Foruden vores faste stab af undervisere kan du i 2018 møde en række inspirerende og kompetente foredragsholdere på vores kurser. Læs om nogle af dem her:
male-placeholder

Leif V.S. Balthzersen

Leif V.S. Balthzersen er mag. art. i musikvidenskab fra Aarhus Universitet. Han har bl.a. været musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester og har undervist på Aarhus og Københavns Universitet, Det Jyske Musikkonservatorium samt på højskoler og i folkeoplysningsforbundene. Leif V.S. Balthzersen har endvidere været ensemblechef for Århus Sinfonietta og er bestyrelsesformand for Aarhus Sommeropera. Han er en flittigt benyttet foredragsholder og skriver løbende programnoter og anden formidling af musik og laver overtekster for Den Jyske Opera. Hans store interesse ved siden af musikken er bøger og litteratur, og han arbejder tillige i et antikvariat og er projektredaktør på Aarhus Universitetsforlag. Leif V.S. Balthzersen var i en årrække anmelder for Dagbladet Information, har skrevet artikler og interviews for Jyllands-Postens JP Århus og har skrevet mange bidrag til Den Store Danske Encyklopædi. I 2016 udkom hans bog Mozarts operaer. En guide på Aarhus Universitetsforlag.

 

Mød Leif på kurserne ”Opera I” og ”Opera III”
male-placeholder

Jørn Buch

Jørn Buch er historiker og passioneret foredragsholder, med speciale i europæiske mindretal. Han var fra 1994-2013 seminarielektor ved UC Syd i Haderslev. Et lille udvalg af hans publikationer: ”1.Verdenskrig – årsager og forløb” fra 2006, ”Synnejysk historie – 75 fortællinger om Sønderjyllandshistorie”, 2005, ”Mindretal i Europa – en Pandora’s æske” fra 2005.

 

Mød Jørn på flere kurser på Jaruplund 2018, bl.a. ”Opera I”, ”England – et rejsekursus” og ”Sønderjylland og Første Verdenskrig”
male-placeholder

Claus Bundgaard Christensen

Historiker og lektor ved Roskilde Universitet. Listen over udgivelser og publikationer er lang. Hovedvægten har tidligere været på 2. Verdenskrig, hvor han i 2005 udgav, i samarbejde med tre historikere, ”Danmark besat-Krig og hverdag 1940-45”, som er en samlet fremstilling af besættelsestidens historie.

I 2009 resulterede hans forskning i 1. Verdenskrig i bogen "Danskere på vestfronten 1914-1918”.

Senest har han medvirket i DRs serie ”Historien om Danmark”

 

Mød Claus på kurset ”Sønderjylland og Første Verdenskrig”
male-placeholder

Egon Clausen

Forfatter og debattør. Arbejdede bl.a. fra 1975 til 2005 for DR P1, forfatter til en stor mængde bøger og skrifter, bl.a. ”Rostock live” fra 1996, ” grænselandet. Rejsebreve fra

Sydslesvig” fra 2014 og ”Klassens frække elev” fra 2017. Egon Clausen har i flere år været aktiv i bl.a. Dansk Forfatterforening.

Mød Egon på kurserne ”Porten til Europa” og ”Verden i dag”
female-placeholder

Mette Ejsing

Mette Ejsing har nu afslutte sin rige karriere som alt-sanger på de store, europæiske scener. Hun har sunget i Berlin og ikke mindst i Bayreuth. Hun vil berette om sin store erfaring og spændende karriere.

 

Mød Mette på kurset ”Opera III”
male-placeholder

Adam Gabriel

Maleren Adam Gabriel er uddannet på kunstakademiet i Rom.

Hans værker har ofte udgangspunkt i mennesket og i særdeleshed i portrættet, hvor han i olifarve med brede strøg arbejder med form og tone.

 

Mød Adam på kurset ”Kunst I”
female-placeholder

Trine Gadeberg

Trine Gadeberg blev kendt landet over som ”Pyt” i DRs julekalender ”Nissebanden. Hen er skuespiller og revysanger og har medvirket i bl.a. Sønderborg Revyen adskillige gange.

 

Mød – og hør – Trine på kurserne ”Højskolesangbogen og revyviser – syng selv” og ”Livets lykkestunder”
Mikael

Michael Kamper

Mikael Kamber (f. 1967) er journalist og nyhedsvært på TV2. Han er desuden forfatter til bøgerne ”STÆRKERE” og ”Vi er bedst, når vi er glade” og har taget uddannelsen Certificate in Positive Psychology (CIPP) i USA. Mikael Kamber har en fortid som topleder, både som adm. direktør og chefredaktør for JydskeVestkysten og mediedirektør i DR.

 

Mød Michael på kurset ”Vejen mod det bedre liv”
male-placeholder

Thomas Kluge

Thomas Kluge er portrætmaler, og særlig kendt for sine nyere billeder af kongehusets medlemmer. Kluge maler i en nyrealistisk og Rembrandt-agtig stil. Han har portrætteret flere kendte danskere, så som Mærsk Mc-Kinney Møller og Anders Fogh Rasmussen.

 

Mød Thomas på kurserne ”Værkstedskursus med maleri, skulptur, tegning og akvarel”, der ligger samtidig med kurset ”Menneskelivet er (for)underligt”. Foredraget er fælles for de to kurser
male-placeholder

Søren Harnow Klausen

Søren Harnow Klausen er en dansk filosof, uddannet cand.phil. og mag.art. i filosofi ved Syddansk Universitet og dr.phil. ved Eberhard Karls Universität Tübingen. I 1997 blev han ansat som lektor ved Syddansk Universitet og i 2008 blev han professor.

 

Mød Søren i kurset ”Filosofi – livets store spørgsmål”
male-placeholder

Jesper Moesbøl

Tidligere konsulent i Undervisningsministeriet og Kulturministeriet for højskoleområdet.

Jesper brænder for den danske sangskat og er en glimrende pianist og akkompagnatør.

Han er et leksikon af viden om sangene i Højskolesangbogen, om tekstforfattere og komponister. I øjeblikket arbejder han med redigering af ”Sanghåndbogen”.

 

Mød Jesper på Kurserne ”Højskolesangbogen og revyviser – syng selv” og ”Livets lykkestunder”.
male-placeholder

Arno Neufeld

Kunstneren Arno Neufeld er uddannet ved akademiet i Kiel.

Hans værker forholder sit til menneskelivet og udtrykkes igennem maleri, i installation eller landart, hvor Arno med sit stille fokuserede greb får fortalt en del af den store historie.

 

Mød Arno på kurset ”Kunst I”
male-placeholder

Johnan Christian Nord

Valgmenighedspræst i Kjellerup og Omegns Valgmenighed, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og grundtvigsk altmuligmand. Uddannet cand. mag. i tysk og religionsvidenskab.

female-placeholder

Birde Poulsen

Illustratoren Birde Poulsen er uddannet på skolen for brugskunst.

Hun har medvirket ved mere end 80 bogudgivelser som illustrator.

Hendes tegninger har tit udgangspunkt i dyr, og hun er blevet kaldt Danmarks dyretegner nr 1.

 

Mød Birde på kurserne ”Kunst I” og ”Kunst II”
male-placeholder

Rene Rasmussen

Siden 2012 museumsdirektør på Sønderborg Slot med den nationalpolitiske historie efter 1864 som speciale. Rene har forsket, skrevet og formidlet om Sønderjyllands historie de sidste mange år, og er en aktiv foredragsholder.

Han har lavet Danevirkemuseets faste mindretalsudstilling, ”Dansk i Sydslesvig”, der åbnede i 2011, og skrevet en mængde artikler og indlæg i tidskrifter og bøger. Bl.a. flere kapitler i ”Sydslesvigs danske historie” fra 2013.

Mød Rene på kurset ”Sønderjylland og Første Verdenskrig”
male-placeholder

Peter Wivel

Politikens korrespondent i Berlin. Har studeret klassisk flologi ved Københavns universitet.

Tidligere chefredaktør for dagbladet Information, for Weekendavisen og Berlingske Tidende. Kronikredaktør ved Politiken 2003-04, og siden 2004 Politikens korrespondent i Berlin.

Har skrevet bøger om Orwell, Benjamin Constant og Rousseau. Seneste bøger: ”Baader-Meinhof - 30 år med tysk terror”, og ”Drabet på Petra Kelly – en historie om Murens fald”

male-placeholder

Henriette Harris

Forfatter. Cand.mag. i dansk, italiensk, retorik og teaterhistorie fra Københavns Universitet og Università degli Studi di Napoli – L’Orientale. Henriette Harris er bosat i Berlin, hvor hun er journalist for danske og tyske medier. Hun udgav i 2011 rejsebogen ”Berlin. Berlin”. I 2015 udsendte hun ”Tyskland er et land for voksne” med beskrivelser fra Lübeck, München, Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main.

male-placeholder

Steen Bille

Formand for Dansk-Tysk Selskab. Født i Aarhus og boede i Slesvig-Holsten fra han var 6 år. Student fra gymnasiet i Grosshansdorf, cand. phil. i dramaturgi fra Århus Universitet.

Studievært og redaktør i DR fra 1986 til 2010. Filmkonsulent i Det Danske Filminstitut fra 2010 til 2015. Medforfatter af de anmelderroste film ”Drømmen” og ”To Verdener”.

Sammen med Lisbeth A. Bille har han skrevet romanerne ”Gudindens sidste offer”, ”Nattens gerning”, ”I ond tro” og ”Vredens ord”. Medlem af Gremium 1 i Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein.

female-placeholder

Anke Spoorendonk

Slesvig-Holstens justits-, kultur- og europaminister og viceministerpræsident fra 2012 til 2017. Hun voksede op i nærheden af Slesvig by. Efter studentereksamen på det danske gymnasium i Flensborg læste hun tysk og historie på Københavns Universitet og blev i 1977 lærer på Duborg-Skolen i Flensborg. I 1996 stillede hun op for det danske mindretals parti, SSW, og blev valgt til den slesvig-holstenske landdag i Kiel, hvor hun som gruppeformand repræsenterede partiet på en række politiske felter. Da SSW fra juni 2012 til juni 2017 dannede en koalitionsregering sammen med SPD og De Grønne, blev Spoorendonk Slesvig-Holstens viceministerpræsident og justits-, kultur- og europaminister.

male-placeholder

Jørgen Møllekær

Chefredaktør for Flensborg Avis. Jørgen Møllekær er student fra Duborg-Skolen i Flensborg. Gjorde fra 1984 til 1986 tysk militærtjeneste som telegrafist. Fra 1986 til 1987 var han ansat som journalistvolontør på Flensborg Avis. Senere tog han uddannelse som journalist på Journalisthøjskolen i Århus. I 2013 færdiggjorde han en masteruddannelse i redaktionel ledelse ved Syddansk Universitet.

male-placeholder

Moritz Schramm

Lektor på Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet. Han har en MA i Tysk og Statskunstskab fra Freie Universitet i Berlin og en ph.d. i Litteraturvidenskab fra Køben-havns Universitet. Han forsker i relationen mellem kultur og migration, postmigratorisk litteratur, film og teater samt i efterkrigstiden. Han har udgivet fere artikler om Franz Kafkas litteratur og har tidligere arbejdet en del med anerkendelsesteori.

Udgivelser: ”The Culture of Migration: Politics, Aesthetics and Histories”, og ”Perspekti-visches Erinnern: Der Nationalsozialismus und seine Folgen in der jüngeren deutschen Gegenwartsliteratur”.

male-placeholder

Kim Andersen

Dansk politiker. Handelseksamen fra Grenå handelsskole, videreuddannelse ved Danish Centre, London. Virket bl.a. som pressechef og koncerninformationschef i nogle af land-brugets store virksomheder. Medlem af Folketinget for Venstre. Medlem af regeringens udvalg vedrørende kulturelle anliggender i Sydslesvig, senere Sydslesvigudvalget, 2004-

2017 - formand for udvalget 2004-11 og 2015-17. Statsministerens personlig repræsentant vedrørende fremme af et uhindret arbejdsmarked i grænselandet. Generalkonsul i Flens borg fra 2017

male-placeholder

Hans Heinrich Hansen

Dyrlæge. Født i Haderslev. Uddannet ved det veterinærmedicinske universitet i Hanover og ved Landbohøjskolen i København. Han kommer fra en gammel farmaceutfamilie i Haderslev, som altid har været en del af den tyske befolkning i Nordslesvig. Fra 1993 til 2006 var han formand for det tyske mindretal i Danmark, og siden 2007 har han været formand for den europæiske mindretals–organisation, ”Federal Union of European Nationalities”, FUEN, som i alt tæller 90 medlemsorganisationer fra 32 europæiske lande.

male-placeholder

Mogens Rostgaard Nissen

Leder af forskningsafdelingen på Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

Cand. mag. i historie og samfundsfag fra Københavns Universitet 2001. Ph.d.-afhandling om det danske landbrug under den tyske besættelse 1940-45. Lektor i regionalhistorie ved Syddansk Universitet 2005-2012. Medlem af styrelsen for Historisk Samfund for Sønderjylland og Wissenschaftlicher Beirat des Instituts für schleswig-holsteinische Zeit- und Regionalgeschichte der Universität Flensburg. Skriver på en biograf om Karl Otto Meyer og på et værk om Danmark i tysk udenrigspolitik i første halvdel af det 20. århundrede.

female-placeholder

Olga Litvin

Specialist degree in English and German languages and foreign literature at the University of modern knowledge, Kiev, 2011. Aspitantur in History of German literature in T.H. Shevchenko Institute of Literature, the National Academy of Sciences of Ukraine, 2014.

Postgraduate researcher in contemporary German Literatur.

male-placeholder

Ole Præstkær Jørgensen

Kursusleder, Højskolelærer siden 1999. Uddannet billedhugger fra Århus Kunstakademi.

Mange udstillinger i Danmark og Tyskland, udvalgte udstillinger: Nord Art Rendsburg 2005 og 2006, Sønderjyllands Kunstmuseum i Tønder 2007.

Medlem af den dansk - tyske kunstnergruppe Kunstkorn.

male-placeholder

Egon Clausen

Kursusleder, forfatter, programmedarbejder og redaktør ved Danmarks Radio fra 1960 til 2005. Formand for den faglitterære gruppe i Dansk Forfatterforening 2005 - 2011.

Næstformand i Dansk Forfatterforening 2011 - 1015. Medlem af styrelsen i Dansk Kunstnerråd 2012 - 2015. Medlem af repræsentantskabet for Statens Kunstfond fra 2014.

Har skrevet erindringer, rejseberetninger, biografier og kortprosa.

Seneste titler: "Regnebrættet, erindringer fra Ribe". "Esbjergevangeliet - en almanac” og

"Klassens frække elev." - om reformpædagogikkens danmarkshistorie. I 2014 udkom debatbogen "I Grænselandet - rejsebreve fra Sydslesvig."