Lykken og det gode liv - Bemærk: Kurset flyttes til næste år, 2023

- En introduktion til filosofi

Hvad vil det sige at handle moralsk? Hvad betyder det at leve et godt liv? Hvad er meningen med tilværelsen, og hvad er lykke for en størrelse?

Disse er nogle af de mest fundamentale spørgsmål i vores liv, og selvom de umiddelbart kan virke som abstrakte og flyvske spørgsmål, rummer de måske nogle af de mest jordnære temaer, vi kan beskæftige os med, for de er alle noget, vi løbende må forholde os til.

Især er spørgsmålet omkring lykke noget der fylder meget i de fleste menneskers tilværelse. Hvor vigtig er lykken? Er det overhovedet klogt at søge den, eller gør det os mere stressede og ulykkelige? Hører der mere til et godt liv end lykke?

Filosofien giver sjældent endegyldige svar. Det er i stedet et fag, der opfordrer og udfordrer dig til at deltage i diskussioner med andre, finde et fælles grundlag og udforske forskellige idéer sammen. Du vil på kurset blive udfordret til at tænke kritisk, stille spørgsmål til hvad du tror du ved og sandsynligvis blive klogere på livet.

På Kurset vil du bl.a. blive introduceret til Kierkegaard, Sartre, Camus og meget af nutidens filosofi vedrørende etik, politisk filosofi, eksistensfilosofi og aktuelle filosofiske problemstillinger.

Du vil i løbet af ugen høre foredrag af Søren Harnow Klausen, der er professor i filosofi ved Syddansk universitet i Odense, og som bl.a. har udgivet bogen, På sporet af din lykke.

Derudover vil du høre foredrag af Simone Sommer Degn, cand.mag i filosofi ved Syddansk universitet i Odense, samt Silas Longfurs der er tidligere foredragsholder på Jaruplund Højskole og uddannet cand. mag i filosofi ved Københavns Universitet. På kurset vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål og diskutere forskellige filosofiske temaer i løbet af ugen. Som del af programmet er der planlagt en eftermiddagstur i den smukke natur i de Sydslesvigske og Sønderjyske egne, hvor der er en fantastisk mulighed for ”walk and talks” og drøfte de forskellige temaer med hinanden.

 

Medvirkende:

Cand.mag. i filosofi, Jeppe Kirkegaard - Højskolelærer ved Jaruplund Højskole og gæstelærer ved Folkeuniversitetet i Odense. Tidligere Højskolelærer ved Brandbjerg Højskole og forhenværende projektmedarbejder på Christiansborg.

Dr. i filosofi, Søren Harnow Klausen - Professor i filosofi ved SDU i Odense. Forsker i bl.a. velfærd og lykke og forfatter til bogen "På sporet af din lykke"

Cand.mag i filosofi, Silas Longfors - Underviser på Akademiet for Talentfulde Unge i workshoppen "Filosofi og ungdomsliv", gæstelærer på Holbæk Kunsthøjskole og har tidligere arbejdet som studiestøtte i et fængsel og førhen som underviser i på Rødovre Jobcenter

Cand.mag i filosofi, Simone Sommer Degn - Foredragsholder, tidligere studiementor ved SDU i Odense og studentermedhjælper ved Gender Equality Team

Pris:
pr. person i dobbeltværelse kr. 4.850,-
pr. person i enkeltværelse kr. 5.150,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag
15.00 – 17.00 Ankomst, indkvartering og kaffe med boller/kage
17.00   Velkomst og Rundvisning
18.00   Aftensmad
19.30   Præsentation af programmet

Tirsdag
09.00   Morgensamling ved forstander Karsten Dressø
10.15   Foredrag: ”Hvordan handler vi moralsk korrekt?”
14.00   Foredrag: ”Kierkegaard, Camus og Sartre”
20.00   Sangaften

Onsdag
09.00   Morgensamling
10.15   Foredrag: ”Lykken og det gode liv”, ved prof. Søren Harnow Klausen
14.00   Oplæg og dialog: ”Bør man søge lykken?”, ved prof. Søren Harnow Klausen
20.00   Foredrag: ”Politisk filosofi og retorik”

Torsdag
09.00   Morgensamling
10.15   Foredrag: ”Den ubehagelig vej til det gode liv”
13.00   `Walk and talk` i naturskønne omgivelser i de Sønderjyske og Sydslesvigske egne
20.00   Opsamling omkring indtryk fra turen

Fredag
09.00   Morgensamling
10.15   Foredrag: Eksistensfilosofiske temaer
14.00   Oplæg og dialog,
20.00   Filmaften

Lørdag
09.00   Morgensamling
10.15   Foredrag: Flensborg, havne- og grænseby
13.30: Eftermiddagstur til Flensborg
18.00   Festmiddag
20:00: Festaften og underholdning

Søndag
09.00   Afrejse efter morgenmad
09.15   Afgang med bus til Kliplev for dem, som rejser med tog

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu