Stærke kvinder i Slesvigs historie - AFLYST!

Dronningemagt, politik og kunst – handlekraftige kvinder i Slesvigs historie.

07. - 13. marts 2022

Historien om hertugdømmerne har indtil nu i høj grad været skrevet ud fra kongernes, hertugernes og de mandlige politikeres perspektiv. Men hertugdømmerne rummer ligesom historien i al almindelighed en lang række af magtfulde og interessante kvinder, der satte deres præg på historien. På dette kursus sætter vi fokus på nogle af de kvinder, som gjorde sig bemærkede i deres samtid og udnyttede deres muligheder for at gøre sig gældende politisk, kunstnerisk og kulturelt.

Foredragene vil tage udgangspunkt i såvel kendte skikkelser som Margrete I, som mindre kendte hertuginder, dronninger, politisk aktive og kunstnere, der dog i deres samtid ydede en mærkbar og varig indflydelse. Tidligere minister og vicepræsident ved landdagen i Kiel, Anke Spoorendonk, gæster os i egen person, mens den højaktuelle og prisbelønnede forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen vil præsentere og nuancere vores forståelse af en af Danmarkshistoriens mest markante og magtfulde skikkelser – Dronning Margrete I.

Undervejs besøger vi Gottorp Slot og Husum Slot, hvor slesvigske hertuginder udviklede slottene til moderne og anerkende europæiske kulturcentre. Vi går en tur på Dannevirke og tager en snak om kvinders magtposition i vikingetiden og myten om Thyra Danebod, der efter sagnet lod Dannevirke opføre som danernes værn mod syd.

Medvirkende på kurset: Forstander Karsten Dressø, højskolelærere Jeppe Kirkegaard, Rigmor Eybye, Drude Terkildsen Bill, lektor og ph.d ved Københavns Universitet Carsten Jahnke, forfatter og cand. mag. Anne Lise Marstrand-Jørgensen samt politiker og tidligere minister ved landdagen i Kiel Anke Spoorendonk.

 

Pris:

pr. person i dobbeltværelse kr. 4.550,-

pr. person i enkeltværelse kr. 4.850,-

 

(Prisen er inkl. entré til programsatte seværdigheder, bustur og måltider. Der må påregnes udgifter til drikkevarer ved besøg på restauranter på turen.)

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 07. marts

15.00 - 16.00 Ankomst og indkvartering, kaffe og friskbagte boller

17.00   Rundvisning

18.00   Aftensmad

19.30   Velkomst, præsentation og introduktion til kurset

 

Tirsdag d. 08. marts

09.00   Morgensamling ved forstander Karsten Dressø

10.15   "Kvindehistorie anno 2022 – skal vi (virkelig!) stadig sætte kvinde foran historie?”

14.00   "Dronningemagt i middelalderen - hvordan kunne kvinder regere i kulissen? Eksempel ved Dorothea af Brandenburg.” Ved lektor ph.d Carsten Jahnke

19.30   Festaften i anledning af kvindernes internationale kampdag. Vi synger og taler om ligestilling ved højskolelærere Drude Terkildsen Bill og Rigmor Eybye

 

Onsdag d. 09. marts

09.00   Morgensamling: ”Myten om Thyra Danebod” ved højskolelærer Drude Terkildsen Bill

10.15   "I kamp og konflikt – markante kvinder i det danske mindretal før 1920” Ved højskolelærer Drude Terkildsen Bill

14.00   Tur til Dannevirke. Vi går en tur på volden og taler om kvinder og magt i vikingetiden. Afhængig af vejret går vi en tur langs volden ud til resterne af Thyraborg. Ca. 2,5 km. t/r.

19.30   Anke Spoorendonk, minister og tidligere viceministerpræsident ved landdagen i Kiel, taler om sin karriere i politik og vejen til de højeste embeder i Slesvig-Holsten

 

Torsdag d. 10. marts

09.00   Morgensamling: ”Magt og manipulation i kunst.” Ved højskolelærer Drude Terkildsen Bill

10.15   "Kvinder i kunsten - Franciska Clausen og den europæiske avantgarde." Ved højskolelærer Drude Terkildsen Bill

13.15    Afgang til Brundlund Slot. Her får vi en rundvisning i deres særudstilling om Francisca Clausen.

19.00   Forfatterforedrag: ”Spillet om magten - Dronning Margrethe d. 1” ved cand.mag. og forfatter Anne-Lise Marstrand Jørgensen. Historien om Margrete I rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred.

 

Fredag d. 11. marts

09.00   Heldagstur til Gottorp Slot og Husum Slot. Vi får rundvisninger på slottene med fortællinger om kulturlivet og hoffet ved hertuginderne. Tid på egen hånd i Husum by.

19.00   Vinsmagning og let anretning ved souschef Marius Streubel

 

Lørdag d. 12. marts

09.00 Morgensamling "Propaganda under afstemningerne i 1920" ved højskolelærer Drude Terkildsen Bill

10.15   Foredrag: ”Flensborgs grænseløse historie” ved højskolelærer Jeppe Kirkegaard

14.00   Eftermiddagstur til Flensborg og byvandring

18.00   Afslutningsaften med underholdning

 

Søndag d. 13. marts

09.00 Afrejse efter morgenmaden, bus til Kliplev for dem, som rejser med tog

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu