Sundhedens Biologi – med Anette Sams

En uge med viden, debat og foredrag om vores sunde kost og liv

02. oktober - 07. oktober, 2023

Velkommen på et kursus med fokus på det sunde liv gennem viden – og et kursus med højskolens kerneværdier om dannelse og livsoplysning i centrum. Vi vil dykke ned i videnskab om krop og kost og diskutere, hvad det betyder for os som individer – og for os som samfund. Det er altså både et kursus, der gerne vil lære kursisterne at slippe ud af helbredsproblemer og livsstilssygdomme som diabetes og et kursus, der løfter emnet om din og vores sundhed op til refleksion og debat.

Kurset er arrangeret i nært samarbejde med Ph.d., forsker og forfatter Anette Sams, én af Danmarks mest respekterede og benyttede eksperter om sammenhængen mellem sundhed og sukker. Anettes mål er, at det ikke må blive en selvopfyldende profeti, at 10% af os danskere om få år har diabetes 2. Simpelthen fordi vi glemmer at fokusere på alle de muligheder, der findes for at undgå diabetes 2 og for at slippe af med sygdomsdiagnosen igen.

Fremfor at tale om diabetikerens manglende evner og vilje til at ‘gøre hvad sundhedssystemet siger’, er tiden inde til at tale sundhedsmulighederne i rigtig viden og rigtig mad op!

Uden at tale diabetikerne ned, vel at mærke, for det er der absolut ingen grund til!

Men vi må simpelthen ikke lade sundheden og det gode liv ligge og grine af os fordi vi misforstår sukker og derfor anbefaler mennesker med diabetes 2 at spise efter samme retningslinjer som unge, der stadig skal vokse! På kurset vil vi med Anette i spidsen fokusere på den biologiske logik og den viden, som alle kan lære at anvende.

Fordi sundhed er mere end din og min, er kurset også tilrettelagt med debat og foredrag om vores fælles sundhed – hvad skal vi som samfund stille op med sygdomme, hvilke bør vi prioritere, hvordan er vores tilgang til det at være patient og kan vi forestille os et mere værdigt og moderne sundhedsvæsen?

Kurset byder på masser af debat om folkesundhed, individuel sundhed, sundhedsuddannelse og -dannelse; vi skal debattere system og menneske, og om vi har lært noget af coronaen. Ingen måtte dø af Covid-19, men af hvad og hvornår må vi dø? Hvordan skal vi balancere hensynet til de syge og svagelige og hensynet til privatliv, foreningsliv og civilsamfund?

Kurset er bygget op omkring foredrag og workshops, så alle kommer til at lære helt konkrete færdigheder. Desuden er der en heldagsudflugt i det nordtyske, masser af højskolesang og fremragende mad, hvor alle kan vælge at være kompromisløs sukkerfri i kursusperioden.

På Jaruplund Højskole har alle værelser eget bad og toilet. De fleste er dobbeltværelser og dertil et lille antal enkeltværelser. Pladserne sælges først-til-mølle.

Pris pr. person dobbelt/enkeltværelse: kr. 5.700,-/kr. 7.200,-

 

 

Kursusvært:

Jens Horstmann, tidl. højskoleforstander, arbejder med int. højskoleprojekt

Medvirkende, bl.a.:

Anette Sams, Ph.d., forsker og forfatter, tidligere diabetes- og kredsløbsforsker, forandringsleder og director i Novo Nordisk A/S.

Jens Horstmann, højskolemand og foredragsholder, tidl. højskoleforstander

Niels Wilken, højskolelærer og kok.

Bolette Elvstrøm, højskolelærer, fortæller og foredragsholder

Jacob Birkler, forfatter og foredragsholder, tidl. formand for Etisk Råd

Johan Vad Knudsen, tidl. prof. fodboldspiller, studerende og arbejder ved Idrættens Analyseinstitut

… og flere!

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Dagsprogram

 

Mandag d. 02/10

16-17.00: Ankomst og indkvartering

17.00: Velkommen på kurset

18.00: Aftensmad og pulssnacks

19.30: Indledningsforedrag: Din kompetente krop, v. Anette Sams

Du er udstyret med en krop, som er stormester i at skabe, vedligeholde og generobre sundhed. Vidste du, at du har en krop, som er i stand til at forebygge og reducere inflammatoriske tilstande, en krop der gør alt for at give dig en hverdag med masser af energi og en krop, der sågar kan hjælpe dig med det vægttab, du måske drømmer om?

 Ph.d., forsker og forfatter, Anette Sams, giver dig et indblik i de ting, du kan gøre for at gøre kroppen til aktiv medspiller for din sundhed. Din krop giver dig nemlig en lang række oversete sundhedsmuligheder, hvis du – og den moderne normal – undlader at stå i vejen!

 21.30: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Tirsdag d. 03/10

07.15: Morgentræning v. Johan Knudsen

08.00: Morgenmad

9.00: Morgensang v. Jens Horstmann

9.30-12.00: Foredrag: Madens Biologi, v. Anette Sams

Den måske største ’vidensgave’ du kan give dig selv, er evnen til at vurdere, hvornår den mad, du spiser, reelt gavner din biologi – og hvornår den gør det modsatte. Der findes rigtig mange effektive kostråd og sundhedstrends, som kan gøre underværker for din kompetente krop – og der findes desværre også mange dårlige, fordi de forskellige trends ofte kan fortolkes vidt forskelligt. Uden biologisk viden og forståelse for den mad, vi vælger til, er vi med andre ord i risiko for manipulation – og selv vores mest velmenende sundheds-intentioner kan ende med at gøre mere skade end gavn. Du møder her fænomenet ’insulinresistens’ som gør det tydeligt for dig, at maden har forskellige effekter i forskellige personer.

 12.00: Frokost og pulssnacks

13.30-16.00: Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

Vi deler holdet op i tre, og i løbet af ugen kommer hver kursist altså gennem alle tre workshops:

 Bevidst madlavning er en workshop i ”undervisningskøkkenet”. Her får du inspiration til, hvordan du kan lave lækker, velsmagende mad ud fra principperne om blodsukkerstabilitet. For ofte fører særlige diæter til besværlig og ærligt talt ikke særligt lækker mad – men højskolelærer Niels Wilken lærer dig, hvordan kursets kostråd ikke er en spændetrøje, men en kærkommen tilføjelse til dit køkken.

Fysisk træning med Johan Knudsen handler om at skabe bevidsthed om motionen, at øge motivationen og finde inspiration til nye enkle løsninger til at integrere træning i dagligdagen. Og så skal vi have pulsen op! Workshoppen tager hensyn til forskellige kropstyper, aldersgrupper og erfaring med bevægelse, så alle kan få ny inspiration med.

Sund debat med Jens Horstmann er en fælles refleksion over, hvad sundhed egentligt er for en størrelse. Vi skal debattere etiske dilemmaer, som afslører vores egne modsatrettede synspunkter til sygdom og sundhed, og vi skal – forhåbentligt – være både uenige og i tvivl. NB: Workshoppen vil være kortere end de andre, så der er også fritid.

 18.00: Aftensmad og pulssnacks

19.30: Foredrag: Kan man dø for sent? v. Jacob Birkler

’Hun døde alt for tidligt’. Sådan kan det lyde, når en person er død. Men vil det modsatte udtryk også give mening: ’Hun døde alt for sent’? Svaret er ja. Udtrykket giver mening som aldrig før. Vi er gode til at redde livet men dårlige til at redde døden, når den kommer. Det handler om vores forhold til døden og vores kamp for at udskyde det uafvendelige. Men i kampen for at forlænge livet, kan det tabes undervejs. Derfor er det i visse tilfælde ikke livet, vi forlænger, men snarere dødsprocessen. Foredraget fokuserer på den udsigtsløse behandling og hvordan vi skaber et sundhedsvæsen, der ikke kun behandler, men også finder mening i at lade være. Det handler ikke om at beregne, hvad der er udsigtsløst, men om at spørge til patientens udsigt.

21.00: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Onsdag d. 04/10

07.15: Morgentræning

08.00: Morgenmad

9.00: Morgensang v. Jens Horstmann

09.30-12.00: Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

12.00: Frokost og pulssnacks

14.00: Workshops: Bevidst madlavning / Fysisk træning / Sund debat

18.00: Aftensmad og pulssnacks

19.30: Sangaften v. Jens Horstmann

Efter en dag med workshops og masser af ny viden slutter vi af med en tur rundt i den nye højskolesangbog. Vi skal synge både nogle af de sange, der har overlevet gennem generationer og tale om hvorfor – og synge nogle af de nye sange, der er kommet med og høre historien bag.

21.00: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Torsdag d. 05/10

07.15: Morgentræning

08.00: Morgenmad

9.00: Morgensang v. Jens Horstmann

9.30-15.00: Dagsudflugt til Ditmarksen, herunder KOHLosseum i Wesselburen med stop i bl.a. Husum og Frederiksstad m. fortællinger og rundvisninger.

19.30: Fortælling: Patient eller menneske? v. Bolette Elvstrøm

”Jeg tog mit eget tøj af og lagde det ind i skabet - tog det hvide tøj på og blev en patient.” Sådan starter Bolettes fortælling om sin tid på sygehus, da hun over en årrække gennemgik et alvorligt sygdomsforløb. Forløbet førte frem til en række refleksioner over, om vi egentligt har fat i den lange ende sådan rent menneskeligt, når vi behandler patienter. Bliver man rask af at være på sygehus eller bare helbredt for sin sygdom – og er der forskel?

Et foredrag med fortællinger fra både Bolette og publikum – og tid til at lytte til hinanden.

21.00: Aftensang, pulssnacks – og godnat

 

Fredag d. 06/10

07.15: Morgentræning

08.00: Morgenmad

9.00: Morgensang v. Bolette Elvstrøm

09.30-12.00: Foredrag og debat: Et sygt samfund? v. Anette Sams og sundhedspersonale

Vi producerer medicin, men burde vi fokusere på forebyggelse? Er der tabuer i vores debat om sygdom og sundhed? Skal en ryger selv betale regningen fra sygehuset for lungekræften? Er de tykke ikke bare selv ude om det, når de havner i den ene sygdomssituation efter den anden? Er det deres egen skyld? Ja, hvis skyld er det egentligt, at nogen bliver syge – og er der nogen, der skal skamme sig?

Anette Sams fortæller om sin egen rejse fra Novo Nordisk til selvstændig og sætter sammen med en praksissygeplejerske fokus på debatten om sundhedssystemet.

12.30: Frokost og pulssnacks

14.00-15.30: Afsluttende sangmotivation v. Jens Horstmann og kursisterne

Alle mennesker har sange, der betyder noget for dem. Uanset om det er en nichesang, som ingen andre kender, eller om det er ”jeg ved en lærkerede”, betyder enkelte sange noget for os – vi knytter dem til oplevelser, til mennesker, til minder om godt, skidt, kærlighed eller sorg. Denne eftermiddag er der mulighed for at dele nogle af disse minder med hinanden, når vi sammen motiverer og synger sange fra højskolesangbogen.

18.30: Afslutningsmiddag

20.00: Afslutningsforedrag – det gode grin er sundt v. Niels-Ole Frederiksen

Som højskolemand i en menneskealder kan Niels-Ole mere end sit fadervor – og han deler hjertens gerne sine betragtninger om stort og småt, herunder også egne oplevelser i sundhedsvæsnet. Et foredrag til både grin og gråd.

Derefter afslutningshygge, vin og kaffe.

 

Lørdag d. 07/10

07.15: Morgentræning

08.00: Morgenmad

9.00: Morgensang v. Jens Horstmann

9.30-12: Foredrag: Dit liv – dit valg v. Anette Sams

Du lægger sidste hånd på din personlige og unikke sundhedsstrategi og får de bedste fif til at tilpasse strategien til dit liv fremover.

12.00: Frokost og AFREJSE

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu