Kursus oversigt 2024

Glædens øjeblikke i Sydslesvig med Birgit Fuglsbjerg

3. – 9. juni 2024

Denne højskoleuge er en inspiration med udgangspunkt i titlen: Glædens øjeblikke. Vi er i denne uge på udkig efter, det der giver glæde og håb. Vi beskæftiger os med Sydslesvig og oplever kunst, kultur og historie. Vi lytter til foredrag om mennesker og verden og har blik for håbet og glæden.

Cykelture – Smuk natur, hav og fjord - udsolgt med mulighed for venteliste

10. – 16. juni 2024

Vores populære cykelkurser blev meget hurtigt udsolgt i 2023. Vi har derfor valgt at tilbyde dette første cykelkursus i juni, hvor vi tager højskolesamværet og fortællingerne med ud i landskabet.

Øst- og Sydgrønland

24. juni – 12. juli 2024

Jaruplund Højskoles traditionsrige Grønlands rejse byder på enestående naturoplevelser med isbjerge og indlandsis, kultur og kunst. Vi begynder rejsen i Tasiilaq, 100 km syd for polarcirklen. Her i den vældige Tasiilaq isfjord, er vågehvaler og narhvaler ikke et usædvanligt syn.

Familiehøjskole - ”Tag med Marco Polo til verdens ende” - få ledige pladser

01. – 07. juli 2024

Grib øjeblikket og nyd gode oplevelser med dine børn og/eller børnebørn i fællesskab med andre familier. I år skal vi nemlig på langfart, når vi rejser i eventyreren Marco Polos fodspor fra Venedig over Jerusalem, Mongolernes steppeland og hele vejen til Kinas land. Undervejs møder vi folkeslag med andre skikke end vores, vi går på opdagelse i deres mad og kultur, og slutter ugen af med et festmåltid af en anden verden.

Smukke vandreture i juli - udsolgt med mulighed for venteliste

8. – 14. juli 2024

Oplev årets skønneste tid på vandreture i det smukke Flensborg, på Gendarmstien, langs vadehavet og i Sydslesvig. Vi har valgt nogle varierende og smukke vandreture, så vi kommer rundt i forskellige landskaber, smuk natur og gennem områder fyldt med historie.

En højskoleuge med Broderisten - udsolgt med mulighed for venteliste

08. – 14. juli 2024

Broderi har i alt for mange år stået i skammekrogen og kedet sig. Broderisten Trine Runge Jessen har været med til at trække det ud af skyggen og få det placeret på knagerækken sammen med de helt rå læderjakker!

Og det er vi glade for på Jaruplund Højskole. Vi byder Broderisten indenfor til en spændende lærerig højskoleuge, hvor Trine Runge Jessen vil lede os igennem broderiets nåleøje til sjove og spændende timer i håndværkets tjeneste.

Smukke cykelture i juli - udsolgt

15. – 21. juli 2024

Vi tager højskolesamværet og fortællingerne med ud i landskabet, når vi byder på varierede og smukke cykelruter i både Nord- og Sydslesvig. Vi vil opleve et varieret og naturskønt landskab, og høre fortællingerne på de steder, hvor historien har udspillet sig.

Golf på tyske baner og NORDART - udsolgt med mulighed for venteliste

22. - 28. juli 2024

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har med hjælp fra tidligere kursister valgt 4 forskellige tyske baner, der hver især udfordrer os og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt.

Arbejderhistorien i grænselandet - udsolgt med mulighed for venteliste

29. juli - 04. august 2024

Tag med Arbejderhistorisk Selskab på en uges rundtur i arbejderbevægelsens historie i det dansk-tyske grænseland. Vi byder på et program sammensat af foredrag, debat, udflugt og hyggeligt samvær, hvor hovedfokus er på den spændende historie om arbejderbevægelsens mange sider i grænselandet både syd som nord for grænsen såvel fagligt, politisk, kulturelt og socialt.

Kubik og kultur - Langs hav og fjord

05. – 11. august 2024

Oplev de smukke kyststrækninger langs Flensborg fjord med bakker og løvskove og kontrasten til det flade landskab i vest, hvor der er højt til himlen, og man kan skue ud over de store vidder.

Slotte og Hansestæder langs Østersøen - udsolgt med mulighed for venteliste

26. august – 1. september 2024

Pragtfulde slotte, statelige herregårde og imponerende gotiske kirker beretter om Østersøregionens farverige historie. Søfart og handel har til alle tider præget egnen fra den danske kyst til Baltikum. Tilbage til middelalderen var især fangst af sild i store mængder en rig indtægtskilde. Også den gode landbrugsjord i de nordøstlige egne har sat sit tydelige præg på landskabet, idet det nærmest vrimler med rige herregårde og slotte.

Kunst og glæde - Mød kunstnerne i værkstedet - få ledige pladser

09. – 15. september 2024

Et kursus med fortællinger om kunsten og besøg på museer og atelierer hos kunstnere nord og syd for den dansk-tyske grænse.

En af grænseegnens markante kunstnere, marskens maler Emil Nolde, vil være i fokus i både oplæg og ved et besøg på hans museum.

Catalonien og Barcelona - få ledige pladser

13. - 22. september 2024

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Det 10 dage lange kursus har udgangspunkt på Jaruplund højskole, hvor der vil være introduktion til højskolen, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona.

”Sort Sol” og traner ved Rügen - udsolgt med mulighed for venteliste

23. – 29. september 2024

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv.

Derudover tager vi på en tre dages ekskursion til ”Bodden-landskabet” omkring Stralsund og Rügen.

Berlin, Berlin, Berlin - På og bag facaden - udsolgt med venteliste

26. september - 04. oktober 2024

Hartvig Dolberg, der i mange år har været teaterlærer på Musik og Teaterhøjskolen, og som har et stort kendskab og kærlighed til Berlin, tager dig/jer, efter nogle indholdsrige dage på Jaruplund Højskole, med på en ubeskrivelig uge i Berlin.

Golf, mad og vin - Forkælelseskursus

30. september – 6. oktober 2024

Golf- og madkursus i Sydslesvig

Glæd dig til en uge med golf, madlavning, vin, foredrag og hyggeligt samvær.

På dette kursus prøver vi noget nyt efter opfordring. Første aften efter velkomst og præsentation deler vi holdet op i to gruppe med 9 – 11 personer på hvert hold. Hold 1 og hold A

Sprogfestival - En familie weekend på tværs af grænsen - vikingernes verden

18. – 20. oktober 2024

I samarbejde med SSF og Grænseforeningen tilbyder vi en helt ny oplevelse på Jaruplund Højskole – et sprogfestival for hele familien. Vores intention med dette weekend, er at vi skaber folkemøder mellem familier fra Danmark og familier fra mindretallet, sådan at der er mulighed for at skabe nye relationer på tværs af grænsen. Vores omdrejningspunkt vil være vikingernes verden, der i deres tid har været utrolig dygtige til at møde nye mennesker hele tiden.

Højskolesangbogen …synger om hvad livet vil…

21. – 27. oktober 2024

Fællessang glæder, bevæger og giver energi – og på dette højskolekursus skal vi synge rigtig meget. Vi skal lære nye sange og nyde at synge de velkendte, og vi skal høre fortællingerne om tekster og forfattere, melodier og komponister.

Fokus for fællessangen vil være den 19. udgave af Højskolesangbogen, som udkom i slutningen af 2020. Bogen har allerede solgt i et større antal end den forrige udgave, og som de tidligere udgaver vil den være med til at sætte kursen for fællessangen de næste mange år frem i tiden.

Drømmen om Amerika - før og nu

Rejsekurs til det amerikanske præsidentvalg
28. oktober – 10. november 2024

I løbet af 100 år udvandrede mere end 300.000 danskere til USA. De var del af en enorm bølge af skandinaviske udvandrere; omkring 2 mio. danskere, nordmænd og svenskere bosatte sig i Amerika og skabte sig et liv. Her levede de med rødder i deres hjemlands kultur, mens de blev påvirket af den smeltedigel, som USA var.

Strikkekursus - Farverig flerfarvestrik med Ruth Sørensen

04. – 10. november 2024

Selvom om mørket truer i november, når året går på hæld, så fortvivl ikke, vi maner lyset og farverne frem på efterårets strikkekursus, hvor vi strikker mønsterstrik med flere farver.

Udgangspunktet vil være Fair Isle traditionen fra Shetlandsøerne, som er karakteriseret ved stor variation i mønstre og farver. Gennem ugen vil deltagerne også få mulighed for at få kendskab til og prøve andre mønsterstrikteknikker og kombinere frit efter egne ønsker og kvalifikationer.

Hof og barok

11. – 17. november 2024

Musikken fra sidste del af 1600-tallet og langt op i næste århundrede er præget af et iørefaldende flow, puls og ekvilibrisme ud over alle grænser – den swinger simpelthen.

Kendetegn som detaljerigdom og teknisk ekvilibrisme præger også store dele af arkitekturen og billedkunsten fra denne tid.

Kampen for danskheden - Store personligheder i Sydslesvig

18. – 24. november 2024

Fortællingen om danskheden i Sydslesvig er i høj grad båret af stærke og handlekraftige personligheder. ”Fyrtårne” som har lagt sjæl og kræfter i arbejdet for et dansk mindretal i tider, hvor rettigheder til sprog, skole og kultur var noget, man kæmpede for fra sag til sag, og hvor den enkeltes indsats var af markant betydning.

 

Nytår på Jaruplund Højskole 2024/2025 - udsolgt med venteliste

28. december 2024 – 2. januar 2025

Oplev samvær, foredrag, fællessang og udflugter i årets sidste dage samt en festlig nytårsaften 2024/25.

Der er ankomst lørdag den 28. december, hvor vi hygger, synger og gør klar til at byde nytåret velkommen.