Nyhedsbrev Juli 2018

Skolen fra sø siden

Kære tilmeldte til Jaruplund Højskoles Nyhedsbrev,

 

Så er det atter tid til at høre nyt herfra Jaruplund Højskole, hvor forårets korte kurser er gennemført, og vi har taget hul på sommerens korte kurser. ”Sydslesvigs østkyst”, ”Opera”, ”Motion på hjul” og ”Kanaler og vandveje” er gennemført. Kursisterne på rejsekurset Grønland er taget afsted til Grønland, og vi er i fuld gang med familiekurset ”Wild, wild west”, hvor højskolen er omdannet til ”Jarpwill” med telte m.m. ovre ved søen.

 

Sikke et dejligt forår på mange måder udover det gode vejr. På flere af vores kurser har vi kunnet melde om alt udsolgt, og tilbagemeldingerne fra vores glade og engagerede kursister har overgået vores vildeste forventninger. Som sagt er vi nu gået i gang med sommerens mange forskellige korte kurser, og også her kan vi på mange af kurserne melde om udsolgt. Der er dog fortsat plads på nogle af kurserne, så er din/Jeres sommer og efterårsferie endnu ikke planlagt, er der fortsat mulighed for en indholdsrig højskole uge her på Jaruplund Højskole. Det kunne være kurser med alt fra ”Maleri, skulptur, tegning og akvarel” til aktive kurser som cykelkursus og vandringer i marsken eller rejser i efteråret til ”Klostre i Brandenburg med tre dage i Havelland”, ”Sort sol og traner ved Rügen” eller rejse langs Rhinen suppleret med vin, musik og kulturhistorie.

 

Andre tilbud er ”Kubik og kultur (på motorcykel rundt i Sydslesvig)”, ”Livets lykkestunder”, ”Sydslesvigske metropoler”, ”Verden af i dag”, ”Filosofi – livets store spørgsmål” eller kurset med Mikael Kamber ”Undskyld – hvor ligger vejen mod det gode liv”, ”Raku keramik, bronze støbning, tegning og akvarel” eller ”Kulinarisk jul – en kulturhistorisk oplevelse”. Som du ved, er kursernes indhold uddybet på vores hjemmeside www.jaruplund.com,

 

Julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole. De tre første adventsweekender i december afprøver vi et nyt koncept, hvor vores kursister får mulighed for at krydre årets traditionelle julefrokost med foredrag og besøg på Flensborg julemarked. Vi arbejder på at kursisterne ankommer til aftensmad på Højskolen fredag, hvorefter der er foredrag om, hvor man ”er landet”. Lørdag er der morgensamling og guidet tur gennem Rote Strasse, og tid på egen hånd på det store julemarked i Flensborg. Efter afhentning sidst på eftermiddagen er der julefrokost lørdag aften og søndag morgen efter morgenmaden og morgensamling ønsker vi hinanden en glædelig jul. En af weekenderne bliver arrangeret som familie julekursus weekend, hvor man sammen med børn og børnebørn kan opleve julens glæder og julemarkedet. Mere om dette i næste nyhedsbrev sidst på sommeren.

 

Dette nyhedsbrev indeholder følgende:
  • Blicherdage på Jaruplund Højskole i september i samarbejde med Blicher-Selskabet
  • Nyt initiativ til 12 ugers mindretalskursus i tæt samarbejde med Grænseforeningen
  • Kursusprogram 2019 med over 40 korte kurser inkl. rejsekurser
  • Jaruplund Højskoles persondatapolitik EU Persondataforordning også kaldet den nye databeskyttelseslov GDPR (General Data Protection Regulation).

 

Blicherdage på Jaruplund Højskole

Jaruplund Højskole har i tæt samarbejde med Blicherselskabet (Erik Harbo og James Lerche) lavet en forlænget weekend på Jaruplund fra torsdag den 6. september til søndag den 9. september med Blicher og Sydslesvig i fokus. Programmet byder på foredrag, studiekredse, udflugter, oplæsning og musik. Emnerne er det litterære om Blicher og andre forfattere suppleret med det aktuelle om landsdelen med grænselandsaspekter og kulturel identitet. Udflugterne går bl.a. til Slesvig domkirke, marsken og Noldemuseet. Fra Blicher-Selskabet deltager Dorrit Færk Møller, Henrik Ljungberg, James Lerche, Paul Hüttel, Bente Harbo, Erik Harbo m. fl.

 

Nyt initiativ til 12 ugers mindretalskursus i tæt samarbejde med Grænseforeningen.

Vi er i øjeblikket ved at formulere emner og indhold til et 12 ugers kursus, der skal gennemføres i foråret 2019. Kurset vil blive målrettet unge mennesker i de mange forskellige europæiske mindretal. Vi håber med dette initiativ, at kunne sætte fokus på værdien af at leve i mindretal og sameksistens, og som det danske mindretal være med til at sætte ord på dette i fælleskab med deltagerne fra de andre mindretal og i rammen af dansk højskoletradition. Tanken er at deltagerne efter gennemførelse af kurset forpligter sig til at arbejde med et eller flere lokale projekter i deres eget mindretal, og derefter være vært på det efterfølgende holds studietur ”rundt” i ens eget mindretal. På det tidspunkt præsenteres også resultaterne af projektet/projekterne for den nye gruppe kursister, hvis studietur går til alle disse europæiske mindretal.

 

Kursusprogram for 2019.

Med mere end 40 korte kurser inkl. rejsekurser i vores 2019 program, tilbyder vi det største antal kurser nogensinde i Jaruplund Højskoles historie. Der bliver tale om et meget alsidigt og særdeles spændende program, der tager afsæt i vores unikke placering her i det historiske, alsidige og naturskønne Sydslesvig.

 

Vi har udarbejdet indholdet og placeringen af de forskellige kurser i relation til tidligere kursisters ønsker og tilbagemeldinger, sæsonprogrammer, årstider, Sydslesvigske tilbud, feriekalender m.m. og håber på, at det vil kunne få endnu flere til at få en god højskoleoplevelse på Jaruplund Højskole.

 

Sideløbende med gennemførelse at denne sommers kurser, skriver vi på et mere detaljeret indhold, der forventes offentliggjort på vores hjemmeside i løbet af efteråret. Der kan selvfølgelig i denne proces forekomme rettelser til nedenstående liste, men som tilmeldt Jaruplund Højskoles nyhedsbrev får du hermed en indledningsvis orientering. Såfremt der er nogle af kurserne der vækker din interesse, og du gerne vil vide mere, når den endelige tekst er på plads, så send en mail til kontoret@jaruplund.de, hvor du under emner skriver hvilket kursus (hvilke kurser) du er interesseret i, så sender vi dig programmet for kurset/kurserne på mail, så snart det/de er udarbejdet.

 

04.02. til 10.02.                  Filosofi – Livets store spørgsmål

11.02. til 19.02.                  Puccini, Wagner og Bach – med tur til Dresden og Leipzig

25.02. til 03.03.                  Litteraturtræfpunkt

04.03. til 10.03                   Tysk for sproget skyld

11.03. til 17.03.                  Mindfullness og yoga

18.03. til 27.03.                  Rejsekursus: Musik og kunst med fire dage i London

28.03. til 03.04.                  Sort sol i marsken

09.04. til 15.04.                  Perler fra musikhistorien

17.04. til 23.04.                  Påske med natur, kunst og musik

23.04. til 29.04.                  Højskolesang og revyviser

29.04. til 05.05.                  Vandringer i historiens fodspor i Berlin og Potsdam

06.05. til 12.05.                  Lübeck og Hamborg – de Holstenske hansestæder med overnatning i Lübeck

13.05. til 24.05                   Forkælelse for operafans – med 3 forestillinger i Berlin

16.05. til 25.05.                  Rejsekursus: Atlanterhav, vinmarker og storbyliv – under huden på Nordportugal og Porto

24.05. til 26.05.                  Sydslesvigsk årsmøde weekend

27.05. til 02.06.                  Vandringer fra Flensborg fjord til Slien – Hærvejen mellem Flensborg og Slesvig

27.05. til 02.06.                  Rejsekursus: De Italienske alper, helleristninger og religiøs kultur(evt. retur 5. juni)

03.06. til 09.06.                  Sydslesvigs østkyst, fiskerlejer og havnebyer

10.06. til 16.06.                  Golf på fire tyske baner og Nordart 2019

10.06. til 16.06.                  Sydslesvigs kursus med Claus Helsbøl

17.06. til 23.06.                  Vandringer på Gendarmstien

17.06. til 23.06.                  Aktivt seniorliv – “Træningslejr” med Poul Hansen

24.06. til 11.07.                  Rejsekursus: Grønland – oplev det smukke Sydgrønland eller som i 2018 langs vestkysten

24.06. til 30.06.                  Kanaler og vandveje – Hamborg og Holsten fra vandsiden

24.06. til 30.06.                  Cykelkursus langs kysten i Angel og Svans

01.07. til 07.07.                  Familiehøjskole – I eventyrenes verden

08.07. til 14.07.                  Tidsvidner – De så det ske – Theresienstadt og retsopgøret

08.07. til 14.07.                  2. Verdenskrig i Sønderjylland og Sydslesvig

15.07. til 21.07.                  Golf på fire tyske baner og Nordart 2019

15.07. til 21.07.                  Maleri, skulptur, tegning og akvarel – mød Ingvar Chronhammer

22.07. til 28.07.                  Vandringer langs Viking Friservejen

22.07. til 28.07.                  Kulturperler på tværs af Jyllands rod

29.07. til 04.08.                  Motion på hjul – cykling langs diger og halliger

29.07. til 04.08.                  De Nordfrisiske øer og halliger mulighed for rabat ved samlet tilmelding til det efterfølgende kursus

05.08. til 11.08.                  Vadehavskursus Nationalparken – vadehavet med tur til Helgoland

12.08. til 18.08.                  Kubik og kultur – Holsten på motorcykel

19.08. til 25.08.                  Rejsekursus: Fra Lübeck til Rügen – 4 dage i Mecklenburg-Vorpommern‎

26.08. til 01.09.                  Kunst langs vestkysten

02.09. til 08.09.                  Grænseforenings kursus med fokus på samspil mellem Sydslesvig, Danmark og Europa (Titel følger)

09.09. til 15.09.                  Flensborg havne- og handelsby – om trekantshandlen, øl, rom og nydelse

16.09. til 22.09.                  Rejsekursus Schwarzwald og Freiburg – Religion og religiøsitet før og nu

23.09. til 29.09.                  Sort Sol og traner ved Rügen

30.09. til 11.10.                  Musik og kunst – rejse til Dresden, Krakow og Berlin

21.10. til 27.10.                  Rejsekursus: Ukraine med 5 dage i Kiev

28.10. til 03.11.                  “Det gode liv” – med madlavning og egnsretternes kulturhistorie

04.11. til 10.11.                  Myter og sagn i Grænselandet – Religiøsitet før og nu

11.11. til 19.11.                  Rejsekursus “Toscanas kunst og kultur med rejse til Italien”

 

Herudover vil der i julemåneden 2019, i forbindelse med de forskellige adventsdage, være

weekendkurser med titlen ”Tyske julemarkeder og julefrokost”, hvor Flensborg julemarked og evt.

nogle af de andre tyske julemarkeder i Sydslesvig besøges lørdag, inden lørdagen afsluttes med julefrokost om aftenen på Højskolen. Dette er endnu i ”støbeskeen” og forventes endelig udarbejdet efter erfaringerne fra de gennemførte weekender i 2018.

 

Jaruplund Højskoles persondatapolitik

Jf. EU Persondataforordning også kaldet den nye databeskyttelseslov GDPR (General Data Protection Regulation), skal vi og alle andre, som I sikkert allerede er blevet bekendt med via et utal af mails, oplyse om, hvordan vi opbevarer og anvender de af os kendte mailadresser og ”personlige” oplysninger på vores kursister.

 

Vi har i gennem en årrække været underlagt den tyske lov via vores tilknytning til Dansk Skoleforening for Sydslesvig, og derved skulle leve op til nogle væsentlige mere restriktive forhold end i Danmark. Vore kursister og tilmeldte til vort nyhedsbrev kan altid får tilsendt yderligere oplysninger om, hvordan vi opbevarer og behandler de af os kendte oplysninger.

 

Såfremt man på noget tidspunkt har spørgsmål til ovenstående er man altid velkommen til at kontakte os på mail for yderligere information.

 

De bedste sommerhilsner herfra og jeg glæder mig til vi ses på Jaruplund Højskole

 

Karsten

Karsten B. Dressø

forstander@jaruplund.de