Pompeji, Herculaneum og Napolibugten

20. – 29. november 2023

Kom med i historiens fodspor

Jaruplund Højskole tilbyder en rejse gennem historien tilbage til år 79, hvor vulkanen Vesuv gik i udbrud og lagde et tykt lag af pimpsten og aske ned over Pompeji og Herculaneum. Byerne var næsten glemt, indtil man i 1748 foretog de første udgravninger. Udgravningerne fortsætter den dag i dag, og giver os hele tiden nye, enestående indblik i livet i en romersk by.

Pompeji og Herculaneum var ikke de eneste byer ved Napolibugten. Bugten var et mikrokosmos af romernes verden; her lå Italiens største havneby, her lå Romerrigets største flådebase, og her tilbragte medlemmerne af den romerske overklasse deres fritid i ubekymret luksus. Ikke mindst kejser Nero værdsatte det behagelige strandliv fjernt fra Roms mylder.

Sammen med historikeren Tønnes Bekker-Nielsen vil vi vandre gennem Pompeji og Herculaneum og tage på strejftog i de andre byer langs Napolibugten.

 

Med på rejsen er:

Tønnes Bekker-Nielsen studerede historie og kunsthistorie ved Aarhus Universitet, blev ph.d. i 1989 og dr.phil. i 2004. Siden 2000 har han undervist i antikkens historie på Syddansk Universitet. Hans bog ”Mare nostrum: Romerne og Middelhavet” blev nomineret som “Årets historiske bog 2018”

Ole Præstkær, billedkunstner, højskolelærer og kursusleder

 

Pris: Dobbelvær. 15.350,- kr , Enkelvær. 16.430 kr.-

Alt incl. pånær drikkevarer

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 20. november

15.00 – 17.00 Ankomst på Jaruplund til eftermiddagskaffe og friskbagte boller

17.00 Rundvisning

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Tirsdag d. 21. november

09.00 Morgensamling: “Plinius den yngres breve til Tacitus” ved Ole Præstkær

10.15 “Romerne” ved Tønnes Bekker Nielsen

14.15 “Pompeji – en bys undergang og genopdagelse” Ved Tønnes Bekker Nielsen

19.30 “Napoli” ved Ole Præstkær

 

Onsdag d. 22. november

09.00 Morgensamling: “Romersk badeliv ved Napolibugten” ved Tønnes Bekker Nielsen

10.15 “Seneca” ved NN?

14.15 “Herculaneum og Oplontis” ved Tønnes Bekker-Nielsen

19.30 Praktiske oplysninger og gode råd ang. rejsen ved Ole Præstkær, ost og rødvin

 

Torsdag den 23. november

08.00 Afrejse til Pompeji via Hamburg, Munchen ankomst Napoli 17.25. Indkvartering på hotel Diana Pompei og derefter aftensmad, aftenvandring i den moderne by, hvor vi blandt andet besøger den store domkirke.

 

Fredag den 24. november

Pompeji – byvandring i den arkæologiske by ved Tønnes Bekker-Nielsen. Vi starter med at danne os et overblik over byen, fra de krogede gader i den gamle bydel til de fine huse med store haver i velhaverkvarteret ned mod amfiteateret. Vi spiser frokost ved byens forum og besøger Antiquario med de berømte gipsafstøbninger af vulkanens ofre. Senere tager vi på besøg i nogle af husene og hilser på dem, der engang boede her. Undervejs læser vi også nogle af de næsten 2000 år gamle graffiti på mure og vægge, der er med til at gøre oldtidens pompeianere levende for os. Sidst på dagen vil der være mulighed for at udforske byen på egen hånd indtil lukketid kl 17.

 

Lørdag den 25. november

09.00 Afgang Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Bortset fra arkæologernes depoter og den lille samling ved forum har Pompeji ikke noget egentligt museum, men mange af fundene er bragt til det arkæologiske museum i Napoli. Vi vil se på nogle af de vigtigste, og derefter er der mulighed for at se resten af museet på egen hånd.

Frokost

14.00 Museo Nazionale di Capodimonte

17.00 Busafgang til Pompeji

 

Søndag den 26. november

Formiddag: Vi fortsætter vores udforskning af Pompeji.

Efter frokost begiver vi os udenfor byen og besøger gravgaden ved Porto Ercolano med dens mange imponerende monumenter over fornemme pompeianere. For enden af

gravgaden finder vi Mysterie Villaen, et stort landsted lige udenfor byen, som er særlig berømt for sine vægmalerier. Sidst på dagen vil der være mulighed for at vandre i Pompeji på egen hånd indtil lukketid kl 17.

 

Mandag den 27. november

09.00 Afgang Herculaneum, den anden af de to oldtidsbyer, der blev udslettet af vulkanen. Selve katastrofen havde et andet forløb end i Pompeji, og derfor kan vi i Herculaneum finde elementer bevaret, som vi ikke ser i Pompeji, fx træværk, møbler, og husenes overetager. I 1981 fandt man her skeletterne af flere hundrede mennesker, som havde søgt tilflugt i en bygning på havnen, mens de ventede på at blive evakueret ad søvejen.

Efter frokost fortsætter vi til Torre Annunziata, oldtidens Oplontis, med den store landvilla, som menes at have tilhørt kejser Neros hustrus, Poppaea Sabina.

Tilbage i Pompeji kl 17.00

 

Tirsdag den 28. november

09.00 Afgang til Puteoli, som var Italiens største havneby, Roms svar på Rotterdam eller Hamburg, hvor de store kornskibe ankom fra Egypten. Havnemiljøet med de halvmørke gader, hurtige penge og letlevende damer er skildret i romanen Satyricon, skrevet af Neros livsstilsrådgiver Gaius Petronius og 1900 år senere filmatiseret af Federico Fellini. Vi går fra det store fiskemarked på havnen til byens amfiteater, et af de største i den romerske verden. Derefter kører vi med bus til Castello di Baia ovenfor oldtidens Baiae. Baiae var den romerske overklasses foretrukne badested. Her havde kejser Nero en strandvilla, og herfra drog hans mor, Agrippina, ud på sin sidste sejltur – uden at vide, at hendes søn havde saboteret skibet. I dag huser det arkæologiske museum på Castello di Baia fundene fra det romerske Puteoli.

Frokost madpakke, som vi spiser på Castello di Baia.

Efter frokosten fortsætter vi til den romerske cisterne på bakken oven for Baia. Cisterner – underjordiske vandreservoirer – var ofte en del af en romersk vandforsyning, men få var så store som denne. I dag er den tørlagt, og vi får mulighed for at stige ned i den. Fra Baia fortsætter vi til Misenum, Romerrigets vigtigste flådebase. Herfra overværede Plinius den yngre Vesuvs udbrud, som han senere skildrede i sine breve. Efter at have oplevet solnedgangen over Mare morto, det romerske havnebassin, kører vi tilbage til Pompeji og afskedsmiddagen.

 

Onsdag den 29. november

Hjemrejse

14.14 afgang Napoli over Wien til Hamburg med ankomst 19.25 - Ankomst Jaruplund kl 22.00

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu