Gæstelærere

Foredragsholdere og gæstelærere på Jaruplund 2019

 

Foruden vores faste stab af undervisere kan du i 2019 møde en række inspirerende og kompetente foredragsholdere på vores kurser. Læs om nogle af dem her: 

 

Leif V.S.Balthzersen

Leif V.S. Balthzersen er mag. art. i musikvidenskab fra Aarhus Universitet. Han har bl.a. været musikchef for Sønderjyllands Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester og har undervist på Aarhus og Københavns Universitet, Det Jyske Musikkonservatorium samt på højskoler og i folkeoplysningsforbundene. Leif V.S. Balthzersen har endvidere været ensemblechef for Århus Sinfonietta og er bestyrelsesformand for Aarhus Sommeropera. Han er en flittigt benyttet foredragsholder og skriver løbende programnoter og anden formidling af musik og laver overtekster for Den Jyske Opera. Hans store interesse ved siden af musikken er bøger og litteratur, og han arbejder tillige i et antikvariat og er projektredaktør på Aarhus Universitetsforlag. Leif V.S. Balthzersen var i en årrække anmelder for Dagbladet Information, har skrevet artikler og interviews for Jyllands-Postens JP Århus og har skrevet mange bidrag til Den Store Danske Encyklopædi. I 2016 udkom hans bog Mozarts operaer. En guide på Aarhus Universitetsforlag. 

Mød Leif på alle tre operakurser  

 

Jørn Buch

Jørn Buch er historiker og passioneret foredragsholder, med speciale i europæiske mindretal. Han var fra 1994-2013 seminarielektor ved UC Syd i Haderslev. Et lille udvalg af hans publikationer: ”1.Verdenskrig – årsager og forløb” fra 2006, ”Synnejysk historie – 75 fortællinger om Sønderjyllandshistorie”, 2005, Mindretal i Europa – en Pandora’s æske” fra 2005. 

Mød Jørn på flere kurser på Jaruplund 2019, bl.a. ”Opera I” og som kursusleder på ”Atlanterhavsvolden” 

 

Egon Clausen

Forfatter og debattør. Arbejdede bl.a. fra 1975 til 2005 for DR P1, forfatter til en stor mængde bøger og skrifter, bl.a. Rostock live fra 1996,  grænselandet. Rejsebreve fra Sydslesvig” fra 2014 og ”Klassens frække elev” fra 2017. Egon Clausen har i flere år været aktiv i bl.a. Dansk Forfatterforening. 

Mød Egon på kurserne ”Litterært Træfpunkt” og ”De så det ske – Zeitzeugen 

 

Mette Ejsing

Mette Ejsing har nu afsluttet sin rige karriere som alt-sanger på de store, europæiske scener. Hun har sunget i Berlin og ikke mindst i Bayreuth. Hun deltager i kurset ”Filosofi – forståelsen af kunst” 

 

Adam Gabriel

Maleren Adam Gabriel er uddannet på kunstakademiet i Rom. 

Hans værker har ofte udgangspunkt i mennesket og i særdeleshed i portrættet, hvor han i olifarve med brede strøg arbejder med form og tone.  

Mød Adam på kurset ”Maleri, skulptur, akvarel og fællestegning” 

 

Bolette Elvstrøm 

Forfatter, Foredragsholder, Facilitator, Underviser og Hverdagsturist. 

Den gode historie og relationer mellem mennesker har altid været et omdrejningspunkt. Undersøgelsen af hvad der sker, når mennesker mødes, når de deler oplevelser og hvad de graver frem, når de begynder af fortælle. 

Bolette er meget optaget af teori, viden og refleksion omkring livet, døden og det indimellem – ledelse, kreativitet, personlig udvikling og bæredygtighed. 

Hun har gennem mange år arbejdet med fortælling, teater, ledelse og kreative processer. 

Højskole og efterskole har igen og igen været omdrejningspunktet for hendes arbejdsliv. Som efterskoleforstander, højskolelærer og efterskolelærer. Derud over har Bolette undervist, skrevet og instrueret teater gennem 20 år i teatergrupper, skoler og foreninger. 

Mød Bolette på kurset ”Højskolesang og fortælling” 

 

Søren Harnow Klausen

Søren Harnow Klausen er en dansk filosof, uddannet cand.phil. og mag.art. i filosofi ved Syddansk Universitet og dr.phil. ved Eberhard Karls Universität Tübingen. I 1997 blev han ansat som lektor ved Syddansk Universitet og i 2008 blev han professor. 

Mød Søren i kurset ”Filosofi – forståelsen af kunst 

 

Jesper Moesbøl

Tidligere konsulent i Undervisningsministeriet og Kulturministeriet for højskoleområdet.  

Jesper brænder for den danske sangskat og er en glimrende pianist og akkompagnatør.  

Han er et leksikon af viden om sangene i Højskolesangbogen, om tekstforfattere og komponister. I øjeblikket arbejder han med redigering af ”Sanghåndbogen”. 

Mød Jesper på Kurset ”Højskolesang og revyviser”. 

 

Lisbeth Bredholt Christensen

Lisbeth er formidlingsansvarlig på Danevirke Museum. Hun er PhD i religionshistorie, har undervist på universiteterne i Århus og Freiburg samt udgivet en række bøger og artikler om forhistorisk religion. I flere perioder har Lisbeth boet i Italien og taler sproget flydende. Over en årrække har hun været knyttet til forskningsmiljøet i Valcamonica og har et stort fagligt, personligt og lokalt kendskab til dalen og dens omgivelser. 

Mød Lisbeth som kursusleder på kurserne ”Norditalien – kulturskatte i provins og storby” samt ”Stedets kraft” 

 

Arno Neufeld

Kunstneren Arno Neufeld er uddannet ved akademiet i Kiel. 

Hans værker forholder sit til menneskelivet og udtrykkes igennem maleri, i installation eller landart, hvor Arno med sit stille fokuserede greb får fortalt en del af den store historie. 

Mød Arno på kurset ” Maleri, skulptur, akvarel og fællestegning 

 

Birde Poulsen:

Illustratoren Birde Poulsen er uddannet på skolen for brugskunst. 

Hun har medvirket ved mere end 80 bogudgivelser som illustrator. 

Hendes tegninger har tit udgangspunkt i dyr, og hun er blevet kaldt Danmarks dyretegner nr 1. 

Mød Birde på kurserne ”Maleri, skulptur, akvarel og fællestegning” 

 

Ingvar Cronhammar 

Ingvar Cronhammar er billedhugger, uddannet ved Århus Kunstakademi 1968 – 1971. Han markerede sig i 1970'erne i det århusianske kunstmiljø med Zygo-gruppen sammen med Thorbjørn Laustsen, Per Kramer, Freddy Halle og Niels Erik Jensen. 

Ingvar Cronhammar var fra 1990-1995 leder af billedhuggerskolen ved Det fynske Kunstakademi. Cronhammar har også siddet som medlem af Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum i perioden 2002-2004. 

Han er især kendt for sine monumentale værker som f.eks. ”Elia” ved Herning. 

Mød Ingvar som foredragsholder på kurset ”Maleri, skulptur, akvarel og fællestegning” 

 

Uwe Lindholdt 

Uwe Lindholdt er uddannet cand. scient. i biologi og kemi og har undervist i gymnasiet i mange år. Han har deltaget i flere ekspeditioner og skriver artikler om natur- og miljøforhold. Han er en aktiv rejseleder og holder mange foredrag.  

Mød Uwe som kursusleder på kurserne ”Sort Sol og traner ved Rügen” samt ”Vadehavet – Nationalpark og Verdensnaturarv – med tur til Helgoland” 

 

Nicolai K. Flyman 

Nicolai er uddannet Cand. mag i politisk historie fra Syddansk Universitet med speciale i dansk pressepolitik under første verdenskrig. Specialet bærer titel ”Godt, så må vi have en presselov”. Han har være medforfatter på bogen: ”Historien på væggen; Historiemalerier på Sønderborg slot”. Derude over har Nicolai arbejdet på 3 museer Vestfyn, Odense bys museer og Sønderborg slot. Arbejdet på Odense bymuseer medførte artikel ”Nøøøj – Det´ kulturhistorie for børn”. Har rundvist 1864 og første verdenskrig i Sønderjylland og foredragsholder med foredrag om første verdenskrig så vel som Flensborg i middelalderen. 

Mød Nicolai som kursusleder på kurset ”Den lange besættelse” 

 

Kristian Skovbo 

Kristian er selvlært tryllekunstner, og i 1994 satte han for første gang sine ben i den lokale tryllebutik. Kristian havde sin debut som 10-årig med et show for 200 mennesker og optrådte de næste 10 år rundt på skoler og til private fester. I dag er han efterspurgt tryllekunstner og entertainer ved vidt forskellige arrangementer. 

Mød Kristian på årets store fest, familiehøjskolen i juli, der har temaet ”Eventyr og magi” 

 

Dieter Paul Küssner 

Dieter er tidligere højskoleforstander på Jaruplund Højskole, tidligere formand for Sydslesvigsk Forening og nuværende vicepræsident i FUEN, sammenslutningen af europæiske mindretal. Han har rejst og guidet på et utal af rejsekurser til bl.a. Egypten og Grønland. 

Mød Dieter på rejsen til Grønland. 

 

Jørgen Kühl 

Siden 2006 rektor for A. P. Møller Skolen i Slesvig. Cand.phil. samt Ph.d. i historie. 

Han er ekspert i dansk/tysk og europæisk samtidshistorie (lektorbedømt i tysk historie og kulturhistorie ved Københavns Universitet 1998 og professorbedømt i moderne europæisk historie 2005) med speciale i mindretalsforhold. Han har skrevet, redigeret og bidraget til ca. 250 publikationer og over 25 konferenceindlæg på dansk, engelsk, tysk, polsk og slovensk, herunder bl.a. bøgerne om mindretalspolitik. 

Mød Jørgen på kurset ”Det moderne Grænseland” 

 

På kurset ”De så det ske – Zeitzeugen” kan du møde: 

 

PETER WIVEL 

Korresponderer til Politiken fra Berlin. Har studeret klassisk filologi ved Københavns universitet. Tidligere chefredaktør for dagbladet Information, for Weekendavisen og Berlingske Tidende. Kronikredaktør ved Politiken 2003-04, og siden 2004 Politikens korrespondent i Berlin. 

Har skrevet bøger om Orwell, Benjamin Constant og Rousseau. 

Seneste bøger ”Baader-Meinhof - 30 år med tysk terror”, og ”Drabet på Petra Kelly– en historie om Murens fald.” 

 

HENRIETTE HARRIS 

Forfatter. Cand.mag. i dansk, italiensk, retorik og teaterhistorie fra Københavns Universitet 

og Università degli Studi di Napoli – L’Orientale. 

Henriette Harris er bosat i Berlin, hvor hun er journalist for danske og tyske medier. 

Henriette Harris udgav i 2009 rejsebogen ”Berlin. Berlin”. 

I 2015 udsendte hun ”Tyskland er et land for voksne” med beskrivelser fra Lübeck, München, 

Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main. 

 

GEORG METZ 

Journalist, redaktør, kommentator, forfatter og foredragsholder. 

Han arbejdede i perioden 1969–1988 på Danmarks Radio, bl.a. på Radioavisen 

og som både studievært og redaktør på TV-Avisen. 

1994–1996 var han chefredaktør på Dagbladet Information, hvor han nu er lederskribent, 

anmelder og kolumnist. Han anmelder især bøger om historie og opera. 

Siden dens grundlæggelse i maj 2008 har han været tilknyttet netradioen Den2Radio 

 

MORITZ SCHRAMM 

Lektor på Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet. 

Han har en MA i Tysk og Statskunstskab fra Freie Universitet i Berlin 

og en ph.d. i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. 

Han forsker i relationen mellem kultur og migration i efterkrigstiden. 

Han har udgivet flere artikler om Franz Kafkas litteratur og har tidligere arbejdet en del med anerkendelsesteori. 

Udgivelser: ”The Culture of Migration: Politics, Aesthetics and Histories”, 

og ”Perspektivisches Erinnern: Der Nationalsozialismus und seine Folgen in der jüngeren 

deutschen Gegenwartsliteratur” 

 

 

HANS HEINRICH HANSEN 

DyrlægeFødt i Haderslev. Uddannet på det veterinærmedicinske universitet i Hannover 

og på Landbohøjskolen i København. 

Han kommer fra en gammel farmaceutfamilie i Haderslev, som altid har været en del af den tyske befolkning i Nordslesvig. Fra 1993 til 2006 var han formand for det tyske mindretal i Danmark, og siden 2007 har han været formand for den europæiske mindretals–organisation, ”Federal Union of European Nationalities”, FUEN. 

 

CLAUS BRYLD 

Professor i moderne historie ved RUC. Tidligere politisk aktiv i SF, VS og redaktør på Zenith. Claus Bryld er forfatter til en lang række bøger blandt andet ”Hvilken Befrielse” som er en fortælling om en opvækst i nazismens, og retsopgørets skygge. 

Hans seneste bog er den anmelderroste, “Edmund Burke Konservatismens profet” 

Claus Bryld skriver om Burkes komplekse forfatterskab for at forstå, hvordan Burke kunne 

tordne imod demokrati og rationalisme, men samtidig tale for religiøs tolerance, 

og bekymre sig om minoriteter. 

 

SALLE FISHERMANN 

Salle Fischermann blev født i 1929. Han var ligesom sine forældre og 5 søskende dansk jøde og boede i en lejlighed i København. Da Danmark blev besat af tyskerne under 2. verdenskrig, levede han et så almindeligt liv som det var muligt. Samarbejdspolitikken mellem Danmark og Tyskland havde beskyttet de danske jøder mod deportationen til koncentrationslejrene. Den tyske besættelsesmagts Jødeaktion oktober 1943 skulle dog vende op og ned på Salles liv. Salle talte ikke om sine oplevelser i Theresienstadt, før benægtere af Holocaust fik ham til at beslutte sig for at fortælle så meget om nazisternes forfølgelse af jøderne, så at ingen kan være i tvivl om, at de har fundet sted. 

 

HENNY VESTERGAARD GRANUM 

Henny Vestergaard Granum er født i 1942 i København, som datter af en dansk kvinde 

og en tysk marinesoldat. Efter realeksamen i 1960 uddannede hun sig til apoteksassistent. I 1970 fik hun lyst til at videreuddanne sig og blev folkeskolelærer, og hun underviste sidenhen udlændinge i dansk indtil sin pensionering. 

Hun har været medlem af Danske Krigsbørns Forening siden 1998, og har i en årrække 

deltaget i bestyrelsesarbejdet bl.a. som næstformand. I 2009 var Henny med til at danne ”BORN OF WAR international network” i Berlin, og har siden 2015 været talskvinde for det. 

Henny holder foredrag om ”tyskerbørn” i både ind- og udland og hun har medvirket i flere 

radio- og tv-programmer. Hun har også været medforfatter på bogen ”BORN OF WAR – VOM KRIEG GEBOREN. Europas verleugnete Kinder” som BOW i.n. udgav i 2017. 

 

STEEN BILLE 

Kursusleder, formand for Dansk-Tysk Selskab. 

Født i Aarhus og boede i Slesvig-Holsten fra han var 6 år. Student fra gymnasiet i 

Grosshansdorf, cand. phil. i dramaturgi fra Århus Universitet. Studievært og redaktør i DR fra 1986 til 2010. Filmkonsulent i Det Danske Filminstitut fra 2010 til 2015. 

Medforfatter af de anmelderroste film Drømmen og To Verdener. 

Sammen med Lisbeth A. Bille har han skrevet romanerne ”Gudindens sidste offer”, 

”Nattens gerning”, ”I ond tro” og ”Vredens ord”. 

Medlem af Gremium 1 i Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein.