Sundhedens biologi 2 – med Anette Sams - udsolgt

- En uge med viden, debat og foredrag om vores sunde kost og liv

d. 18. - 23. marts 2024

Velkommen på et kursus med fokus på det sunde liv og en vej ud af diabetes 2 gennem viden – og et kursus med højskolens kerneværdier om dannelse og livsoplysning i centrum. For anden gang er Jaruplund Højskole værter for Sundhedens biologi i samarbejde med Anette Sams og Jens Horstmann. Vi vil dykke ned i videnskab om krop og kost og diskutere, hvad det betyder for os som individer – og for os som samfund. Det er altså både et kursus, der gerne vil lære kursisterne at slippe ud af diabetes 2 og et kursus, der løfter emnet om din og vores sundhed op til refleksion og debat.

Kurset er arrangeret i nært samarbejde med Ph.d., forsker og forfatter Anette Sams, én af Danmarks mest respekterede og benyttede eksperter om sammenhængen mellem sundhed og sukker. Anettes mål er, at det ikke må blive en selvopfyldende profeti, at 10% af os danskere om få år har diabetes 2. Simpelthen fordi vi glemmer at fokusere på alle de muligheder, der findes for at undgå̊ diabetes 2 og for at slippe af med sygdomsdiagnosen igen.

Fremfor at tale om diabetikerens manglende evner og vilje til at ‘gøre hvad sundhedssystemet siger’, er tiden inde til at tale sundhedsmulighederne i rigtig viden og rigtig mad op!
Uden at tale diabetikerne ned, vel at mærke, for det er der absolut ingen grund til!
Men vi må simpelthen ikke lade sundheden og det gode liv ligge og grine af os, fordi vi misforstår sukker, og derfor anbefaler mennesker med diabetes 2 at spise efter samme retningslinjer som unge, der stadig skal vokse! På kurset vil vi med Anette i spidsen fokusere på den biologiske logik og den viden, som alle kan lære at anvende.

Fordi sundhed er mere end din og min, er kurset også̊ tilrettelagt med debat og foredrag om vores fælles sundhed – hvad skal vi som samfund stille op med sygdomme, hvilke bør vi prioritere, hvordan er vores tilgang til det at være patient, og kan vi forestille os et mere værdigt og moderne sundhedsvæsen?

Kurset byder på masser af debat om folkesundhed, individuel sundhed, sundhedsuddannelse og -dannelse; vi skal debattere system og menneske, og om vi har lært noget af Coronaen. Ingen måtte dø af Covid-19, men af hvad og hvornår må vi dø? Hvordan skal vi balancere hensynet til de syge og svagelige og hensynet til privatliv, foreningsliv og civilsamfund?

Kurset er bygget op omkring foredrag og workshops, så̊ alle kommer til at lære helt konkrete færdigheder. Desuden er der sjov motion, masser af højskolesang og fremragende mad, hvor alle kan vælge at være kompromisløs sukkerfri i kursusperioden.

På Jaruplund Højskole har alle værelser eget bad og toilet. De fleste er dobbeltværelser og dertil et lille antal enkeltværelser. Pladserne sælges først-til-mølle.

 

Pris pr. person dobbelt/enkeltværelse: kr. 5.700,-/kr. 7.200,-

 

 Kursusvært:

Jens Horstmann, tidl. højskoleforstander, arbejder med internationalt højskoleprojekt

 

Medvirkende, bl.a.:

Anette Sams, Ph.d., forsker og forfatter, tidligere diabetes- og kredsløbsforsker, forandringsleder og director i Novo Nordisk A/S.
Jens Horstmann, højskolemand og foredragsholder, tidl. højskoleforstander.

Julie Rosenvind Rieck, kok og køkkenunderviser. Bolette Elvstrøm, højskolelærer, fortæller og foredragsholder.
Carl Holst, underviser og højskolemand, tidl. forsvarsminister og regionsrådsformand.
Johan Vad Knudsen, tidl. prof. fodboldspiller, cand.mag og arbejder ved Idrættens Analyseinstitut.
... og flere!

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 18. marts

16-17.00 Ankomst og indkvartering

17.00 Velkommen på kurset – dit liv, dit valg!

18.00 Aftensmad og pulssnacks

19.30 Indledningsforedrag: Din kompetente krop, v. Anette Sams

Du er udstyret med en krop, som er stormester i at skabe, vedligeholde og generobre sundhed. Vidste du, at du har en krop, som er i stand til at forebygge og reducere inflammatoriske tilstande, en krop der gør alt for at give dig en hverdag med masser af energi og en krop, der sågar kan hjælpe dig med det vægttab, du måske drømmer om?

Ph.d., forsker og forfatter, Anette Sams, giver dig et indblik i de ting, du kan gøre for at gøre kroppen til aktiv medspiller for din sundhed. Din krop giver dig nemlig en lang række oversete sundhedsmuligheder, hvis du – og den moderne normal – undlader at stå̊ i vejen!

21.30: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Tirsdag d. 19. marts

07.15 Morgentræning v. Johan Knudsen

08.00 Morgenmad

09.00 Morgensang v. Jens Horstmann

09.30-12.00 Foredrag: Madens Biologi, v. Anette Sams

Den måske største ’videns gave’ du kan give dig selv, er evnen til at vurdere, hvornår den mad, du spiser, reelt gavner din biologi – og hvornår den gør det modsatte. Der findes rigtig mange effektive kostråd og sundhedstrends, som kan gøre underværker for din kompetente krop – og der findes desværre også̊ mange dårlige, fordi de forskellige trends ofte kan fortolkes vidt forskelligt. Uden biologisk viden og forståelse for den mad, vi vælger til, er vi med andre ord i risiko for manipulation – og selv vores mest velmenende sundheds-intentioner kan ende med at gøre mere skade end gavn. Du møder her fænomenet ’insulinresistens’ som gør det tydeligt for dig, at maden har forskellige effekter i forskellige personer.

12.00 Frokost og pulssnacks

13.30-16.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

Vi deler holdet op i tre, og i løbet af ugen kommer hver kursist altså̊ gennem alle tre workshops:

Bevidst madlavning er en workshop i ”undervisningskøkkenet”. Her far du inspiration til, hvordan du kan lave lækker, velsmagende mad ud fra principperne om blodsukkerstabilitet. For ofte fører særlige diæter til besværlig og ærligt talt ikke særligt lækker mad – men højskolelærer Niels Wilken lærer dig, hvordan kursets kostråd ikke er en spændetrøje, men en kærkommen tilføjelse til dit køkken.

Fysisk træning med Johan Knudsen handler om at skabe bevidsthed om motionen, at øge motivationen og finde inspiration til nye enkle løsninger til at integrere træning i dagligdagen. Og så skal vi have pulsen op! Workshoppen tager hensyn til forskellige kropstyper, aldersgrupper og erfaring med bevægelse, så̊ alle kan få ny inspiration med.

Sund debat med Jens Horstmann er en fælles refleksion over, hvad sundhed egentligt er for en størrelse. Vi skal debattere etiske dilemmaer, som afslører vores egne modsatrettede synspunkter til sygdom og sundhed, og vi skal – forhåbentligt – være både uenige og i tvivl. NB: Workshoppen vil være kortere end de andre, så̊ der er også̊ fritid.

18.00 Aftensmad og pulssnacks

19.30 Foredrag: Patient eller menneske? v. Carl Holst

Carl er tidligere regionsrådsformand og forsvarsminister – men han er først og fremmest højskolemand. Han beretter om sin egen turbulente historie i dansk politik, men stiller også lyset på de seneste årtiers sundhedsreformer og politik i Danmark.

Som en af medarkitekterne af det moderne sundhedsvæsen forklarer han baggrunde og forudsætninger for systemet – og hvor det er gået godt, og hvor det gik skidt. Alle spørgsmål er velkomne på en aften med debat om vores fælles sundhedsvæsen.

21.00: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Onsdag d. 20. marts

07.15 Morgentræning

08.00 Morgenmad

09.00 Morgensang v. Carl Holst

09.30-12.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

12.00 Frokost og pulssnacks

14.00 Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

18.00 Aftensmad og pulssnacks

19.30 Foredrag: Trængsel og alarm. Og Grundtvig. v. Jens Horstmann

Stress er en folkesygdom. Det er mistrivsel også. Både blandt voksne og unge eksploderer sygemeldingerne med rod i stress, angst, depression og alt muligt andet. Hvorfor sker det? Hvorfor sker det lige nu? Har vores verden ændret sig så meget, eller er unge og voksne nu om dage bare mere pivede og følsomme end før i tiden. Hvad ville Grundtvig egentligt sige om vores arbejdsliv og hvorfor vi skynder os så meget (for du kan bande på, at han ville have haft noget at sige)?

Et foredrag med et forsøg på en Grundtvigiansk forklaring på det moderne arbejdsliv. Det er sjovere, end det lyder.

21.00 Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Torsdag d. 21. marts

07.15: Morgentræning

08.00: Morgenmad

09.00: Morgensang v. Jens Horstmann

09.30: Aktiv formiddag – motion for alle

Vi laver pulssnacks, frivillig morgenmotion og sågar en workshop, hvor vi bevæger os. Denne formiddag samler vi det hele og giver alle sved på panden. Vi laver en række øvelser, spil og sport, som både er sjove og giver inspiration til egen motion. Der vil være noget for alle krops- og motionstyper – og frem for alt skal det være skægt og motiverende!

12.00: Frokost

14.00: Måltidsdesign - og din GPS i fødevarejunglen v. Anette Sams

Hvordan designer vi de bedste måltider, og hvordan tager vi hver især styringen i fødevarejunglen? Hvordan sikrer vi, at vi selv indtager førersædet, så vi kun er modtagelige overfor den mad-manipulation, vi ønsker. Hvilke ’sygdoms- og sundhedskredsløb’ kan det være nyttigt at holde sig ude af.

18.00: Aftensmad og pulssnacks

19.30: Foredrag: Sydslesvig og det danske mindretal - ved højskolelærer Jonas Voss

20.30 Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Fredag d. 22. marts

07.15 Morgentræning

08.00 Morgenmad

09.00 Morgensang v. Jens Horstmann

09.30-12.00 Foredrag og debat: Et sygt samfund? v. Anette Sams

Vi producerer medicin, men burde vi fokusere på forebyggelse? Er der tabuer i vores debat om sygdom og sundhed? Skal en ryger selv betale regningen fra sygehuset for lungekræften? Er de tykke ikke bare selv ude om det, når de havner i den ene sygdomssituation efter den anden? Er det deres egen skyld? Ja, hvis skyld er det egentligt, at nogen bliver syge – og er der nogen, der skal skamme sig?

Anette Sams fortæller om sin egen rejse fra Novo Nordisk til selvstændig og sætter fokus på debatten om sundhedssystemet.

12.30 Frokost og pulssnacks

14.00-15.30 Afsluttende sangeftermiddag v. Jens Horstmann

Efter en uge med motion og masser af ny viden slutter vi af med en tur rundt i den nye højskolesangbog. Vi skal synge både nogle af de sange, der har overlevet gennem generationer og tale om hvorfor – og synge nogle af de nye sange, der er kommet med og høre historien bag.

15.30: Forberedelse til festaften

18.30 Afslutningsmiddag og festaften

Derefter afslutningshygge, vin og kaffe.

 

Lørdag d. 23. marts

07.15 Morgentræning

08.00 Morgenmad

09.00 Morgensang v. Jens Horstmann - derefter afrejse

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu