Catalonien og Barcelona 

med Granada Kulturrejser, udgangspunkt fra Jaruplund Højskole

12. - 21. september 2024

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Det 10 dage lange kursus har udgangspunkt på Jaruplund højskole, hvor der vil være introduktion til højskolen, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona. 

Højskoleopholdet har særligt fokus på det moderne Catalonien og den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Vi vil få en større forståelse af især områdets nyere historie og den catalanske modernisme. Desuden vil vi naturligvis se en række bygningsværker af Gaudí og hans samtidige kunstnerkolleger. Vi skal besøge byen Reus, hvor Gaudí er født, og se det interessante Gaudí center. Ikke mindst skal vi på to dagsture til Barcelona, se kendte og mindre kendte værker af Gaudí: Colonia Güell, Casa Milá (også kaldet ”La Pedrera”), Palau Güell og La Sagrada Familia. I Barcelona bliver der også tid til at nyde det gotiske kvarter, besøge kirken Santa Maria del Mar, slentre på Ramblaen m.v.
Vi bor i vinlandet tæt på Vilafranca del Penedès med under en times kørsel til Barcelona. Vores base hele ugen er et dejligt hotel omgivet af vinmarker og med en god restaurant. Her vil vi spise sammen, nyde den lokale vin, synge morgensang og høre foredrag om områdets kultur og historie. Ugen rummer desuden en bredere introduktion til den særlige catalanske problematik og historie. Vi vil også perspektivere den catalanske konflikt i forhold til Genforeningen og den dansk-tyske grænsedragning. Kan Spanien lære af 1920 og princippet om folkenes ret til selvbestemmelse?

Pia Köllner og Henrik Kidmose (Granada Kulturrejser) er kursusledere på højskolerejsen.

 

Pris:

I prisen er inkluderet transfer til/fra lufthavnene, overnatning og måltider på Jaruplund Højskole. I Spanien hotel med morgenmad, et dagligt fælles måltid med drikkevarer (øl, vin og vand) samt alle entreer og busture.

Pr. person i dobbeltværelse følger når vi har kendskab til flypriser kr.….

Pr. person i enkeltværelse tillæg på kr. …

Tilmelding og betaling af depositum på 2.500, senest 1. maj 2024. Fulde beløb den 1. juni 2024, hvorefter vores rejsearrangør betales, og beløbet derfor ikke refunderes.

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Torsdag d. 12. september
15.00 - 17.00 Ankomst og indkvartering med kaffe/te og hjemmebagte boller

17.00 Rundvisning på Jaruplund Højskole

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation, gennemgang af program samt højskolesang

 

Fredag d. 13. september
09.00 Morgensamling ved forstander Karsten ”Hvor er du landet”?

10.15 Spaniens kultur og historie, foredrag ved Pia og Henrik

14.00 Spaniens kultur og historie fortsat v. Pia og Henrik

19.30 Sangaften m.m.

 

Lørdag d. 14. september: Rejse, ankomst og vandring i vinmarkerne
Kl. 06.00 morgenmad og kl. 06.45 afhentning med bus fra Højskolen. Fly fra Hamborg kl. 11.05 og direkte flyvning med ankomst til Barcelona kl. 13.05. Vi kører med bus knapt en time mod syd til hotellet, der ligger i vinområdet Subirats. Her bliver vi indkvarteret, hvorefter vi mødes til velkomst, præsentation og en kort gåtur gennem vinmarkerne. Fælles aftensmad på hotellet.

Søndag d. 15. september
Efter morgenmaden er der morgensamling, hvor vi hører Pia og Henrik give en bredere introduktion til catalansk kultur og historie, herunder den aktuelle politiske situation. Sidst på formiddagen kører vi til Vilafranca de Penedès, hvor vi oplever denne traditionelle catalanske handelsby. Her spiser vi fælles frokost på god traditionel restaurant. Derefter kører vi til Montserrat, Cataloniens hellige bjerg med kirken, den sorte jomfru, klosteret og de dramatiske klipper. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er aftensmad på egen hånd.

Mandag d. 16. september
Dagen indledes med morgensamling, hvor Henrik vil fortælle om udviklingen i Barcelona og Catalonien fra midten af 1800-tallet. Denne periode danner afsæt for den catalanske modernisme, hvor Antoni Gaudí er den førende arkitekt. Henrik vil også berette om Gaudí og hans samtidige kunstnere samt vise eksempler på den arkitektur, som vi i løbet af ugen skal se en række eksempler på. Sidst på formiddagen kører vi med bussen knap en time til byen Reus. I denne by, hvor den store catalanske arkitekt er født i 1852, skal vi sammen besøge det interessante Gaudí center, der belyser mange aspekter af arkitektens liv og virke. Der bliver også tid til at spise frokost på egen hånd i byen, inden vi sammen ser det tidligere psykiatriske hospital, Institut Pere Mata, der er tegnet i elegant modernistisk stil af arkitekt Luis Domènech i Montaner. Vi kører retur til hotellet og samles til fælles middag.

Tirsdag den 17. september
Efter morgenmad kører vi med bussen, og på under en time er vi i centrum af Barcelona. Her går vi først en fælles tur i det charmerende gotiske kvarter, den ældste del af byen. Vi besøger også kirken Santa Maria del Mar, kendt fra romanen ”Havets katedral”. Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd og opleve Ramblaens folkeliv. I løbet af eftermiddagen mødes vi og ser Palau Güell, et spændende eksempel på Gaudís tidlige arkitektur. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor vi får fælles aftensmad.

Onsdag d. 18. september
Morgensamling ved Pia der fortæller om cistercienserklostrene i området. De var en vigtig inspirationskilde for Gaudí. Pia vil både belyse ordenens historie samt dagliglivet i klosteret. Herefter kører vi med bussen ind i landet, hvor vi først besøger den stemningsfyldte middelalderby Montblanc. Ifølge legenden var det her, at Barcelonas skytshelgen Sant Jordi dræbte dragen for at redde prinsessen fra døden. Her går vi en tur i byen, inden vi spiser fælles frokost på en hyggelig familieejet restaurant, hvor alle retter tilberedes over et åbent ildsted. Om eftermiddagen besøger vi det smukke og stilrene kloster Poblet, der er grundlagt i 1150. Klosteret er på UNESCO´s verdensarvsliste. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er aftensmad på egen hånd.

Torsdag d. 19. september
Vi kører fra morgenstunden til Barcelona, hvor vi først stopper i udkanten af byen ved Colonia Güell. Her oplever vi et fascinerende eksempel på Gaudís sene arkitektur. Arkitekten færdiggjorde aldrig dette byggeri, hvor især krypten tiltrækker sig opmærksomhed. Bygningen er først og fremmest vigtig som et sted, hvor forstadiet til den berømte kirke La Sagrada Familia kan studeres. Herefter kører vi ind til Barcelona og kvarteret Eixample, der er kendt for den modernistiske byggestil. Vi skal først se La Pedrera, der rummer en række lejligheder og er et godt eksempel på Gaudís meget personlige stil. Der bliver mulighed for at spise frokost på egen hånd i kvarteret og evt. besøge Casa Batlló. Vi samles igen og kører videre til kirken La Sagrada Familia, hvor vi går rundt om bygningen og får en grundig introduktion til dette imponerende hovedværk af Gaudí (vi kan ikke på forhånd garantere, at vi kan få entré til kirken). Sidst på dagen kører vi hjem til hotellet, hvor vi får fælles middag. 

Fredag d. 20. september
Dagen indledes med en sangtime, hvorefter Henrik fortæller om George Orwells deltagelse i Borgerkrigen, der resulterede i bogen "Hyldest til Catalonien".  Vi kører herefter til den gamle fiskerby Sitges, hvor vi nyder nærheden til havet med mulighed for at få frisk fisk og skaldyr til frokosten på egen hånd. Herefter kører vi til vinhuset Cordorníu, hvor vi får en rundvisning og smager et par af deres vine. Den ældste del af vinhuset er udformet i modernistisk stil af arkitekten Puig i Cadafalch. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er fælles afslutningsmiddag.

Lørdag den 21. september
Afrejse med direkte fly fra Barcelona kl. kl. 07.40 og ankomst Hamborg kl. ca. 10.25 og på Jaruplund Højskole ca. kl. 13.00, hvor der vil være frokostbuffet ved ankomst til højskolen inden vi siger farvel til hinanden.

Flytider fastsættes først ultimo 2023. Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Vi glæder os til at byde dig/Jer velkommen

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu