Kulturperler på tværs af Jylland rod

UDSOLGT

22. – 28. juli 2019

Nyd en højskoleuge med spændende udflugter, foredrag, fællessang og samvær.

Jaruplund Højskole er med sin beliggenhed midt i det historiemættede Sydslesvig et naturligt udgangspunkt for indholdsrige ekskursioner.

Der, hvor Danmark mødtes med saksisk/slavisk eller frankisk (senere tysk), er selvfølgelig en del af danmarkshistorien skrevet. Slag er udkæmpet her og mangen konge faldet i dette møde. En kultur- og sproggrænse voksede op, der den dag i dag kan ses, føles og høres. Sprogene vokser ikke af sig selv, men udvikles altid efter indflydelse og kulturelle sammenhæng til det, de er blevet til. Således er Sydslesvig, vores grænseland, blevet til. Der, hvor Jylland snævrer mest sammen, ved Ejderen, er riget blevet samlet. I året 812 finder frankiske og danske stormænd sammen for at fastlægge grænsen. Den skal gå ved Ejderfloden. Gennem århundreder var der strid om denne grænsedragning. Mange danske konger har lagt sig ind under den tyske kejser og taget Danmark som len fra Tyskland. Andre har, alt efter forholdene, kørt en egen politik. Alt dette afspejles på Sydslesvigs sydgrænse på det tydeligste. Det barske vestland, med de frodige marsklande og østlandets bakkede landskab, der minder om Sydfyn, udgør en forskel, der kan opleves her på få kilometer.  Ikke blot landskabet, men også sprog og andre kulturelle forhold er her skelsættende. På ture, fra det yderste Ejdersted til det middelalderlige Slesvig, fra Frederikstad til Hollingsted og Rendsborg vil disse forhold og begivenhederne, de knytter sig til, blive belyst og forklaret. Et kursus, der henvender sig til alle, med lyst og interesse i natur og kulturhistorie.

Kurset er tilrettelagt parallelt med vandrekurset ”Vandringer langs Viking-Friservejen”. Foredragene og de fleste af de store seværdigheder vil være fælles for begge kurser, og det vil således være muligt at veksle mellem busture og vandreture, hvis man f.eks. ønsker at variere ugens busture med en vandretur, eller f.eks. ikke magter at gå alle dage.

 

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 4.900,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 5.200,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Mandag d. 22. juli

15.00 – 17.00 Ankomst til højskolen med indkvartering og kaffe med boller/kage

17.00 Rundvisning på stedet

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Tirsdag d. 23. juli

09.00 Morgensang ved flagstangen, 09.15 afgang mod Ejdersted i bus for både vandrerne og ”kulturperlerne”. Efter at vi har sat vandrefolket af, tager vi en rundtur på halvøen Ejdersted. Vi kommer forbi Westerhever med det berømte fyrtårn, Tetenbüll med Skt. Anna kirken, Roter Haubarg med haubargmuseet, slottet Hoyerswort og Tønning.

19.30 Sangaften

 

Onsdag d. 24. juli

09.00 Efter morgensangen afgang i bus til Tønning, hvor vandrerne starter deres dagsetape. Vi fortsætter hen over Ejderfloden ved Tønning og kører gennem Ditmarsken til Hemmingstedt for at se mindesmærket for slaget i februar 1500. Også kirkegården i den ditmarsiske by Lunden er et besøg værd. Også Meldorf, hvor Carsten Niebuhr efter hjemkomsten fra Arabien-ekspeditionen endte sin karriere som landskriver, vil vi se på. Vi havner i Frederikstad, hvor vi mødes med vandrerne, og sammen ser på byens kanaler og kirker.

18.00 middag på Holländische Stube, Frederiksstad

Ca 20.30: Aftenkaffe på højskolen

 

Torsdag d. 25. juli

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag om Slesvig-Holstens og frisernes historie

14.00 Foredrag om Slesvig, Hedeby og Danevirke

19.30 Sydslesvig aften

 

Fredag d. 26. juli

09.00 Morgensang ved flagstangen og derefter afgang i bus. Vi sender vandrerne afsted på tur fra Schwabstedt mod Hollingstedt og kører gennem landskabet Stapelholm med Seeth og storkebyen Bergenhusen ned mod Rendsborg. Efter en lille byvandring her med synagogen og museet kører vi forbi sluserne for Ejderkanalen ved Kluvensiek på den anden side af Kieler kanalen. På tilbageturen til højskolen samler vi vandrerne op igen i Hollingstedt ved Treene floden.

19.30 Sangaften

 

Lørdag d. 27. juli

09.00 Efter morgensangen kører vi ned mod Danevirke. Museums besøg og derefter en tur rundt om Slien, med Hedeby, Mysunde, Kappel og Arnis. I Slesvig, hvor vi samler vandrefolket op, er der tid til at se på domkirken og den gamle middelalderlige by.

19.30 Afslutningsaften, grill i haven hvis vejret tillader

 

Søndag d. 28. juli

09.00 Afrejse efter morgenmaden

Ret til ændringer i programmet forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu