Drømmen om Amerika

Kom med i hælene på de skandinaviske udvandrere samt til præsidentvalget

28. oktober - 10. november 2024

I løbet af 100 år udvandrede mere end 300.000 danskere til USA. De var del af en enorm bølge af skandinaviske udvandrere; omkring 2 mio. danskere, nordmænd og svenskere bosatte sig i Amerika og skabte sig et liv. Her levede de med rødder i deres hjemlands kultur, mens de blev påvirket af den smeltedigel, som USA var. Med tiden smeltede de skandinaviske kulturer sammen med de andre og var med til at forme det USA, vi kender i dag.

Gennem årene har disse udvandrere levet som mindretal med en blanding af flere kulturer, og med Jaruplund Højskoles position som det danske mindretals højskole i Tyskland, vil vi gerne invitere på en rejse over Atlanten for at se, hvordan den danske kultur formede sig under fjerne himmelstrøg; hvordan det har været at være rundet af det gamle og nye; og hvilke værdier og minder udvandrere og deres efterkommere har holdt fast i.

Samtidigt banker det aktuelle USA hårdt på døren: Mens vi er derovre, skal amerikanerne til valg og vælge deres næste præsident. Det er umuligt at spå om udfaldet, men mange beskriver det som det amerikanske demokratis skæbnetime: Er landet stadig – trods alt – et sammenhængende samfund med drømme og genkendelige værdier, eller falder det hele fra hinanden i uenighed om sandt og falsk?

Program:

Efter halvanden dag med introduktion til emnet på Jaruplund Højskole, tager vores rejse os til Midtvesten, hvor de fleste skandinaver slog sig ned. Vi flyver til Chicago, denne enorme, men samtidigt ærkeamerikanske storby, hvor så mange over århundrederne kom sejlende til. Herfra kører vi mod vest, til Davenport, Iowa, hvorfra vi følger Mississippi mod syd, kommer forbi mormonernes første base i Nauvoo, til Mark Twains fødeby Hannibal, Missouri, inden vi træder på grænsen mellem Nord og Syd – i St. Louis. Porten til Vesten, som den blev kaldt, var sidste stop for karavanerne, inden de bumlede ud over prærien med nybyggerne, men i dag er det en storby, der blev billedet på USA's spændinger: Her startede de oprør og kampe mellem sorte og det lokale politi, der førte til Black Lives Matter, og her er både nogle af de mest barske og mest vidunderlige kvarterer i USA. Fra St. Louis kører vi mod nord til hovedstaden i Illinois, Springfield, hvor vi i Abraham Lincolns skygge følger den amerikanske valgdag, inden vi drager videre gennem universitetsbyen Champaign og stik nord tilbage til Chicago.

Undervejs skal vi besøge både steder og personer, der fortæller os udvandrernes historie og de særpræg, som netop denne region fik i kølvandet på de mange skandinaver. Vi skal tale med dansk-amerikanere om arven efter deres forfædre, og vi skal se de steder og samfund, disse udvandrere byggede. For at forstå USA netop nu skal vi tale med politikere, politifolk, præster og helt almindelige amerikanere om situationen i USA; vi skal besøge skoler og universiteter, vi skal i kirke, tale med sorte og hvide og holde valgaften midt inde i svingstaten Illinois. Vi skal selvfølgelig smage og snuse til USA, vi skal bumle afsted på de lange landeveje, stoppe ved truck stops midt i ingenting og mærke det USA, der lever langt væk fra storbyerne. Og endelig skal vi opleve Chicagos fantastiske skyline og denne vidunderlige, kontrastfyldte kæmpeby med 9 mio. indbyggere.

 

Praktiske forhold:

Vi flyver med almindeligt rutefly fra enten Billund eller Hamborg lufthavn. Der er en mellemlanding undervejs, typisk i Amsterdam eller Frankfurt. Derfra er flyvetiden ca. 9 timer.

Morgenmad alle dage på rejsen er inklusiv. Hertil enkelte andre måltider på rejsen. Af praktiske grunde vil de fleste hovedmåltider dog være for egen regning.

Deltagerne er selv ansvarlige for evt. rejseforsikringer samt den elektroniske indrejseformular, ESTA, som alle rejsende til USA skal udfylde og have godkendt på forhånd. Deltagerne skal sikre sig, at deres pas er gyldige mindst 6 måneder efter hjemrejse.

Vi overnatter på udmærkede middelklassehoteller som f.eks. Hampton Inn, LaQuinta, Country Inn o.l., altid med eget badeværelse.

Indkvartering på dobbeltværelser (mulighed for enkeltværelse mod merpris).

Transport rundt i USA foregår i egne biler eller i egen bus.

 

Pris:

Pr. person i delt dobbeltværelse: 23995,-

Tillæg for enkeltværelse: 4000,-

Prisen inkluderer al luft- og landtransport, alle overnatninger og alle fælles entréer. Alle måltider på højskolen samt morgenmad alle dage er inkl., mens de fleste andre måltider på turen vil være for egen regning.

Ved tilmelding betales et gebyr på kr. 2.500,- til dækning af reservering af fly mm. Dette beløb tilbagebetales ikke ved evt. framelding. Senest 31. maj 2024 bedes man indbetale restbeløbet.

Personlige rejseforsikringer og ESTA (indrejsetilladelse til USA) er ikke inkl.

 

Kursusvært: Jens Horstmann

Jens har undervist i amerikanske forhold på højskoler og rejst med højskolekursister i USA flere gange årligt siden 2011. Han har boet med sin familie og arbejdet som forsker på et universitet i en lille by mellem Chicago og St. Louis og har et stort, personligt netværk at trække på, når vi rejser. Han har holdt adskillige foredrag om USA og amerikansk politik for både unge og ældre.

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Programmet er med forbehold for ændringer og skal derfor ses som en ramme mere end det endelige program. Endeligt program med uddybende forklaringer er klar i sensommeren 2024.

 

Mandag d. 28/10

17.00: Ankomst til Jaruplund Højskole

18.00: Aftensmad

19.30: Velkomstforedrag og introduktion til rejsen

 

Tirsdag d. 29/10

09.00: Morgensang

09.30: Foredrag og fortællinger om USA's folkesjæl, historie og politiske situation

12.00: Frokost

14.00: Foredrag om de danske udvandrere

16.00: Optakt til afrejse

18.00: Aftensmad

19.30: Optakt til afrejse, fortsat

 

Onsdag d. 30/10

Afrejse til USA – bus til lufthavn og afrejse med én mellemlanding

Ankomst Chicago O’Hare sidst på eftermiddagen

Indkvartering på hotel

Aftensmad på egen hånd

 

Torsdag d. 31/10

Introduktionsbesøg på the Swedish American Museum i den skandinaviske bydel Andersonville i Chicago.

Frokost i Andersonville.

Afrejse mod Quad Cities/Davenport, Iowa.

Undervejs kort pause med mulighed for at købe snacks og drikkevarer

Vi mødes med Jeff Hancks, professor i historie v. Western Illinois University. Jeff har boet i Danmark over flere gange, hvor han bl.a. har været højskolelærer. Han taler flydende dansk og vil fortælle om de skandinaviske udvandrere.

Aftensmad i Quad Cities og indkvartering på hotel.

 

Fredag d. 1/11

Hele dagen: Med Jeff Hancks som vært og turleder besøger vi steder og mennesker med forbindelse til de skandinaviske udvandrere i området, f.eks. Augustana og Bishop Hill, ligesom vi også beskæftiger os med den Slesvigske udvandring på the German American Museum.

Vi vender tilbage til vores hotel i området omkring Quad Cities.

 

Lørdag d. 2/11

Afrejse mod St. Louis, Missouri

Undervejs stop i Nauvoo, Illinois og Hannibal, Missouri.

Sen ankomst til St. Louis

Indkvartering på hotel

 

Søndag d. 3/11

Gudstjeneste i Megakirke

Hele dagen i St. Louis - rundvisning og besøg rundt omkring i byen og området

Mulighed for tid på egen hånd til f.eks. at se nogle af byens kulturtilbud.

 

Mandag d. 4/11

Besøg hos forskellige personer, der kan berette om raceurolighederne i Ferguson samt om den betændte situation i både St. Louis og i USA som sådan, f.eks. besøg hos avisen the St. Louis Dispatch og tur til Ferguson.

Afrejse mod Springfield, Illinois

Indkvartering på hotel

 

Tirsdag d. 5/11 – election day!

Vi bruger hele dagen i Springfield med politiske besøg, besøg på valgsteder, offentlige kontorer og kampagnekontorer, hvor vi taler med frivillige fra både demokrater og republikanere.

Om aftenen deltager vi en valgfest sammen med lokale ildsjæle.

 

Onsdag d. 6/11

Afrejse mod Chicago. Undervejs stopper vi i Champaign og besøger det enorme University of Illinois med en rundtur på campus.

Vi ankommer til Chicago sidst på dagen og indkvarteres på hotel.

 

Torsdag d. 7/11

Hele dagen i Chicago, bl.a. med rundvisning i downtown og arkitektur-sightseeing fra vandet.

Der vil også blive tid på egen hånd.

 

Fredag d. 8/11

Vi bruger hele dagen i Chicago. Her er mulighed for at bruge hele dagen på egen hånd f.eks. på nogle af byens verdensklasseattraktioner, eller man kan komme rundt i nogle af byens markante kvarterer, f.eks. Pilsen med et stort mexicansk mindretal, området omkring eliteuniversitetet University of Chicago eller det hippe område Wicker Park.

Vi slutter aftenen fælles med drinks og udsigt over byens skyline.

 

Lørdag d. 9/11

Afrejsedag fra Chicago O’Hare.

 

Søndag d. 10/11

Ankomst til Europa og tilbage til Billund eller Hamborg.

Bus til højskolen og hjemkomst til Jaruplund Højskole – herefter farvel og tak for turen!

 

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu