Nyhedsbrev november 2021

 Kære modtager af Jaruplund

 Højskoles nyhedsbrev.

Træerne holder krampagtigt fast i de sidste blade og gør sig klar til at modstå vinteren. Kaj og hjælpere fra det øvrige praktiske personale er på overarbejde for at samle bladene sammen, sideløbende med de øvrige opgaver de har, alt imens vi afholder november måneds kurser.

I denne uge er det ”Hof og Barok” samt ”Klassisk uge” der fylder hele højskolen, og i næste uge er det ”Den nye Højskolesangbog” under ledelse af Jesper Moesbøl og Rigmor, der fylder højskolen.

Der er stadig et par enkelte ledige værelser, hvis en uge med højskolesang og spændende fortællinger kunne friste. Årets sidste kursus er vores nytårskursus som vi forventer gennemføres som planlagt.

Jeg vil i dette nyhedsbrev fortælle om

  • Programmet for 2022
  • Højskoleruten – En grænseoverskridende vandretur mellem højskoler
  • Status på vores initiativer på FaceBook og Instagram samt
  • MCP (Minority Changemaker Programme) foråret 2022

Program 2022

Som jeg skrev i sommerens nyhedsmail, brugte vi foråret til at planlægge, beskrive og tilrette vores kursusprogram for 2022. Når man er i så god tid, er der også mulighed

for rettelser og ændringer, hvilket også er sket i dette tilfælde. Jeg kan derfor anbefale, at man går ind på vores hjemmeside og tjekker, om der er nogle af de nye

kurser, der kan friste. Vi kan se, at kursus udbuddet for 2022 er blevet rigtig godt modtaget, og hvis man gerne vil have kataloget tilsendt i papirformat, er man velkommen til at sende en mail til Signe på kontoret med information om navn og adresse. Vi har også vedhæftet kataloget for kurser i 2022 til denne nyhedsmail, så man evt. selv kan printe det ud. I kataloget er alle kurserne listet inkl. en kort beskrivelse af hvert enkelt kursus. Du kan læse de uddybende beskrivelser og det aktuelle program for kurserne på vores hjemmeside www.jaruplund.com , hvor du også kan tilmelde dig direkte.

Der er allerede nu kurser, hvor vi kan melde alt udsolgt, og hvor vi har oprettet ventelister. Vi glæder os alle rigtig meget til den nye sæson og ikke mindst at byde velkommen til Jaruplund Højskole.

 

Højskoleruten – En grænseoverskridende vandretur mellem højskoler

Tilbage i august gennemførte vi en vandretur fra Jaruplund Højskole, igennem Flensborg by, over grænsen ved Skomagerhus og videre ad gendarmstien til Rønshoved. Højskoleruten er en del af et nationalt initiativ, der skal forbinde danske højskoler via vandreruter, hvor der undervejs er indlagt stop med fortællinger, sange fra Højskolesangbogen og spørgsmål til refleksion og samtale. Vores Højskolerute udarbejdede og gennemførte vi, i tæt samarbejde med Rønshoved Højskole.

Ruten blev arrangeret, planlagt og ledet af Drude Terkildsen Bill fra Jaruplund Højskole og Søren Hviid Pedersen fra Rønshoved Højskole, der undervejs fortalte om egnens historie og kulturer, stillede spørgsmål til refleksion og sang for fra Højskolesangbogen.

Den grænse overskridende højskolerute, som begyndte med morgenmad og madpakker på

Jaruplund Højskole, gik forbi Jaruplunds danske institutioner (vuggestue, børnehave og skole), videre igennem Flensborgs charmerende gader, over grænsens mindste grænseovergang ved Skomagerhus og via gendarmstien gennem bl.a. Kollund Skov til Rønshoved Højskole, hvor der ventede kaffe og kage. Herefter var der arrangeret bustransport retur til Jaruplund Højskole.

Ruten skabte således ikke kun en forbindelse mellem vores to højskoler, men også en kulturel og grænseoverskridende rute mellem nord og syd samt de historiske bånd, der forbinder begge sider af grænsen. Turen var gratis og åben for alle interesserede. Det resulterede i 30 deltagere fra Sønderjylland og Sydslesvig, men også så langt væk fra som Viborg og Herning. Ved at indbyde lokale fra Sønderjylland og Sydslesvig ønskede vi at skabe åbenhed mellem det arbejde vi udfører på højskolerne og lokalsamfundet omkring os. Vi ønsker ikke at være isolerede ”øer”, og med vores nye rute håber vi, at mange flere kan få gavn af vores fortællerglæde og fællesskab.

Den nyetablerede rute skal efter planen fremgå som et digitalt kort med indtalte fortællinger, på en app udviklet af Idrætshøjskolen Aarhus. Appen håbes klar i løbet af 2022, men I kan allerede nu finde første del af vores rute fra Jaruplund Højskole til Rønshoved på vores hjemmeside. Ruten kan downloades på telefonen eller printes til turen. Du/I er også hjertelig velkommen forbi på højskolen, hvor der altid er en kop friskbrygget kaffe klar.

 

Status på vores initiativer på FaceBook og Instagram

Tilbage i februar valgte vi, at aktivere vores Instagram konto og mere jævnligt ”poste” opslag på vores Facebook profil. Under Corona nedlukningen i foråret begyndte vi med tiltagene ”Tirsdagsglimt” og ”Torsdagsforedrag”. Her blev der vist forskellige glimt fra højskolen og foredrag afholdt af lærerne. Da Corona situationen vendte, og

vi atter måtte afholde kurser, blev det billeder fra vores kurser, der kom til at pryde vores profiler på de sociale medier. På Facebook har det betyder, at vi siden d. 01.

februar 2021 har haft knap 41.000 visninger fra eller om vores side, og det har medført, at vi har fået 16% flere synes godt om. Sideløbende har vi også lavet opslag og stories på Instagram, hvor vi i de sidste 90 dage har nået ud til 750 konti. I perioden fra d. 22. maj til d. 19 august er vores ”posts” og ”stories” set knap 8.000 gange.

Hvis I har lyst til at følge med i, hvad der sker her på højskolen, skal I være velkommen til at følge og ”like” vores side ”Jaruplund Højskole” på både Facebook og Instagram.

 

MCP (Minority Changemaker Programme)

I uge 33 i august gennemførte vi med succes ”A taste of Minority Changemaker Programme (MCP)” på Jaruplund højskole i tæt samarbejde med Grænseforeningen. Det blev en rigtig spændende uge med de unge mennesker fra forskellige mindretal i Europa.

I foråret håber vi på at kunne byde velkommen til et hold unge mennesker til vores 13 ugers Minority Changemaker Programme (MCP), og her danne, uddanne og udvikle unge mennesker i rammen af dansk højskoletradition til at løfte dialogen om europæiske mindretal ind i EU.

Minority Changemaker programme (MCP) er et tre måneder langt højskoleophold fra d. 27. marts – 24. juni 2022 her på Jaruplund Højskole. Projektet er i samarbejde med Grænseforeningen et kursus i rammen af dansk højskoletradition, der kombinerer klassisk højskole undervisning, samvær og aktiviteter med akademisk undervisning fra Syddansk universitet.

På kurset er der fire linjefag, hvor man kan vælge mellem filosofi, historie, kunst og musik, samt øvrige mindre valgfag. Derudover er der mulighed for at vælge akademiske forelæsninger vedrørende grænsestudier, såvel som historiske og aktuelle mindretalsudfordringer i Europa samt samle ”best praxis”. Kurset er således et nyt projekt, der forsøger at forene højskoletraditionen, i form af bl.a. klassiske højskolefag og samvær, med aktuel akademisk forskning inden for grænsestudier.

Kurset er målrettet unge europæere, der enten selv tilhører et mindretal i Europa, eller som har interesse inden for området. Målet er at være med til at danne, udvikle og uddanne unge europæere, i rammen af vores danske højskoletradition, til at blive en aktiv del af det europæiske fællesskab samt løfte mindretals dialogerne ind i EU.

 

Afslutningsvis kan jeg oplyse, at der nu er 679 tilmeldte til vores nyhedsmail, hvilket vi er meget taknemmelige for. Du er altid velkommen til at skrive til os på