USA, og i anledning til det har vi planlagt et rejse kursus  til USA. Som vi plejer på vores rejsekurser bruger vi tiden inden til at forberede os på landets kultur og historie. Dagen består af to foredrage og en frokost.

09.30: Foredrag og fortællinger om USA's folkesjæl, historie og politiske situation v. højskolemand og rejseleder Jens Horstmann

12.00: Frokost

14.00: Foredrag om de danske udvandrere v. højskolemand og rejseleder Jens Horstmann

Pris: for medlemmer af vores støttekreds: 15€ / udefra kommende 25€