Litterært træfpunkt

16. marts - 22. marts 2020

Ondskaben trives og dyrkes i populærkulturen både i film og bøger, vi ser det i talrige krimiserier og romaner, som både læser og seer nyder. Samtidig der fokus på lykken og det gode liv i en verden, hvor danskerne bliver kåret til verdens lykkeligste folk.

 

I et samarbejde imellem Dansk Centralbibliotek, Sydslesvigsk Forening samt Jaruplund Højskole tages temaerne op i en række foredrag med de kendte krimiforfattere Lisbeth og Steen Bille og den danske krimidronning, Sara Blædel. Henrik Brun fortæller om sin seneste krimi Operation nyttige idioter, der forgår i Flensborg. Erling Jepsen tager fat i løgnen i sin nye roman Hjemmefra, som har rod i Erlings familiefortælling fra hjemstavnen i Gram og Haderslev. Ph.d.-stipendiat, Jens Kjeldgård Kristensen, fortæller om skurke i film og litteratur.

 

Lykke - glæden ved at være til, belyses igennem foredrag og sang. Professor i filosofi Søren Harnow Klausen fortæller om det gode liv igennem bogen På sporet af din lykke , professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet taler om, hvad der gør os lykkelige, dertil kommer et rejseforedrag med H.C. Andersens titel “At rejse er at leve,” der vil handle om glæden ved at møde andre kulturer.

 

Livet er ikke det værst man har - vi skal også synge sangglæden frem i et togt gennem højskolesangbogen. Der vil være tur til den smukke by Flensborg, og et foredrag der handler om Flensborgs storhedstid, hvor kolonihandlen var medvirkende til at gøre byen rig og lykkelig.

 

2020 er også Genforeningsåret. Forfatteren Pernille Juhl vil fortælle om sin seneste roman ”Genforening”, der handler om H. P. Hanssens liv og hans store arbejde for at få Sønderjylland tilbage til Kongeriget.

Følgende foredrag indgår i kurset:

 

Tirsdag d.17. marts kl 10.00 Jaruplund Højskole

Den Akademiske krimi - Farlig forskning

  • Forfatterne Bille og Bille

 

I Danmark bliver halvdelen af alle drab begået af et menneske, som kender ofret godt – en partner, en ekspartner, en søn, en datter, en bror eller en søster. Uhyggeligt, ikke? Det menneske, du kysser godnat i aften, kan være ham eller hende, der slår dig ihjel i mogen. Sov godt.

I Lisbeth og Steens Billes krimier er følelserne lige så voldsomme. Men her rimer lidenskab på videnskab. Ofrene er højt begavede forskere. Motivet til drab er ofte gemt i en videnskabelig strid, næret af kølige hjerner og udført så klogt, at politiet står på bar bund. Opklaringen fører parrets helte langt ind i arkæologiens, astronomiens, sprogvidenskabens, kemiens, kræftforskningens og filosofiens forunderlige verdener.

Lisbeth A. Bille er videnskabsjournalist og forfatter. Steen Bille er konsulent og forfatter. Han er formand for Det Danske Kriminalakademi og for Dansk-Tysk Selskab. Sammen har de skrevet fire romaner i serien med Thea Vind samt serien ”Mandix”.

 

Tirsdag 17. marts kl. 16.00 Dansk Centralbibliotek

Lykke

- Professor Christian Bjørnskov

Internationale undersøgelser har gang på gang siden starten af 1970erne fundet, at danskerne er verdens lykkeligste befolkning. Men hvor kommer denne lykke fra og hvad er det egentlig for en lykke vi taler om?

Foredraget ved professor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet tager udgangspunkt i de senere års store, internationalt sammenlignende studier, der kan give nogle nye svar på ældgamle spørgsmål. Er det for eksempel velfærdsstaten, der gør os lykkelige, har det dårlige danske vejr en betydning, eller kan vi takke en særlig dansk ’kultur’ for lykken? Og kan vi gøre noget selv for at blive mere lykkelige? Svarene er ofte overraskende og lægger op til ny diskussion

Christian Bjørnskov har skrevet bogen, ”Lykke”, som er udgivet i serien ”Tænkepause”

 

 

Tirsdag 17. marts kl 19.00 Flensborghus

Hjemmefra

- Forfatter Erling Jepsen

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Erling Jepsen lufter skeletterne i sine hovedpersoners skabe og blotlægger fortielser og løgne. I flertallet af romanerne er det forfatterens egen provinsielle hjemstavns dramaer, der vises frem – eksempelvis i ”Kunsten at græde i kor”, der blev Jepsens folkelige gennembrud.

Romanerne behandler tunge temaer som incest, spiseforstyrrelser, svigt og alkoholmisbrug, men de gør det i en distanceret ironisk tone, som får romanerne til at balancere på en line mellem komedie og tragedie. Ud af latterens og grådens spor bliver læserne ført, men brodden bliver altid siddende bagefter og stikker læseren med sit nagende: Kunne vi have gjort noget anderledes, så det ikke skulle ende så ulykkeligt og forkvaklet?

 

 

Onsdag d.18. marts kl.16.00 Dansk Centralbibliotek

Skurke i litteratur og film

- ph.d.-stipendiat Jens Kjeldgaard-Christiansen

Opskriften på en vaskeægte skurk er simpel. Man blander et styk ond hensigt med morderisk kompetence, lader den umoralske slyngel skabe kaos omkring sig eller endnu bedre: Nådesløst slå uskyldige ihjel. Tilsæt en vanvittig skraldlatter, og så kan selv små børn udpege the Bad Guy. Fiktionens skurke er designet til at vække afsky, og alligevel drager de os mod den mørke side. Her venter Jens Kjeldgaard-Christiansen, udspekuleret antihelt ved Aarhus Universitet, på endelig at møde os. Hans yndlingsskurk er selvfølgelig også Darth Vader.

Jens Kjeldgaard-Christiansen, ph.d.-stipendiat ved Afdeling for Engelsk, Aarhus Universitet, har skrevet bogen, ”Skurke”, som er udgivet i serien ”Tænkepause”

 

 

Onsdag d.18. marts kl. 19.00 Dansk Centralbibliotek

Middag med Mord i Hjertet

- Forfatter Sara Blædel

Sara Blædel er en af Danmarks krimidronninger. Hendes bøger er oversat til flere end 20 forskellige sprog og sælges i millionvis. Alene i Danmark har Saras bøger solgt mere end 2½ millioner eksemplarer. Hun har blandt andet modtaget Bog & Idés Martha Pris, som tildeles danskernes yndlingsforfatter, fire gange samt De gyldne Laurbær og Ordblindeprisen i 2015.

 

Sara Blædel udgav i november 2019 krimien, ”Pigen under træet”, der er den 10. i serien om Louise Rick fra Københavns politi. De seneste 5 år, hvor Louise Rick har ligget stille, har Sara Blædel skrevet og udgivet trilogien om bedemandens datter, Ilka, som tager til USA efter faderens død. Her skal hun rydde op i hans ting, og ydermere har hun arvet hans bedemandsforretning. Ilka vikles ind i en række mystiske begivenheder.

Torsdag d.19. marts kl. 19.00 Flensborghus

”Genforening”

- Forfatter Pernille Juhl

2020 er Genforeningsåret. Forfatteren Pernille Juhl vil fortælle om sin seneste roman ”Genforening”, der handler om H. P. Hanssens liv og hele hans store arbejde for at få Sønderjylland tilbage til Kongeriget. Han var en af hovedmændene bag genforeningen i 1920, opvokset i Sundeved for siden at bo mange år i Aabenraa. Foredraget handler både om H.P Hanssens lange, begivenhedsrige liv, om vigtige historiske begivenheder op til og under genforeningen samt om bogens tilblivelse og researcharbejde.

Pernille Juhl er uddannet kemiingeniør og debuterede som forfatter i 2013 med ”Vent på mig Marie”, som blev til efter hun havde læst sin farfars dagbøger. Han deltog i 1. verdenskrig. Hun er sjællænder, men blev grebet af den sønderjyske historie og har siden skrevet flere romaner.

 

 

 

Fredag d. 20. marts kl. 10.00 Jaruplund Højskole

På sporet af din lykke

  • Professor i filosofi Søren Harnow Klausen

Vejen til lykke er hverken ligetil eller kort. Vi har hver vores opfattelse af, hvad lykke er, og vi kan af og til fare vild i vores egne, andres og mediernes fremstillinger af den.

Om bogen: ”På sporet af din lykke” hjælper dig til at finde vejen til din lykke. Den guider dig gennem forskellige perspektiver på lykken - med eksempler fra filosofien, litteraturen, kunsten og musikken. Du bliver klogere på lykkens forskellige elementer og bliver bedre til at lægge en strategi for din søgen efter netop din lykke.

 

 

Fredag d. 20. marts kl. 14.30 Jaruplund Højskole

Operation nyttige idioter

 – Forfatter Henrik Brun

Da flygtningeaktivisten og samfundsdebattøren Malin Østerlund bliver fundet kvalt i et buskads i Flensborg, ser tysk politi det som et røveri, der gik galt. Men PET er ikke enige. Her frygter man, at det er et drab begået af politiske årsager, og at det kan være en trussel mod Danmark. Derfor sender de Selma Brink til Flensborg. Det er udgangspunktet for romanen ”Operation nyttige idioter”

Henrik Brun fortæller om sin roman og ikke mindst om sin research i Flensborg.

Henrik Brun er uddannet journalist og debuterede som forfatter i 2011 med en spændingsserie om den kontroversielle journalist Ketil Brandt, der involveres i opklaringen af grænseoverskridende forbrydelser. Han har modtaget EU-kommissionens Lorenzi Natali Prize for journalistik inden for menneskerettigheder, demokrati og udvikling og var i 2001 nomineret til den danske Cavlingpris.

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 4.750,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 5.050,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Mandag d.16. marts

15.00 – 17.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/te med boller

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation

 

Tirsdag d. 17. marts

09.00 Morgensamling ”Hvor er jeg landet” ved forstander Karsten Dressø

10.00 Foredrag på højskolen “Den akademiske Krimi- farlig forskning

ved forfatterne Bille og Bille

16.00 Foredrag på Dansk Centralbibliotek ”Lykke” af Professor Christian Bjørnskov

19.30 Foredrag på Flensborghus “Hjemmefra” ved Erling Jepsen

 

Onsdag d. 18. marts

09.00 Morgensang

10.00 Foredrag ”Ondskab og lykke i operaen” ved Rigmor Eybye, på højskolen

16.00 Foredrag på Dansk Centralbibliotek “Skurke i litteraturen

ved phd Jens Kjeldgård Kristiansen

17.30 Aftensmad i Flensborg

19.00 Foredrag på Dansk Centralbibliotek “Middag med Mord i Hjertet” ved forfatter Sarah Blædel

 

Torsdag d. 19. marts

09.00 Morgensamling ved Jeppe Kirkegaard

10.00 Foredrag om Flensborg og rom ved Jeppe Kirkegaard, på højskolen

14.00 Tur til Flensborg med besøg i Søfarts museet ved Jeppe Kirkegaaard

19.00 Foredrag på Flensborghus “Genforeningen” ved forfatter Pernille Juhl

 

Fredag d. 20. marts

09.00 Morgensamling ved Simon Møller

10.00 Foredrag “På sporet af din lykke”, på højskolen,

ved professor i filosofi Søren Harnow Klausen

14.30 Foredrag “Operation nyttige idioter” ved Henrik Brun, på højskolen

19.30 Sangaften ved Simon Møller

 

Lørdag d. 21. marts

09.00 Morgensamling “Jens Emil Mundgaard” ved Ole Præstkær

10.15 Foredrag “At rejse er at leve” ved Ole Præstkær, på højskolen

14.30 Film

18.00 Festmiddag

19.30 Afslutningsaften

 

Søndag d. 22. marts

09.00 Afrejse efter morgenmad

09.15 Afgang med bus til Kliplev for dem, som rejser med tog

 

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu