Sommer i Sydslesvig

Natur og kultur fra øst til vest

01. - 07. august

Sydslesvig og Sønderjylland fra vest til øst er nok allerdejligst i sommermånederne, hvor vestkystens barske vind lægger sig, og halligerne ligger solbeskinnet ude i vadehavet.

Vi vil besøge Før, frisernes ø, hvor vi på sejlturen derud vil opleve de mange halliger, som ligger spredt ud i vadehavet. På Før vil vi opleve både natur og kultur med besøg på det anerkende kunstmuseum ”Kunst der Westküste” og tur ud til de imponerende diger, som friserne i århundreder har udvidet for beskyttelse mod havets kræfter.

Marsken har også været inspiration for mange kunstnere. En af dem er malerne Emil Nolde. Vi vil fortælle hans livshistorie og høre om hans værker, samt besøge hans bolig, der nu er museum i Seebüll. Herefter vil vi køre igennem Tøndermarsken ud til Vidåslusen i Højer og tage turen langs marsken til Ballum, hvor vi vil gøre holdt ved Jens Rosendals hjem og gå en tur ud til vadehavet. Turen slutter i Skærbæk, hvor vi besøger det nye tårn Marsk Tower, tegnet af Bjarke Ingels, med udsigt ud over vaden, marsken og Rømø.

De to store byer i Sydslesvig, Flensborg og Slesvig, vil vi tage på byvandring i og høre historien om. I Slesvig vil vi besøge det store slot Gottorp med den fantastiske samling af dansk oldtid - her ser vi bl.a. Nydambåden, Jernalderskibet fundet i Nydammose. Men der er mange andre attraktioner bl.a. kirkekunst fra Sønderjylland, en samling af Dansk guldalderkunst, Jürgen Owens malerier, Lukas Cranacks malerier og en stor samling af de tyske ekspressionister. I Slesvig Domkirke skal vi se Fredrik l gravmæle, det vidunderlige Brüggemann alter samt fantastiske kalkmalerier i Svalen - verdenskunst i særklasse.

Flensborg byder på seværdigheder som Istedløven på den gamle kirkegård, Nørreport, som er byens vartegn, og museumshavnen hvor minderne om Flensborgs storhedstid lever. Rammen om de spændende ture er en højskolehverdag med morgensamlinger, foredrag, filmaften, grillaften, fællessang og tid til samvær.

Vi glæder os til at byde velkommen på Jaruplund Højskole.

Med venlige hilsner,

Forstander Karsten Dressø

 

Pris:

pr. person i dobbeltværelse kr. 5.250,-

pr. person i enkeltværelse kr. 5.550,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 01. august

15.00 – 17.00 Ankomst, indkvartering og kaffe med boller

17.00   Rundvisning

18.00   Aftensmad

19.30   Velkomst og præsentation

 

Tirsdag d. 02. august

09.00   Morgensamling ved forstander Karsten Dressø: ”Hvor er jeg landet”

10.15   Foredrag: Marsken og vadehavet

14.30   Foredrag: Slesvig, Gottorp Slot og hertugerne

20.00   Sangaften

 

Onsdag d. 03. august

07.00   Morgenmad, vi smører madpakker

08.00   Heldagstur til Før. Vi besøger det anerkendte kunstmuseum ”Museum Kunst der Westküste”, som også rummer en betydelig samling af Skagensmalerier. Hernæst går turen ud til de majestætiske diger. Vi kører igennem kulturlandskabet med vikingeringborge og talende gravsten inden, at vi afslutter dagen med en spadseretur langs strandpromenaden i Wyk.

19.00   Aftensmad på højskolen

20.00   Foredrag: Emil Nolde – marskens maler

 

Torsdag d. 04. august

08:00   Morgenmad, vi smører madpakker

09:00   Heldagstur til Seebüll, Tøndermarsken og Ballum. Vi besøger Noldemuseet, der ligger i rammerne af Emil Noldes kunstnerhjem. Herefter kører vi over Rudbøl og ud til Vidåslusen ved Højer, hvor vi spiser vores medbragte madpakker. Dernæst går turen over Ballum, hvor vi gør stop ved Jens Rosendahls hjem og går en tur ud til vaden inden, at vi besøger det nye Marsk Tower tegnet af Bjarke Engels. Her tager vi op i det 25 meter høje tårn, hvor vi kan se fra Sild til Esbjerg på en klar dag – der er både elevator og trapper. Der er mulighed for at købe en is inden turen går hjemad.

19:30   Sydslesvigsk aften

 

Fredag d. 05. august

09.00   Heldagstur til Slesvig. Besøg på Gottorp slot med rundvisning, byvandring i den gamle bydel med besøg i domkirken og det gamle fiskerleje Holmen. Herefter tid på egen hånd i Slesvig by. Vi ser også det nye danske gymnasium, A.P. Møller Skolen i udkanten af Slesvig, der er tegnet af C.F. Møller og har kunstinstallationer af Olafur Eliasson.

18.00   Grillaften

 

Lørdag d. 06. august

09.00   Morgensamling

10.00   Foredrag: Flensborg historie mellem dansk og tysk

14.00   Vi tager på tur ind til Flensborg, hvor vi ser Istedløven, Nørreport, Museumshavnen og Nørregade. Der er indlagt tid til at se byen i eget tempo eller nyde en Flensburger ved havnefronten.

18.00   Afslutningsmiddag

19.30   Afslutningsaften med sang og fortællinger

 

Søndag d. 07. august

09.00   Afrejse efter morgenmaden

09.15   Busafgang for dem, der rejser med tog

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu