Sort Sol i marsken

25. - 31. marts 2019

Kurset henvender sig til alle med interesse for landsdelen Sydslesvigs brogede kulturhistorie og enestående natur – ikke mindst fuglelivet. Sort Sol er blevet et fast begreb i Danmark, men også kun her. Et begreb, der dækker over et naturfænomen, hvor i hundred tusindvis af stære hvert for- og efterår samles i skumringstiden ved Vidåens rørskove. Mens solen går ned, ankommer fuglene i mindre flokke, der finder sammen, vokser og til sidst tæller op mod en halv million stære. Store bånd og fantastiske formationer bølger frem og tilbage, selvfølgelig alt afhængigt af vejrlig og rovfuglenes angrebslyst. Foruden dette storslåede naturfænomen byder kurset på ekskursioner ud til digerne og vadehavet, hvor et utal af gæs og vadefugle samles. Heller ikke historien vil mangle, når vi kører gennem dette spændende, flade landskab. ”Gud skabte havet – men friseren skabte kysten” hedder det i gammel frisisk selvforståelse. Og selvom det amfibiske landskab, der skifter mellem vadeflader og højere liggende marsk, har denne enestående natur, er det mennesket, der har formet det. Digebyggeri, afvanding og store stormfloder har gennem århundreder skabt et landskab, der ikke har dets lige. Alt dette vil kurset formidle og skabe indsigt i.

Medbring fast fodtøj og varmt og vandtæt tøj. Det anbefales, at man er almindelig godt gående, da udflugterne byder på mindre gåture.

 

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 5.300,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 5.600,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Mandag d. 25. marts

15.00 – 17.00 Ankomst på højskolen, indkvartering og kaffe

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Tirsdag d. 26. marts

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag om Sydslesvig og mindretallet

14.00 Foredrag om vadehav og trækfugle

19.30 Sangaften

 

Onsdag d. 27. marts

09.00 Heldagstur til Vadehavscentret ved Vester Vedsted, marsken mellem Rømø dæmningen og grænsen og Sort Sol ved solnedgang. Fra højskolen køres i bus til Vadehavscentret, hvor der vil være en rundvisning. Frokost her. Derefter kører vi ned gennem marsken, forbi Højer og det fremskudte dige for at havne nede ved Aventoft, hvor stærene slår sig ned for natten. Hjemkomst på højskolen ca. kl. 20.00 til en varm suppe.

 

Torsdag d. 28. marts

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag om Husum og marsken

13.00 Halvdagstur til Husum, med museet Nissenhaus og gåtur gennem byen.

19.30 Sangaften

 

Fredag d. 29. marts

09.00 Heldagstur til Nordstrand og Sort Sol. Vi kører ud til den tidligere ø Nordstrand, hvor vi vil se det nye dige fra 1985, der forbandt øen med fastlandet. Efter en rundtur over øen og et måltid på restaurant fortsætter vi op mod grænsen ved Aventoft. Undervejs ser vi Beltringharder Koog, Hauke Haien Koog og kravler over diget ved Schlüttsiel. Om aftenen Sort Sol ved Vidåen.

20.00. Ankomst på højskolen til en varm suppe

 

Lørdag d. 30. marts

09.00 Morgensamling om Ejdersted og Haubarge

10.00 Heldagstur til halvøen Ejdersted med gæs ved Westerhever, middag på restaurant Roter Haubarg, Skt Anna kirken i Tetenbüll og kaffe på Hoyerswort.

19.30 Afslutningsaften

 

Søndag d. 31. 03.

Afrejse efter morgenmaden

 

Ret til ændringer forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu