Stedets kraft

Særlige lokaliteter og deres rolle i religion og historie

4. – 10. november 2019.

På kurset vil vi beskæftige os med steder og lokaliteter i Sydslesvig, der på en eller anden måde er noget særligt, har en særlig udstråling eller nogle gange ligefrem kraft. Det kan være på grund af deres skønhed eller anderledeshed, eller fordi særlige begivenheder har fundet sted der. Ofte spiller sådanne steder en rolle i historie, religion eller digtning. Vi vil komme ind på forholdet mellem begivenhed og sted – hvornår er det stedet, der påvirker begivenhederne, og hvornår er det begivenhederne, der gør stedet til noget særligt? Vi vil også komme ind på det indre rum og den kraft, man kan finde i sig selv.

 

Kurset indeholder et par længere vandreture (9 km) i ujævnt terræn og forudsætter, at man er i god form. Et par af aftnerne vises der film – engelsk med tyske undertekster, tysk med engelske undertekster og tysk med tyske undertekster.

 

Kursusleder: religionshistoriker, PhD Lisbeth Bredholt Christensen

 

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 4.600,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 4.900,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Mandag d. 04. november

15.00 – 17.00: Ankomst, indkvartering og kaffe m boller/kage

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation

 

Tirsdag d. 05. november

09.00 Morgensamling

10.00 Ekskursion til Slesvig v. Lisbeth Bredholt. Vi skal se de gamle lokaliteter: Domkirken, Holmen, Johannesklostret, kirkerummet på Gottorp slot. Men også: Hvordan skaber man et nyt, særligt sted? Her A.P. Møller-skolen.

Frokost: Vegkebab, Slesvig.

18.00 Aftensmad på højskolen

19.30 Dokumentarfilm: ”Breath made visible” om danseren Anna Halprins brug af dans i kunst og som helbredende kraft. (Engelsk med engelske undertekster)

 

Onsdag d. 06. november

09.00 Morgensamling

10.15 Qi Gong. Kinesisk kropsarbejde og helbredsøvelser, der fremmer den indre kraft. Øvelserne foregår stående, siddende, gående og liggende. Ved musiker og qi-gong-lærer Klara Zimmermann.

13.30 Workshop med installations- og land-artkunstner Inga Momsen. I sit arbejde bruger Inga Momsen rum og deres stemning som grundlag for sine værker. I workshoppen skaber vi sammen en installation i højskolens rum.

18.00 Aftensmad på højskolen.

19.30 Koncert med folkemusikerne Harald Haugaard og Helene Blum. Deres musik kan fortrylle og give liv til et rum. Duoen vil blandt andet spille musik med rod i historie og traditioner fra Slesvig og omegn.

 

Torsdag d. 07. november

09.00 Morgensamling

10.00 Ekskursion til helligsteder rundt om Slien, ved museumsleder Nis Hardt. Vi skal se bl.a. Poppostenen, Helligbek, Thorsbjerg Mose og Ulsnis kirke – steder af historisk eller arkæologisk betydning både for deres egen tid og for eftertiden.

Kaffe hos Leah Rädisch i Goltoft.

18.00 Aftensmad på højskolen

19.30 Dokumentarfilm ”Accordion Tribe” om fem harmonikaspillere fra forskellige lande og traditioner, der finder det fælles i deres spil og selv forandres af det.(Tysk med engelske undertekster)

 

Fredag d. 08. november

09.00 Morgensamling

10.00 Heldagstur til Danevirke og Hedeby. Vandring langs Danevirkes hovedvold til Hedeby (9 km). At gå på volden, få den under fødderne, giver en fornemmelse af dens fylde i landskabet. Besøg på Danevirke Museum. Besøg på Wikingermuseum Haithabu.

Kaffe og kage på Odin’s Haddeby.

19.30 Dokumentarfilm ”Heimatklänge” om tre sangere, der på hver deres måde bruger jodlen som en måde at forbinde sig med hjemstavnen Alperne på. (Schweizertysk med tyske undertekster)

 

Lørdag d. 09. november

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag ved prof. i musikhistorie Konrad Küster om den særligt rige orgelkultur, der blomstrede i Slesvig og langs den frisiske og sydvestjyske vestkyst i 17.-19. årh.

13.30 Ekskursion med orgelfremvisning i et udvalg af omegnens kirker. Ved organist i Flensborg Stephan Krueger. En uddybning af temaet omkring rum og lyd og deres forhold til hinanden.

18.00 Festmiddag på højskolen

19.30 Afslutningsaften

 

Søndag d. 10. november

09.00 Kort morgensamling, herefter afrejse

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu