"Sort sol" og traner ved Rügen

– med tre dage ved Stralsund

26. september - 02. oktober, 2022

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv.

Derudover tager vi på en tre dages ekskursion til ”Bodden-landskabet” omkring Stralsund og Rügen.

 

Fænomenet ”Sort Sol” kan under kurset opleves to gange. Det sker, når tusindvis af stære slår sig ned i grænseegnens sivskove for natten. Alt efter rovfuglenes aktivitet danser de kæmpestore stæreflokke mod den nedgående sol i storslåede formationer. Inden skumringstid kører vi over Rudbøl og tager et smut forbi Højer sluse for at opleve fuglelivet og det majestætiske dige.

 

En tre dages tur til den gamle hansestad Stralsund, med indkvartering på hotel sammesteds, vil foruden selve byen også rumme en heldagstur til øen Rügen, hvor Valdemar d. Store i 1169 erobrede hele øen og lagde grundstenen til Valdemar Sejrs Østersø imperium. På Rügen ser vi resterne af vendernes kultur og den danske indflydelse på øen. Vi besøger desuden kridtklipperne på østkysten, det fascinerende hotelkompleks Prora, bygget under det nationalsocialistiske styre, og kører igennem den smukke badeby Binz. Nord for Stralsund, helt ude ved de indre fjorde, ”Bodden”, kan man om efteråret se traneflokkene slå sig ned i de lavvandede områder, hvor de er beskyttet for natlige overfald af ræve eller vildsvin. Et kursus, der henvender sig til alle elskere af natur og kulturhistorie.

 

Vi glæder os til at byde velkommen på Jaruplund Højskole.

Med venlige hilsner,

Forstander Karsten Dressø

 

Medvirkende på kurset: Forstander Karsten Dressø og højskolelærer Ole Præstkær

Foredragsholder og rejseguide: Naturvejleder Hans Tonnesen

 

Pris:

Per person i dobbeltværelse: Kr 6550,-

Per person i enkeltværelse: Kr 6850,-

 

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 26. september

15.00 – 17.00: Ankomst, indkvartering og kaffe med friskbagte boller

17.00    Rundvisning

18.00    Aftensmad

19.30    Velkomst og præsentation

 

Tirsdag d. 27. september

09.00    Morgensamling v. forstander Karsten Dressø

10.15    Foredrag om vadehavet og marsken v. højskolelærer Ole Præstkær Jørgensen

14.00    Foredrag om vadehavets fugle- og dyreliv v. naturvejleder
Hans Tonnesen

16.00    Afgang til Tønder marsken for at opleve sort sol

20.00    Ankomst på højskolen til varm suppe

20.30    Aftensang v. Rigmor Eybye

 

Onsdag d. 28. september

09.00    Morgensamling om vadehavet, marsken og klimaudfordringerne v. Ole P.J.

10.15    Foredrag om Rügen ved naturvejleder Hans Tonnesen

13.00    Tur til Tønder marsken. Vi kører over Rudbøl og besøger Vidåslusen og Højerdiget, hvor vi oplever fuglelivet i vaden. Herefter kører vi ud til Aventoft og ser stærene slå sig ned til aften.

20.00    Ankomst på højskolen til varm suppe

 

Torsdag d. 29. september

09.00    Afgang mod Stralsund. Vi kører den hurtigste rute til hansestaden

Stralsund. Alt efter trafikken er vi fremme ca. 14.30 – 15.00. Vi bliver indkvarteret på hotel Arcona Hotel Baltic Stralsund, og derefter tager vi turen ud til tranernes område ved Gross Mohrdorf. Herefter tilbage til hotellet, hvor der venter aftensmad ca. kl. 20.00

 

Fredag d. 30. september

08.45    På heldagstur til Rügen. Vi kører mod Kap Arkona, hvor vi ser den genskabte Svantevitstatue og besøger en af de tidlige danske kirker. Bagefter går turen til Nationalpark Jasmund, hvor vi besøger National-Park Königsstuhl og ser de imponerende kridtklipper. Vi spiser frokost på naturcentret og kører herefter mod Binz. På vejen stopper vi ved Prora, der blev bygget af nazisterne som et feriekompleks for partiet og tyske arbejdere. ”Kolossen”, som det 4,5 km. lange hotelkompleks også kaldes, står stadig. Vi får en guidet rundtur i de fascinerende bygninger. Herefter går turen forbi feriebyen Binz på vejen ud mod Ummanz for at se tranerne slå sig ned for natten. En tur med natur, kultur og fascinerende historie. Vi ankommer til aftensmad i Stralsund ca. kl. 20.00

 

Lørdag d. 01. oktober

09.00    Rundtur i Stralsund by. Vi mødes foran hotellet og sætter vores kufferter i bussen. Herefter en kort rundtur i byen og tid på egen hånd. Kl. 10.30 går turen hjemad. Vi gør stop i den imponerende hansestad Lübeck, hvor vi spiser frokost på Schiffergesellschaft – søfarernes laugssal, hvor hansatidens kaptajner og søfolk kunne mødes og få et måltid. I dag er bygningen lavet om til en almindelig restaurant, men indretningen og bygningen står som i byens storhedstid. Vi ser centrum af Lübeck inden, at turen går det sidste stykke hjem. Forventet ankomst på højskolen ca. kl. 18.00. Middagen serveres kl. 19.00, herefter afslutningsaften i dagligstuen.

 

Søndag d. 02. oktober

09.00    Afrejse efter morgenmaden

09.15    Afgang med bus til Kliplev for dem, som rejser med tog

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu