Pompeji, Herculaneum og Napolibugten
20. – 29. november 2023
Kom med i historiens fodspor
Jaruplund Højskole tilbyder en rejse gennem historien tilbage til år 79, hvor vulkanen Vesuv gik i udbrud og lagde et tykt lag af pimpsten og aske ned over Pompeji og Herculaneum. Byerne var næsten glemt, indtil man i 1748 foretog de første udgravninger. Udgravningerne fortsætter den dag i dag, og giver os hele tiden nye, enestående indblik i livet i en romersk by.
Pompeji og Herculaneum var ikke de eneste byer ved Napolibugten. Bugten var et mikrokosmos af romernes verden; her lå Italiens største havneby, her lå Romerrigets største flådebase, og her tilbragte medlemmerne af den romerske overklasse deres fritid i ubekymret luksus. Ikke mindst kejser Nero værdsatte det behagelige strandliv fjernt fra Roms mylder.
Sammen med historikeren Tønnes Bekker-Nielsen vil vi vandre gennem Pompeji og Herculaneum og tage på strejftog i de andre byer langs Napolibugten.
Med på rejsen er:
Tønnes Bekker-Nielsen studerede historie og kunsthistorie ved Aarhus Universitet, blev ph.d. i 1989 og dr.phil. i 2004. Siden 2000 har han undervist i antikkens historie på Syddansk Universitet. Hans bog ”Mare nostrum: Romerne og Middelhavet” blev nomineret som “Årets historiske bog 2018”
Ole Præstkær, billedkunstner, højskolelærer og kursusleder
Pris: Dobbelvær. 15.350,- kr , Enkelvær. 16.430 kr.-
Alt incl. pånær drikkevarer
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu
Program
Mandag d. 20. november
15.00 – 17.00 Ankomst på Jaruplund til eftermiddagskaffe og friskbagte boller
17.00 Rundvisning
19.30 Velkomst og præsentation af programmet
Tirsdag d. 21. november
09.00 Morgensamling: “Plinius den yngres breve til Tacitus” ved Ole Præstkær
10.15 “Romerne” ved Tønnes Bekker Nielsen
14.15 “Pompeji – en bys undergang og genopdagelse” Ved Tønnes Bekker Nielsen
19.30 “Napoli” ved Ole Præstkær
Onsdag d. 22. november
09.00 Morgensamling: “Romersk badeliv ved Napolibugten” ved Tønnes Bekker Nielsen
10.15 “Seneca” ved NN?
14.15 “Herculaneum og Oplontis” ved Tønnes Bekker-Nielsen
19.30 Praktiske oplysninger og gode råd ang. rejsen ved Ole Præstkær, ost og rødvin
Torsdag den 23. november
08.00 Afrejse til Pompeji via Hamburg, Munchen ankomst Napoli 17.25. Indkvartering på hotel Diana Pompei og derefter aftensmad, aftenvandring i den moderne by, hvor vi blandt andet besøger den store domkirke.
Fredag den 24. november
Pompeji – byvandring i den arkæologiske by ved Tønnes Bekker-Nielsen. Vi starter med at danne os et overblik over byen, fra de krogede gader i den gamle bydel til de fine huse med store haver i velhaverkvarteret ned mod amfiteateret. Vi spiser frokost ved byens forum og besøger Antiquario med de berømte gipsafstøbninger af vulkanens ofre. Senere tager vi på besøg i nogle af husene og hilser på dem, der engang boede her. Undervejs læser vi også nogle af de næsten 2000 år gamle graffiti på mure og vægge, der er med til at gøre oldtidens pompeianere levende for os. Sidst på dagen vil der være mulighed for at udforske byen på egen hånd indtil lukketid kl 17.
Lørdag den 25. november
09.00 Afgang Museo Archeologico Nazionale di Napoli
Bortset fra arkæologernes depoter og den lille samling ved forum har Pompeji ikke noget egentligt museum, men mange af fundene er bragt til det arkæologiske museum i Napoli. Vi vil se på nogle af de vigtigste, og derefter er der mulighed for at se resten af museet på egen hånd.
Frokost
14.00 Museo Nazionale di Capodimonte
17.00 Busafgang til Pompeji
Søndag den 26. november
Formiddag: Vi fortsætter vores udforskning af Pompeji.
Efter frokost begiver vi os udenfor byen og besøger gravgaden ved Porto Ercolano med dens mange imponerende monumenter over fornemme pompeianere. For enden af
gravgaden finder vi Mysterie Villaen, et stort landsted lige udenfor byen, som er særlig berømt for sine vægmalerier. Sidst på dagen vil der være mulighed for at vandre i Pompeji på egen hånd indtil lukketid kl 17.
Mandag den 27. november
09.00 Afgang Herculaneum, den anden af de to oldtidsbyer, der blev udslettet af vulkanen. Selve katastrofen havde et andet forløb end i Pompeji, og derfor kan vi i Herculaneum finde elementer bevaret, som vi ikke ser i Pompeji, fx træværk, møbler, og husenes overetager. I 1981 fandt man her skeletterne af flere hundrede mennesker, som havde søgt tilflugt i en bygning på havnen, mens de ventede på at blive evakueret ad søvejen.
Efter frokost fortsætter vi til Torre Annunziata, oldtidens Oplontis, med den store landvilla, som menes at have tilhørt kejser Neros hustrus, Poppaea Sabina.
Tilbage i Pompeji kl 17.00
Tirsdag den 28. november
09.00 Afgang til Puteoli, som var Italiens største havneby, Roms svar på Rotterdam eller Hamburg, hvor de store kornskibe ankom fra Egypten. Havnemiljøet med de halvmørke gader, hurtige penge og letlevende damer er skildret i romanen Satyricon, skrevet af Neros livsstilsrådgiver Gaius Petronius og 1900 år senere filmatiseret af Federico Fellini. Vi går fra det store fiskemarked på havnen til byens amfiteater, et af de største i den romerske verden. Derefter kører vi med bus til Castello di Baia ovenfor oldtidens Baiae. Baiae var den romerske overklasses foretrukne badested. Her havde kejser Nero en strandvilla, og herfra drog hans mor, Agrippina, ud på sin sidste sejltur – uden at vide, at hendes søn havde saboteret skibet. I dag huser det arkæologiske museum på Castello di Baia fundene fra det romerske Puteoli.
Frokost madpakke, som vi spiser på Castello di Baia.
Efter frokosten fortsætter vi til den romerske cisterne på bakken oven for Baia. Cisterner – underjordiske vandreservoirer – var ofte en del af en romersk vandforsyning, men få var så store som denne. I dag er den tørlagt, og vi får mulighed for at stige ned i den. Fra Baia fortsætter vi til Misenum, Romerrigets vigtigste flådebase. Herfra overværede Plinius den yngre Vesuvs udbrud, som han senere skildrede i sine breve. Efter at have oplevet solnedgangen over Mare morto, det romerske havnebassin, kører vi tilbage til Pompeji og afskedsmiddagen.
Onsdag den 29. november
Hjemrejse
14.14 afgang Napoli over Wien til Hamburg med ankomst 19.25 - Ankomst Jaruplund kl 22.00
Ret til ændringer i programmet forbeholdes