75 års Jubilæumskursus på Jaruplund Højskole

Den 8. september 1950 fejrede man den officielle indvielse af Jaruplund Højskole. Det faldt meget passende på Grundtvigs fødselsdag, og det første drengehold var ankommet. Det var ikke helt ligetil at starte en danske højskole i efterkrigstidens Sydslesvig. Trods stort forarbejde fra bl.a. højskolefolk i Sønderjylland, var de lokale, tyske myndigheder noget ”lunkne” ved idéen om et dansk samlingspunkt. Mindretallet havde fået stor tilslutning efter krigen, men det til trods, eller måske netop derfor, var der stor modstand fra myndighederne mod planerne, i hvert fald imod de første, som gik på en placering ved Sankelmark sø. Men bedst som man var ved at opgive, kom hjælpen fra Meta Røh fra Jaruplund. Hun forærede et stykke jord ved hendes lille sø til formålet, mod en årlig betaling på 1 krone.

De første lokaliteter var tiloversblevne barakker fra Oksbøl lejren, og i løbet af 1950erne stod murstensbygningerne færdige. Rammen var sat til en højskole med dansk sprog, kultur og dannelse i fokus. De første år, hvor modsætningerne til f.eks. tyske naboer og omegnen var mærkbar, blev der sunget danske sange når Dannebrog gik til tops på den høje flagstang.

Vi flager naturligvis stadig med Dannebrog jævnligt, men ikke mere som en nødvendig markering, for som årene er gået, er skolen blevet en integreret og respekteret del af både det danske mindretal og det tyske nærområde.

Vi fejrer jubilæet hele året 2025, men specielt i denne uge vil vi byde på særlige ”high-lights” med foredrag af forfattere og kunstnere, højskolens lærere vil byde på smagsprøver fra hver deres kompetenceområder, vi tager på en heldagstur til Nordfrisland, til Hallig Hooge, og den 8. september holder vi en markant fest hele dagen, hvor der naturligvis også inviteres gæster, der har og har haft betydning for vores højskole gennem årene.

 

Pris: Pr. person i dobbeltværelse/enkeltværelse: Kr. 6.000,-/6.400,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Onsdag 03. september

15.00 – 17.00 Ankomst, indkvartering og eftermiddagskaffe/te og friskbagte boller

17.00 Rundvisning på højskolen

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Torsdag d. 04. september

09.00 Morgensamling om Jaruplund Højskole i 75 år ved forstander Karsten B. Dressø

10.15 Foredrag om Det danske mindretal efter 1945 og opstarten af Jaruplund Højskole v. forskningsleder ved Den slesvigske Samling på Dansk Centralbibliotek, Mogens Rostgaard Nissen

14.00 Højskolesangbogen – fællessang, der fortæller og forbinder ved højskolelærer Rigmor Eybye

19.30 ”Fra kunstens verden”, foredrag ved højskolelærer og billedkunstner Ole Præstkær

 

Fredag d. 05. september

07.00 Morgenmad, vi smører madpakker

08.30 Heldagstur til Hallig Hooge. Vi sejler fra Schlüttsiel på vestkysten og vandrer – eller kører med hestevogn – øen, eller halligen - rundt. Vi ser kirken og Hanswarft, hvor der er både stormflodskino og et lille museum med stuen, hvor Kong Frederik VI overnattede i 1828

Ca. 19.00 Aftensmad på højskolen

20.00 ”Du kom med alt det der var dig”, sangaften ved Else Kirsten Lynggaard Ehmsen med sange og fortællinger om Jens Rosendal. Else Kirsten er tidligere musikskoleleder og korleder og samler for tiden alle Jens Rosendals efterladte værker

 

Lørdag d. 06. september

09.00 Morgensamling

10.15 En opvækst i det danske mindretal ved højskolelærer Sebastian Bilinger

14.30 Foredrag om eksistens og dannelse ved højskolelærer Lise Joern

19.30 ”Slesvig i skolen”, foredrag v. forfatter Egon Clausen. Slesvigs historie har været en betydningsfuld del af undervisningen i den danske folkeskole. Den har været med til at forme elevernes opfattelse af, hvad det vil sige at være dansk, men hvad lærte de? Hvad stod der i læseplanerne og i historiebøgerne? Egon Clausen har været i arkiverne og fortæller om dansk historieundervisning fra 1945 til vore dage.

 

Søndag d. 07. september

09.00 Morgensamling

10.15 ”Min verden”, foredrag ved billedkunstner og tidligere elev på Jaruplund Højskole, Maja Lisa Engelhardt

14.30 ”Den gode fortælling” ved samfundskritiker, debattør og forfatter Carsten Jensen. – Carsten Jensen skriver i sine mange værker ud fra en oplevelse af verden som et sted, hvor rigtigt og forkert stadig findes.

19.30 Sangaften v. Jesper Moesbøl. – Jesper har adskillige gange ledet kurset ”Højskolesangbogen – synger om hvad livet vil” på Jaruplund Højskole.  Han er redaktør af ”Sanghåndbogen” og en glimrende akkompagnatør.

 

Mandag 8 september

09.00 Morgensang ved Rigmor

10.00 Foredrag “Jaruplund højskole igennem tiden“ v. Dieter Küssner, tidligere elev, lærer og forstander på Jaruplund Højskole

12.00 Frokost

13.30 - 15.30 Reception i gymnastiksalen, velkomst ved Karsten Dressø

16.00 - 17.30 ”Dialog mellem dansk og tysk”, foredrag ved Moritz Schramm, formand for Dansk Tysk Selskab, forfatter og lektor ved SDU

18.00 75års jubilæums middag med kursister, personalet og indbudte gæster

20.00 Koncert med Haugaard og Blum - åben koncert. Harald Haugaard og Helene Blum er kendte musikere i grænselandet. Haugaard er bl.a. kunstnerisk leder af festivalen ”FolkBALTICA”. De er fortolkere og fornyere af den danske musiktradition og spiller medrivende ny, nordisk folkemusik.

 

Tirsdag d. 09.september

09.00 Fælles morgensang og derefter afrejse

 

Ret til ændringer forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu