Højskolesangbogen - synger om hvad livet vil

Fællessang glæder, bevæger og giver energi - og på dette højskolekursus skal vi synge rigtig meget. Vi skal lære nye sange og nyde at synge de velkendte, og vi skal høre fortællingerne om tekster og forfattere, melodier og komponister.

Fokus for fællessangen vil være den 19. udgave af Højskolesangbogen, som udkom i slutningen af 2020. Bogen har allerede solgt i et større antal end den forrige udgave, og som de tidligere udgaver vil den være med til at sætte kursen for fællessangen de næste mange år frem i tiden.

Vi har allieret os med en af dem, som kender indholdet i Højskolesangbogen allerbedst. Redaktør af ”Sanghåndbogen” Jesper Moesbøl vil som både oplægsholder og pianist føre os gennem et stort udvalg af sangene i Højskolesangbogen.

Han har sammensat et program med kompetente og alsidige oplægsholdere. Som på alle andre kurser på Jaruplund Højskole er der oplæg om grænselandet og det danske mindretal. Desuden kommer du også ud i det sydslesvigske landskab på tur til Slesvig og Kappel med en sejltur på Slien.

Ved morgensamlingen synger vi dagen i gang. Vi kommer til at møde Jaruplund Højskoles faste højskolelærere, og vi vil høre om, hvad der er vigtigt for dem og skolen.

 

Pris

Pr. person i dobbelt-/enkeltværelse: Kr. 6.100,- / 6.500,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

 

Mandag d. 20. oktober

15.00 - 16.00 Ankomst og indkvartering, kaffe/te og friskbagte boller

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst, præsentation, introduktion til kurset og de første sange ved Jesper Moesbøl og Rigmor Eybye


Tirsdag d. 21. oktober

09.00 Morgensamling ved forstander Karsten Dressø

10.00 Det grønne i Den Blå ved Anne Odgaard Eyermann

Natursyn i Højskolesangbogen.

Velkommen i det grønne! Vi synger forskellige tiders digte om naturens skønhed, mildhed, barskhed og dens indvirkning på menneskelivet. Fra romantikernes forestilling om naturens guddommelige kraft til samtidens sange om ubalancer i forholdet mellem menneske og klode. Med Smedegaard Andersens ord skal vi "synge så hjerterne næsten må briste om det vi er tankeløst nær ved at miste".

Anne er musiker og korleder ved Virklund Kirke, komponist, foredragsholder og medlem af redaktionen på den 19. udgave af Højskolesangbogen

14.30 Weyse – Højskolesangbogens oversete hitmager ved Jesper Moesbøl

Komponisten C.E.F. Weyse har skrevet melodierne til en række af de mest brugte sange i Højskolesangbogen, fx I østen stiger solen op og Det er så yndigt at føles ad. Seksten af melodierne i Højskolesangbogen er skrevet af Weyse, et tal der kun overgås af Carl Nielsen. Hertil kommer, at stort set alle kender de seksten melodier. Han er Højskolesangbogens største melodiske hitmager. Alligevel er hans liv og tanker stort set ukendte for de fleste. Denne eftermiddag vil vi følge Weyse fra han som ung teenager rejste fra sin fødeby Altona i den allersydligst del af kongeriget, indtil han døde som hofkomponist og pebersvend i København. Og vi vil dykke ned i en række af hans lyriske og slidstærke melodier.

 

19.30 De rytmiske sange ved Louis Mogensen, Steffen Jonassen og Jesper Moesbøl

Aftenen bringer os på munter vis på tværs af Højskolesangbogen i jagten på gode medrivende rytmiske fællessange. Højskolefolkene Jesper Moesbøl (klaver), Louis Mogensen (guitar og bas) og Steffen Jonassen (trommer) er erfarne fra månedlige sangaftener i Århus, Maratonsangsang, Festugen og andre sangarrangementer. Ud over at bevæge os rundt i sangbogen, tager vi også en på en lille folkelig udflugt uden for Højskolesangbogen


Onsdag d. 22. oktober

09.00 Morgensamling ved højskolens lærere

10.00 Thorvald Aagaard og Oluf Ring ved Povl Christian Balslev

Med melodierne til fx Spurven sidder stum bag kvist og Se nu stiger solen af havets skød samt deres gennemgribende revision af Højskolesangbogen har Th. Aagaard og Oluf Ring skrevet sig ind i vores fælles sanghistorie. I 2021 udkom Poul Christian Balslevs bog om de to komponister, og han vil på underholdende vis fortælle om deres opvækst og liv og deres syn på den gode melodi til fællessang. Vi skal selvfølgelig også synge! Povl Chr. Balslev er til daglig organist, kantor og klokkenist ved Vor Frue kirke I Svendborg og en aktiv koncertgiver og komponist.

14.30 Humor og Højskolesangbogen ved Louis Mogensen

Når man tænker på Højskolesangbogen, er det ikke humor, der først springer i øjnene. Men den er der. Vi kan finde humoren som klangbund for det alvorlige og som en vej til tilværelsens absurde sider. Denne eftermiddag ser vi på nogle ideer om humor og synger eksempler fra 18. og 19. udgave af Højskolesangbogen. Louis Mogensen er tidl. højskoleforstander.

17.30 Aftensmad

18.20 Afgang med bus til Flensborg

19.00 Sange der ikke kom i Højskolesangbogen ved Søren Launbjerg

Vi tager på besøg på Flensborg Bibliotek, hvor vi sammen med deltagere fra det lokale danske mindretal skal møde Søren Launbjerg. Søren sad i det sangbogsudvalg, der udvalgte sangene til den 19. udgave af Højskolesangbogen. Han har derfor deltaget i de overvejelser, udvalget havde, da de skulle afgøre, om en sang skulle med eller ej. Denne aften vil Søren præsentere os for nogle sange, der var lige ved, men altså ikke blev optaget i den fine bog. Var det den rigtige afgørelse, og hvilke argumenter have udvalget, da de skulle afgøre sangenes skæbne?

 

Torsdag d. 23. oktober

09.00 Kort morgensamling ved højskolens lærere

09.30 Afgang på tur til Slesvig. Vi kører til Domkirken og kigger indenfor i det imponerende rum med flere store kunstværker, Bordesholmalteret, Frederik d. 1.s gravmæle, ”Den blå Madonna” mm. Derefter en kort gåtur gennem den gamle bydel før turen fortsætter over Angel til Kappel. Her får vi middagsmad og derefter sejler vi til Sliens udmunding med et stop i Massholm. Tilbage i Kappel går det hjem til højskolen igen.

18.00 Aftensmad på højskolen
19.30 Om Jepper Aakjær – spillemanden og stridsmanden ved Peter Henning Thomsen

Gennem sang og fortælling lægges nye brikker til forståelsen af digteren og mennesket Jeppe Aakjær, hans betydning i samtiden og det, vi kan lære af Aakjær i dag.

I foredraget tages publikum ved hånden. Sammen går vi ad Jeppes livsvej fra barndomslandet i Aakjær til Jenle. Undervejs gøres ophold på steder, der har betydning for forfatterskabet: hjemmet, skolen, kirken, heden, højen, arresten, kasernen, København og Jenle – alt sammen smukt visualiseret på et 2 x 3 m stort bagtæppe malet af billedkunstneren Ole Finn.

Fredag d. 24. oktober

09.00 Morgensamling ved højskolens lærere

10.00 De nye sange i Højskolesangbogen ved Jesper Moesbøl

Den seneste udgave af Højskolesangbogen indeholder 151 nye sange. Selvom den har mere end fire år på bagen, sidder alle de nye sange der næppe endnu. Det gør vi noget ved denne formiddag, hvor vi både kommer forbi nogle af de sange, der er slået an, men først og fremmest nogle, som mange endnu ikke har opdaget. Alle sange har været nye engang, og den moderne sangbog skal synges.

14.30 En eftermiddag i Jens Rosendals selskab ved Anne Knudsen

Forfatter og psykolog Anne Knudsen fortæller om digteren Jens Rosendals liv og digtning. Alle kender Jens Rosendals store kærlighedssang Du kom med alt det der var dig. I foredraget fortælles historien bag sangen og flere af Jens Rosendals andre salmer og sange.

Der fortælles om Jens Rosendals opvækst i Indre Mission, hans liv som højskolelærer i Løgumkloster og den svære kærlighed til en anden mand.

Undervejs synger vi selvfølgelig en række af Jens Rosendals salmer og sange. Foredraget er baseret Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigts bog:  ”Du kom med alt det der var dig”. Jens Rosendal var fra 1988 til 1995 højskolelærer på Jaruplund Højskole.

19.30 Maratonsang ved Jesper Moesbøl og kursisterne

Med sange valgt af kursisterne synger vi os igennem hele Højskolesangbogen på 1½ time – én sang fra hvert kapitel.

 

Lørdag d. 25. oktober

09.00 Morgensamling ved højskolens lærere

10.00 Hvad kan vi synge om i en tid, der ikke rigtig giver mening? ved Claus Staal 

Med udgangspunkt i fortællinger fra nordens mytologi, grundtvigske smuler om tro og ånd, og naturligvis nøje udvalgte sange fra Højskolesangbogen vil vi starte en fælles samtale om det, der er vigtigt for os, hvor samtalen om det finder sted, og hvordan højskolesangene kan være med til at gøre samtalen levende og relevant. Claus Staal er forstander for Silkeborg Højskole.

14.30 Sigfred Pedersen ved Lillian Hjorth-Westh

Den gamle skærslippers forårssang er den eneste af Sigfred Pedersens sange, der har fundet vej til Højskolesangbogen. Denne eftermiddag vil vi derfor tage på en lille sanglig udflugt. Vi kender sangene om Katinka og Søren, og vi skal synge en række af hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie. Lillian Hjorth-Westh er bornholmer og højskolemenneske – det kan man høre. Hun vil fortælle om Sigfred Pedersen, fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvestfyn til hans død i Nordsjælland i 1967. Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle.

18.00 Afslutningsmiddag

19.30 Afslutningsaften med meget mere sang, fortællinger og godt samvær

 

Søndag d. 26. oktober

08.45 Kort morgensamling ved Jesper Moesbøl, derefter afrejse

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu