Litterært træfpunkt

25. februar – 03. marts 2019.

Et ”must” for læseheste og andre litteraturinteresserede.

Litteraturkursus på Jaruplund Højskole i samarbejde med Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

På kurset møder man en række forfattere fra Danmark og Nordtyskland. Der præsenteres et stort og bredt udvalg af litteratur i genrer som poesi, essays, skønlitteratur, faglitteratur og dramatik.

Skønlitterære forfattere giver oplæsninger og fortællinger om egne værker på Jaruplund Højskole, Dansk Central- bibliotek samt på biblioteket i Husum. Ved en sangaften præsenterer poeten Jens Rosendal sine egne værker,
og vi skal naturligvis synge hans sange. Oplæg om ny tysk litteratur og Nordtyske forfattere hører også til fristelserne. Programmet levner også tid til tur til Flensborg og et besøg i Husum på vestkysten.

Lidt om forfatterne:
Trisse Gejl åbner ugen med foredraget ”Litteraturens helbredende kraft”, - så er vi på rette spor.

En af Danmarks helt tunge forfattere, Erling Jepsen, hvis kendte historier tager udgangspunkt i det sønderjyske, fortæller på Husum bibliotek om sit nye værk Erna I krig (oktober 2018) som omhandler en ung sønderjydes oplevelser i 1. Verdenskrig.

Dette tema går igen i filmen “I krig og kærlighed”, der også fik sin premiere i november 2018.
Romanen bag er skrevet af Karsten Skov. På kurset møder vi forfatter og manuskript forfatter Ronnie Fridthjof til en debat om film og bog.

På Højskolen møder vi Pia Fris Laneth, som har skrevet ”Lillys Danmarkshistorie - kvindeliv i fire generationer”. I slutningen af 1800-tallet mente skolefolk og læger, at det var ’unaturligt’ for piger at gå i gymnasiet,
de havde ikke hjerne til det og kunne blive sterile af at sidde stille og boge den.
I dag har piger overtaget drengenes tidligere rolle som ’bedst egnede’ skole- og gymnasieelever.

Hvad er der dog sket? Biologien har ikke forandret sig, men det har samfundet - især kvinderne.

Egon Clausen, forfatter og tidligere program redaktør på P1, fortæller om sine værker med fokus på temaer som Sydslesvig og mindretallet.

For det faglitterære står forskningsleder på Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Mogens Rostgaard Nissen, med sin nye bog (November 2018) om den Sydslesvigske politiker, Karl Otto Meyers liv og virke.

Den sydslesvigske poet og romanforfatter Karin Johannsen Boysen fortæller om sin opvækst i Flensborg, i en dansk-tysk hverdag efter krigen.

Pernille Juhl er uddannet kemiingeniør og debuterede som forfatter i 2013 med Vent på mig Marie, som blev til efter hun havde læst sin farfars dagbøger. Han deltog i 1. verdenskrig. Hun har skrevet romanerne Når solen står højest, Efter mørke, Frihed og ære og Det usagte

Kursusleder Ole Præstkær Jørgensen

Program på Jaruplund Højskolen

 

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 4.900,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 5.200,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

 

Mandag d. 25. februar

16.00 Ankomst, indkvartering og kaffe m boller/kage

17.00 Rundvisning

19.30 Velkomst og præsentation

 

Tirsdag d. 26. februar

09.00 Kort morgensamling

09.45 Afgang til Foredrag “Litteraturens helbredende kraft” ved Forfatteren Trisse Gejl

14.30 Film i højskolebiografen “I Krig og kærlighed”

18.30 Afgang til foredrag på Dansk Centralbibliotek ”I Krig og kærlighed” med forfatteren Karsten Skov og manuskript forfatter Ronnie Fridthjof

 

Onsdag d. 27. februar

09.00 Morgensamling ”Nordtysk litteratur Theodor Storm” ved Lars Sørensen

10.15 Foredrag ”Vejen ind i mindretallet” ved Lars Sørensen

15.30 Afgang til Dansk Central Biblioteket, foredrag Marens vilje ved forfatteren Pernille Juhl

19.00 Foredrag ” Erna i krig ” ved forfatteren Erling Jepsen på Husum Danske Bibliotek

 

Torsdag d. 28. februar

09.00 Morgensamling, ”Den frisiske poet Jens Emil Mungard” ved Ole Præstkær Jørgensen

10.30 Foredrag ”Lillys danmarkshistorie” ved forfatteren Pia Fris Laneth

14.00 Foredrag ”Sydslesvig Antologi” ved Maike Lohse

19.30 Sønderjysk aften med Siegfried Lenz historie ved Ole Præstkær Jørgensen

 

Fredag d. 01. marts

09.00 Morgensamling ”Ny tysk litteratur” ved Ole Præstkær Jørgensen

10.30 Foredrag ”Mit forfatterskab” ved forfatteren Egon Clausen

14.30 Byrundtur i Flensborg med Anna-Katharina Gaertner

19.30 Sangaften med Poeten Jens Rosendal samt pianist Else Kirsten Ehmsen

 

Lørdag d. 02. februar

09.00 Morgensamling ”De Sydslesviske børnebøger” ved Ole Præstkær Jørgensen

10.15 Foredrag ”Karl Otto Meyer Politiker, publicist, polemiker” ved forskningsleder og forfatter Mogens Roostgaard Nissen

13.30 Foredrag ”Mit forfatteskab om mindretallet” ved forfatteren Karin Johannsen-Bojsen

18.00 Festmiddag og afslutningsaften

 

Søndag d. 03. marts

09.00 Afrejse efter morgenmad

 

Mød Forfatteren Trisse Gejl - ”Litteraturens helbredende kraft” ”Jeg åbner et æbletræ - jeg ved der var et hus engang”

Trisse Gejl fortæller om sit forfatterskab. herunder om hvordan litteratur kan ændre liv, om narrativ medicin og om at skrive skønlitteratur med udsatte grupper.
Trisse Gejl er romanforfatter og ekstern lektor på Skrivekunst på Syddansk Universitet. Her er hun involveret
i flere forskningsprojekter om litteraturens helbredende potentiale - både blandt kræftsyge, alkoholikere

i behandling og i psykiatrien.

Det er nyt i Danmark at tænke sundhed og litteratur sammen på litteraturens banehalvdel, og resultaterne er overraskende.

Værker af Trisse Gejl : Hvor mælkebøtter gror (roman, 1995), Spradefuglen (roman, 1998), Hikuins kam (1999) – novelle i Godnathistorier : syv originale godnathistorier til det 20. århundrede, Bombayblues (roman, 2000), Stilleben (roman, 2002), Æblefugl : en sårbar komedie (teater, 2004), En lille én (teater, 2006),
Patriarken (roman, 2006), Skjul (roman, 2008), Siden blev det for pænt (roman, 2011)

7 vuggeviser for voksne (lyrikoncert, 2013), Ulvekvinten (roman, 2016)

Mød forfatteren Karsten Skov og filmmanden Ronnie Fridthjof - ”I krig og kærlighed”

Karsten Skovs første roman, Knacker er udgangspunktet for filmen I krig og kærlighed, Filmmanden Ronnie Fridthjof skrev sammen med Kasper Torsting manuskriptet til filmen, som er Torstings spillefilmdebut.

Knacker, som udkom i 2013, handler om Esben, der er tysk soldat. I april 1917 udnytter frontsoldaten Esben sin orlov til at vende tilbage til sin gård og familie i Sønderjylland. Han nages af sine grufulde oplevelser ved Vestfronten og beslutter sig for at desertere. Planen er at flygte til Ærø, men i stedet må han skjule sig på loftet på sin gård. Her har den tyske officer Gerhard overtaget hans plads.

”Vores egen historie har altid fascineret mig, og i min barndom lyttede jeg til flere beretninger fra tidligere krigsdeltagere fra 1.verdenskrig. Mads fra Fynshav, der havde transporteret soldaterne i krig, ved at skovle kul i damplokomotiverne. Den lokale doktor Agerley i Augustenborg, der havde arbejdet som kirurg. Endda havde en enkelt af skolens aldrende undervisere, Hans Lassen, selv deltaget i krigshandlingerne ved Vestfronten i Frankrig, og kunne efter megen plagen, overtales til at berette fra dengang landsdelen var tysk. De er alle borte nu, men har inspireret mig til at berette om vores egen historie”, har Karsten Skov sagt.

Fridthjof Film, havde oprindeligt planer om at lave en film om 2. verdenskrig, men da Ronnie Fridthjof blev præsenteret for Karsten Skovs roman, så han potentialet i den vigtige men oversete del af nationalhistorien.

”Det er en ret stor del af Danmarkshistorien, som i mange år har ligget gemt, fordi vores opfattelse i resten af Danmark er, at vi var neutrale under krigen. Men vi glemmer bare, at en stor del af det, vi kalder Danmark i dag, lå i den region. Der døde flere danskere under Første verdenskrig, end der er døde i alle de efterfølgende krige, som Danmark har været involveret i,” fortæller Fridthjof, der senere fik sin samarbejdspartner Kasper Torsting ombord som instruktør, til Det Danske Filminstitut.

Dele af filmen blev optaget med Flensborg Bibliotek som udgangspunkt og er i øvrigt en del af Den dansk-tyske udviklingsaftale, som støtter samarbejde mellem danske og tyske producenter.
Filmen havde premiere i november 2018

Mød forfatteren Pernille Juhl - ”Marens vilje”

Pernille Juhl har skrevet en interessant roman om Maren Sørensen, Marens vilje. Maren knoklede hele livet som sygeplejerske og frihedskæmper i det sønderjyske. Maren blev også landets første kvindelige præst, som virkede i Valsbøl i nærheden af Flensborg, hvor hun også opholdt sig i lange perioder.

Maren Sørensen døde i 1957, men hendes gode ry lever stadig både nord og syd for grænsen. Hun blev født ved Aal i Varde, flyttede i 1909 til Visby og i 1912 videre til Holbøl for at hjælpe sønderjyderne, som hun i et foredrag hørte, havde vanskelige vilkår. Her var hun en energisk, viljestærk og hjælpsom sygeplejerske, som hjalp med både praktiske ting og støttede mennesker under bl.a. 1. verdenskrig.

I 1920 blev hun leder af Børnenes Helsehjem i Sdr. Vilstrup. Her modtog hun om sommeren gennem 26 år 8000 slesvigske børn.

Om vinteren opholdt hun sig i Valsbøl og fik bl.a. bygget Valsbølhus med kirkesal og bolig til sig selv.Ud over at hjælpe borgerne i Valsbøl og omegn holdt hun foredrag og prædikede. Under 2. verdenskrig var det ikke muligt for hende at komme over grænsen, og senere var der ikke længere brug for hendes kompetencer, og hun bosatte sig permanent i Sdr. Vilstrup.

Mød forfatteren Erling Jepsen - ”Erna i krig”

Erling Jepsen har gjort det igen. Skrevet en roman med sin særegne blanding af det groteske, ubehagelige, det absurde og subtilt morsomme.

Erna i krig, som har høstet fine anmeldelser, handler om Kalle, der er søn af handlekraftige sønderjyske Erna. Kalle indkaldes til tysk krigstjeneste under første verdenskrig. Han har ikke så mange kopper i skabet, som man siger på de kanter, så Erna tør ikke lade ham drage alene i krig. Hun får fingre i en uniform, sniger sig ind på kasernen og kommer med troppetransporten sydpå. Her tager hun del i øvelser og kampe, indtil noget sker, og hun må forlade skyttegravene. Men Erna vil stadig være i nærheden af Kalle, så hun beslutter sig for at slå sig ned på stedet som næringsdrivende med et yderst idealistisk formål: Hun vil ødelægge den preussiske hær indefra på en yderst udspekuleret måde.

Erling Jepsen, som stammer fra Gram i Sønderjylland, er både dramatiker og forfatter og har en lang række anmelderroste udgivelserbag sig. En stor del af hans forfatterskab tager udgangspunkt i netop denne egn af Danmark og også i hans egen barndom.

Værker bl.a. 2000: Manden som bad om lov til at være her på jorden (skuespil), 2002: Kunsten at græde i kor, 2008: Alting begynder i Gram (barndomserindringer skrevet sammen med Henrik Ruben Genz)

2013: Den sønderjyske farm (roman), 2016: Gramhavet - Familiehemmeligheder I (roman)

Mød forfatteren Egon Clausen - ”Mit forfatterskab”

Forfatter, programmedarbejder og redaktør ved Danmarks Radio fra 1960 til 2005. Formand for den faglitterære gruppe i Dansk Forfatterforening 2005 - 2011. Næstformand i Dansk Forfatterforening 2011 - 1015.
Medlem af styrelsen i Dansk Kunstnerråd 2012 - 2015.

Medlem af repræsentantskabet for Statens Kunstfond fra 2014.

Har skrevet erindringer, rejseberetninger, biografier og kortprosa.
Seneste titler: ”Regnebrættet, erindringer fra Ribe”. ”Esbjergevangeliet - en almanak og ”Klassens frække dreng.” om reformpædagogikkens danmarkshistorie.
I 2014 udkom debatbogen ”I Grænselandet - rejsebreve fra Sydslesvig.”

Egon Clausen har et blandet forfatterskab bag sig. Hans litterære indsats spænder fra faglitterære værker

til kortprosa, essays og kommentarer i dagspressen. Han har skrevet rejsebøger, biografier og debatbøger. Han har også skrevet sine erindringer, der har ligget på forlaget Gyldendals salgslister i mere end et kvart århundrede.

Mød forfatteren Mogens Rostgaard Nissen - ”Karl Otto Meyer Politiker, publicist, polemiker”

Mogens Rostgaard Nissen er historiker, Ph.D. og er arkiv- og forskningschef ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Han har et omfattende forfatterskab bag sig inden for både økonomisk og regional historie.

Karl Otto Meyer (1928-2016) var ikke blot en væsentlig del af historien om de danske mindretal i Sydslesvig. Han skrev historien selv. Gen- nem fire årtier var han mindretallets klare politiske leder. Indadtil som indpiskeren med markante holdninger til, hvad det vil sige at være mindretal, og hvilke krav man må stille til de mennesker, der tilhører mindretallet. Udadtil som fighteren, der aldrig udlod at kræve mindre- tallets ligeret, og som en skarp kritiker af det vesttyske samfund. Og over for de danske politikere og den danske offentlighed var han den klare stemme, der igen og igen mindede om mindretallets forhold.
Fra 1963 fik han som chefredaktør ved Flensborg Avis en talerstol for mindretallets sag, og han var ikke bange for hverken stærke standpunk- ter eller en ophedet debat. Specielt i sine lederartikler formåede Karl Otto Meyer at spidse sine holdninger til, og bogen behandler indgående nogle af de diskussioner og den kritik, som de gav anledning til.

Bogen følger Karl Otto Meyer fra barndommens Flensborg over flugten fra tysk militærtjeneste, seminarietiden i Skaarup, den politiske vækkelse og vejen fra lærerjobbet over i journalistik og politik.

Mød forfatteren Karin Johannsen-Bojsen ”Mit forfatteskab om mindretallet”

Karin Johansen Bojsen er født 25. juli 1936 i Flensborg som barn af romfabrikant og vingrosserer
Otto Johannsen og hustru Mary, født Lorenzen. Opvokset med tysk modersmål. Under krigen, mens faderen
var indkaldt, gik hun i tysk grundskole. I 1946 kom hun i dansk skole I 1954 fik hun studentereksamen fra Duborg-Skolen i Flensborg. Da denne eksamen af politiske grunde dengang ikke var anerkendt i Tyskland,
tog hun tysk studentereksamen på aftenkursus i Hamborg i 1955.
Efterfølgende studerede hun dansk, tysk og engelsk på forskellige universiteter (Hamborg, Tubingen, København, Århus. Heidelberg, Kiel). I 1965 fik hun embedseksamen fra Kiels universitet
.
Fra 1966 til 2000 var hun ansat som adjunkt, hhv. lektor ved Duborg-Skolen, det danske gymnasium i Flensborg. Ind imellem havde hun to gange orlov for at skrive romanerne Regnbuelandet og Himmel med mange Stjerner.

Hun har været byrådsmedlem i Flensborg for Sydslesvigsk Vælgerforening i perioden 1974-82. Desuden har hun haft mange tillidshverv i mindretallets foreninger i sydslesvig.

Karin Johannsen-Bojsen har et omfattende forfatterskab bag sig. Alle hendes bøger tager udgangspunkt i den særlige situation, et mindretal leve

 

Ret til ændringer forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu