Kursus oversigt 2024

Opera i Hamborg og Berlin - udsolgt med mulighed for venteliste

28. januar – 06. februar 2024

Højskole og opera – en kombination med mulighed for at udvide vores horisonter på flere fronter. Operaen repræsenterer alle de store kunstarter: Litteratur/poesi, drama, musik og billedkunst/det visuelle. Højskolen giver den særlige ramme for oplysning, fordybelse og refleksion. Samværet med andre mennesker giver de helt uundgåelige samtaler om de mange store temaer, som værkerne lægger frem for os.

Familiehøjskole

12. – 16. februar 2024

Har du lyst til at være kreativ sammen med dine børn og børnebørn, så grib øjeblikket og nyd gode oplevelser i fællesskab med andre familier, når Jaruplund Højskole i vinterferien åbner for værkstederne.

I denne uge er det muligt at fordybe sig i malerværkstedet, hvor man går i dybden med kreative udfoldelser med pensel og papir. Vi skal arbejde med at tegne og skrive tegneserier.

Klassiske mesterværker

16. – 22. februar 2024

Store klassiske mesterværker indenfor musikkens verden opleves allerbedst ”live”. Et af de nyeste steder på vores breddegrader, hvor den klassiske musik får fantastisk gode vilkår, er Elbphilharmonien i Hamborg. Bare arkitekturen i sig selv er en oplevelse, og bygningen var allerede inden sin indvielse i 2017 blevet byens nye vartegn.

Stærke kvinder i Slesvigs historie

04. - 10. marts 2024

Historien om hertugdømmerne har indtil nu i høj grad været skrevet ud fra kongernes, hertugernes og de mandlige politikeres perspektiv. Men hertugdømmerne rummer ligesom historien i al almindelighed en lang række af magtfulde og interessante kvinder, der satte deres præg på historien.

Strikkekursus med Annette Danielsen

11. – 17. marts 2024

Folk har strikket i århundreder, og i øjeblikket er strikning en af tidens helt store tendenser. Hvis du, som så mange andre, elsker at strikke, har du nu chancen for at blive endnu bedre, når vi i marts 2024 igen får besøg af stjerne-strikkeren Annette Danielsen.

Berlin - Vandringer i historiens fodspor

21. – 26. april 2024

På dette vandrekursus løftes vi rundt i Berlin og Potsdam af historiens vingesus. I Tysklands hovedstad oplever man en ganske særlig sammensmeltning af ikoniske, minderige steder og det nyeste inden for europæisk arkitektur.

Richard Strauss - weekend i Leipzig

01. – 07. maj 2024

Højskole og opera – en kombination med mulighed for at udvide vores horisonter på flere fronter. Operaen repræsenterer alle de store kunstarter: Litteratur/poesi, drama, musik og billedkunst/det visuelle. Højskolen giver den særlige ramme for oplysning, fordybelse og refleksion. Samværet med andre mennesker giver de helt uundgåelige samtaler om de mange store temaer, som værkerne lægger frem for os.

Portugal – Atlanterhav, vinmarker og storbyliv

14. – 23. maj 2024

På dette 10 dages rejsekursus kommer vi under huden på Nordportugal og Porto. I samarbejde med Granada Kulturrejser og rejseleder Rasmus Forman byder vi velkommen til højskole ved Porto. Vores vært i Portugal er Rasmus, som bor i Vila do Conde, lige nord for Porto, med sin portugisiske hustru og børn.

Udeliv med spejder, udelivsentusiast og højskolelærer Ditte Kröner

27. – 31. maj 2024

Jaruplund højskole har et stort udendørs område med mark, krat og have omkring en sø, der er et rigt fugle- og dyreliv og gode muligheder for at bruge og nyde naturen.

I denne uge skal vi udfordre os selv på at være udenfor i naturen det meste af tiden. Vi skal lave et udekøkken med borde, bænke og små “komfurer” ved vores udeplads, så vi har en arbejdsplads i løbet af ugen, hvor vi bl.a. øver os i at lave mad over bål.

Cykelture – Smuk natur, hav og fjord - udsolgt med mulighed for venteliste

10. – 16. juni 2024

Vores populære cykelkurser blev meget hurtigt udsolgt i 2023. Vi har derfor valgt at tilbyde dette første cykelkursus i juni, hvor vi tager højskolesamværet og fortællingerne med ud i landskabet.

Øst- og Sydgrønland

24. juni – 12. juli 2024

Jaruplund Højskoles traditionsrige Grønlands rejse byder på enestående naturoplevelser med isbjerge og indlandsis, kultur og kunst. Vi begynder rejsen i Tasiilaq, 100 km syd for polarcirklen. Her i den vældige Tasiilaq isfjord, er vågehvaler og narhvaler ikke et usædvanligt syn.

Familiehøjskole - ”Tag med Marco Polo til verdens ende”

01. – 07. juli 2024

Grib øjeblikket og nyd gode oplevelser med dine børn og/eller børnebørn i fællesskab med andre familier. I år skal vi nemlig på langfart, når vi rejser i eventyreren Marco Polos fodspor fra Venedig over Jerusalem, Mongolernes steppeland og hele vejen til Kinas land. Undervejs møder vi folkeslag med andre skikke end vores, vi går på opdagelse i deres mad og kultur, og slutter ugen af med et festmåltid af en anden verden.

Smukke vandreture i juli

8. – 14. juli 2024

Oplev årets skønneste tid på vandreture i det smukke Flensborg, på Gendarmstien, langs vadehavet og i Sydslesvig. Vi har valgt nogle varierende og smukke vandreture, så vi kommer rundt i forskellige landskaber, smuk natur og gennem områder fyldt med historie.

En højskoleuge med Broderisten

08. – 14. juli 2024

Broderi har i alt for mange år stået i skammekrogen og kedet sig. Broderisten Trine Runge Jessen har været med til at trække det ud af skyggen og få det placeret på knagerækken sammen med de helt rå læderjakker!

Og det er vi glade for på Jaruplund Højskole. Vi byder Broderisten indenfor til en spændende lærerig højskoleuge, hvor Trine Runge Jessen vil lede os igennem broderiets nåleøje til sjove og spændende timer i håndværkets tjeneste.

Smukke cykelture i juli

15. – 21. juli 2024

Vi tager højskolesamværet og fortællingerne med ud i landskabet, når vi byder på varierede og smukke cykelruter i både Nord- og Sydslesvig. Vi vil opleve et varieret og naturskønt landskab, og høre fortællingerne på de steder, hvor historien har udspillet sig.

Golf på tyske baner og NORDART

22. - 28. juli 2024

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har med hjælp fra tidligere kursister valgt 4 forskellige tyske baner, der hver især udfordrer os og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt.

Vadehav og slotte - Danske kongers ferier i Sydslesvig

29. juli – 04. august 2024

Siden de tidligste tider har landsdelen Slesvig været tæt forbundet med Danmark. I dag er Slesvig delt i nord og syd mellem Danmark og Tyskland, men Sydslesvig er stadig tæt forbundet med Danmark, som det har været i århundreder. Denne sommer går vi i de danske kongers fodspor, her skal vi opleve de danske kongers slotte og feriesteder i Sydslesvig.

Kubik og kultur - Langs hav og fjord

05. – 11. august 2024

Oplev de smukke kyststrækninger langs Flensborg fjord med bakker og løvskove og kontrasten til det flade landskab i vest, hvor der er højt til himlen, og man kan skue ud over de store vidder.

Slotte og Hansestæder langs Østersøen

26. august – 1. september 2024

Pragtfulde slotte, statelige herregårde og imponerende gotiske kirker beretter om Østersøregionens farverige historie. Søfart og handel har til alle tider præget egnen fra den danske kyst til Baltikum. Tilbage til middelalderen var især fangst af sild i store mængder en rig indtægtskilde. Også den gode landbrugsjord i de nordøstlige egne har sat sit tydelige præg på landskabet, idet det nærmest vrimler med rige herregårde og slotte.

Kanaler og vandveje

02. – 08. september 2024

Med sin beliggenhed mellem Nordsøen og Østersøen har delstaten Slesvig-Holsten gennem historien altid været præget af søfart og handel mellem øst og vest.

Dette kursus vil formidle skibsfartens betydning for landsdelen lige fra vikingetiden over oplysningstidens fremskridt til i dag. Et utal af kunstige vandveje blev skabt her, for at kunne transportere såvel fjernhandelens varer som stedlige produkter ud til havne, hvorfra en videre transport så kunne foregå.

Kunst og glæde - Mød kunstnerne i værkstedet

09. – 15. september 2024

Et kursus med fortællinger om kunsten og besøg på museer og atelierer hos kunstnere nord og syd for den dansk-tyske grænse.

En af grænseegnens markante kunstnere, marskens maler Emil Nolde, vil være i fokus i både oplæg og ved et besøg på hans museum.

Catalonien og Barcelona 

12. - 21. september 2024

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Det 10 dage lange kursus har udgangspunkt på Jaruplund højskole, hvor der vil være introduktion til højskolen, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona.

Arkitektoniske perler - Fra Slesvig Domkirke til Elbphilharmonie

16. – 22. september 2024

Bygningsværker har til alle tider efterladt sig fortællinger – nogle rager decideret op som fyrtårne og kan ses på kilometers afstand. Her udstråler de historier om magt, stolthed og storhed. Andre bygninger putter sig måske mere beskedent mellem andre, måske er store træer vokset dem over hovedet. Men stadig gemmer de på skønhed og klare udsagn om den tid, de er skabt i.

”Sort Sol” og traner ved Rügen

23. – 29. september 2024

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv.

Derudover tager vi på en tre dages ekskursion til ”Bodden-landskabet” omkring Stralsund og Rügen.

Berlin, Berlin, Berlin - På og bag facaden

26. september - 04. oktober 2024

Hartvig Dolberg, der i mange år har været teaterlærer på Musik og Teaterhøjskolen, og som har et stort kendskab og kærlighed til Berlin, tager dig/jer, efter nogle indholdsrige dage på Jaruplund Højskole, med på en ubeskrivelig uge i Berlin.

Golf, mad og vin - Forkælelseskursus

30. september – 6. oktober 2024

Golf- og madkursus i Sydslesvig

Glæd dig til en uge med golf, madlavning, vin, foredrag og hyggeligt samvær.

På dette kursus prøver vi noget nyt efter opfordring. Første aften efter velkomst og præsentation deler vi holdet op i to gruppe med 9 – 11 personer på hvert hold. Hold 1 og hold A

Dansk Senior Dans

14. - 20. oktober 2024

Et højskolekursus med dansen i centrum. Mød nye bekendtskaber og gamle venner, når Senior Dans Danmark i samarbejde med Jaruplund Højskole inviterer til en uge med dans, socialt samvær og kulturelle oplevelser i det Sydslesvigske.

Højskolesangbogen …synger om hvad livet vil…

21. – 27. oktober 2024

Fællessang glæder, bevæger og giver energi – og på dette højskolekursus skal vi synge rigtig meget. Vi skal lære nye sange og nyde at synge de velkendte, og vi skal høre fortællingerne om tekster og forfattere, melodier og komponister.

Fokus for fællessangen vil være den 19. udgave af Højskolesangbogen, som udkom i slutningen af 2020. Bogen har allerede solgt i et større antal end den forrige udgave, og som de tidligere udgaver vil den være med til at sætte kursen for fællessangen de næste mange år frem i tiden.

Strikkekursus - Farverig flerfarvestrik med Ruth Sørensen

04. – 10. november 2024

Selvom om mørket truer i november, når året går på hæld, så fortvivl ikke, vi maner lyset og farverne frem på efterårets strikkekursus, hvor vi strikker mønsterstrik med flere farver.

Udgangspunktet vil være Fair Isle traditionen fra Shetlandsøerne, som er karakteriseret ved stor variation i mønstre og farver. Gennem ugen vil deltagerne også få mulighed for at få kendskab til og prøve andre mønsterstrikteknikker og kombinere frit efter egne ønsker og kvalifikationer.

Uldbroderi - Med tekstilkunstner Eva Engelhardt

11. – 17. november 2024

Igen i år byder vi en af tidens helt store tekstilkunstnere velkommen på Jaruplund Højskole. Eva Engelhardt arbejder med broderi inspireret af den nordiske natur. Hendes arbejdet med tekstilerne har stået på i snart 20 år. I dag ligger fokus på uldbroderiet og vores gamle nordiske univers – de tekstile fibre, deres formsprog og deres formål gennem årene.

Hof og barok

11. – 17. november 2024

Musikken fra sidste del af 1600-tallet og langt op i næste århundrede er præget af et iørefaldende flow, puls og ekvilibrisme ud over alle grænser – den swinger simpelthen.

Kendetegn som detaljerigdom og teknisk ekvilibrisme præger også store dele af arkitekturen og billedkunsten fra denne tid.

Kampen for danskheden - Store personligheder i Sydslesvig

18. – 24. november 2024

Fortællingen om danskheden i Sydslesvig er i høj grad båret af stærke og handlekraftige personligheder. ”Fyrtårne” som har lagt sjæl og kræfter i arbejdet for et dansk mindretal i tider, hvor rettigheder til sprog, skole og kultur var noget, man kæmpede for fra sag til sag, og hvor den enkeltes indsats var af markant betydning.

 

Nytår på Jaruplund Højskole 2024/2025

28. december 2024 – 2. januar 2025

Oplev samvær, foredrag, fællessang og udflugter i årets sidste dage samt en festlig nytårsaften 2024/25.

Der er ankomst lørdag den 28. december, hvor vi hygger, synger og gør klar til at byde nytåret velkommen.