Kursus oversigt 2022

Familiehøjskole - Opdagelsesrejser, sørøvere og skattejagt - Udsolgt! Venteliste mulig

27. juni - 3. juli, 2022

På et højskoleophold med flere generationer oplever man en speciel dynamik. Ugen er spækket med oplevelser for alle aldre, man udfordres i fælles aktiviteter, børnene finder venner og de voksne har tid til snak og samvær. Vi skal lytte til historier om opdagelsesrejsende, der drog ud på ukendte farvande, om de frygtede pirater og om kendte søslag. Ved højskolens sø laver vi en sørøverby, hvor vi skal bygge piratskibe og andre fantasifulde fartøjer til det store søslag.

Wagner i Leipzig - Udsolgt! - Venteliste mulig

04. - 10. juli, 2022

Kurset begynder på Jaruplund Højskole med tre højskoledage med foredrag og grundige værkgennemgange. Der vil være morgensamlinger og sangaften samt en morgensamling med tema om det danske mindretal i Sydslesvig. Turen til Leipzig foregår i rejsebus, og vi klipper turen over i to ”bidder” med en overnatning i Brandenburg, så vi ankommer om torsdagen i ro og mag til en travetur i Leipzig inden den første forestilling.

Grønland - Fra Ilulissat til Nanortalik - Udsolgt! - Venteliste mulig

04. - 22. juli, 2022

Jaruplund Højskoles traditionsrige Grønlands rejse byder på enestående naturoplevelser med isbjerge og indlandsis, kultur og kunst. Vi starter rejsen i Ilulissat, 300 km nord for polarcirklen, hvor vi overnatter på hotel. Her ser vi den vældige Ilulissat isfjord, sejler i Diskobugten, ser Eqi Glacieren kælve og får mulighed for at opleve midnatssolen.

Smukke vandreture i juli - Udsolgt! Venteliste mulig

11. - 17. juli, 2022

Oplev årets skønneste tid på vandreture i det smukke Sønderjylland og Sydslesvig. Vi har på årets første vandrekursus udvalgt nogle af de bedste vandreture, så vi kommer rundt i et meget varieret landskab, smuk natur og et område fyldt med historie.

Smukke cykelture i juli - Udsolgt!

18. - 24. juli, 2022

Vi har på dette cykelkursus samlet fire varierede og smukke cykelruter i Sydslesvig og suppleret med en enkelt rute op over Rømø og Sild. Vi har specielt udvalgt disse ruter, så vi kommer rundt i et meget varieret landskab, der kendetegner dette naturskønne og historiske område.

Golf på tyske og danske baner samt NORDART

25. - 31. juli, 2022

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har denne gang valgt forskellige tyske baner og Sønderjyllands golfbane, der hver især udfordrer os på forskellig måde og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt. De to første runder spiller vi på Golf Club Hof Berg ved Læk og Alten Hof syd øst på. Afslutningsvis kører vi til Danmark, hvor vi spiller Sønderjyllands Golfklubs bane ved Uge.

Sommer i Sydslesvig

01. - 07. august, 2022

Sydslesvig fra vest til øst er nok allerdejligst i sommermånederne, hvor vestkystens barske vind lægger sig, og halligerne ligger solbeskinnet ude i vadehavet. Vi vil besøge Hallig Hooge, hvor friserne bosatte sig på høje varfter, som ligner sejlende skibe, når vandet op til 10 gange om året skyller ind over halligen, og der forekommer “land unten”. De særlige halliger er opstået dels som aflejringer fra Nordsøen, dels som rester fra fastlandet, når de utallige stormfloder har oversvømmet landet.

Kubik og Kultur, Øst- og vestkysten

08. - 14. august, 2022

Fællesskab, snoede landeveje gennem smuk natur, kulturelle seværdig- heder, pitstop ved landevejskroer og en højskolehverdag med foredrag og samtaler. Dette er bare nogle af stikordene for et kursus, hvor man oplever Sydslesvig, Holsten og Sønderjylland på motorcykel. I år er det så 6. gang, vi tilbyder et motorcykelkursus med ture i området.

Fiskerlejer, byer og slotte

22. - 28. august, 2022

Oplev smukke slotte og rige herregårde i det skønne landskab langs Østersøen fra Glücksborg til Lübeck og Schwerin. De tyske delstater Slesvig-Holsten og Mecklenburg – Vorpommern har pga. deres beliggenhed ved Østersøen til alle tider været præget af søfarten. Tilbage til middelalderen var især fangst af sild i store mængder en rig indtægtskilde.

Smukke cykelture i august - Udsolgt! Venteliste mulig

29. august - 4. september, 2022

Vi har på dette cykelkursus samlet fire varierede og smukke cykelruter i Sydslesvig og suppleret med en enkelt rute op over Rømø og Sild. Vi har specielt udvalgt disse ruter, så vi kommer rundt i et meget varieret landskab, der kendetegner dette naturskønne og historiske område.

Smukke vandreture i grænseregionen - på Gendarmstien og i Sydslesvig - Udsolgt!

5. - 11. september, 2022

UDSOLGT også for Seniorsport – venteliste mulig
Glæd dig til fem særligt udvalgte vandreture i det smukke Sønderjylland og Sydslesvig også kendt som grænseregionen.  Vi har på dette vandrekursus udvalgt fem ruter, så vi kommer rundt i et meget varieret landskab, smuk natur og et område fyldt med historie.

Helgoland og Vadehav

12. - 18. september, 2022

Det er en ganske særlig oplevelse at stå på nordvest spidsen af den røde klippeø, Helgoland, og skue ud over havet. Øen ligger så langt ude i Nordsøen, at man ikke kan se land. Man ser i horisonten sydvest på en tydelig stribe af fragtskibe, der på vej ud fra Elbens udmunding er på vej vest- og nordpå. Og er vi så heldige at få klart vejr, er solnedgangen helt fantastisk. Og muligheden har vi, da vi tilbyder en tur til Helgoland med en overnatning.

Kubik og Kultur i Andalusien, Spanien - Kurset flyttes til uge 3 - 2022

17. - 24. september, 2022

Vi åbner op for en køreoplevelse af de gode med fede sving, god asfalt og bjergkørsel i naturparkerne i Andalusien allerede i januar. Terrænet, vi kører i, er bjerglandskab men med flotte veje. Før afrejsen er der en dag med foredrag på Højskole om Andalusiens historie, så man er klædt godt på til rejsen.

Berlin - Vandringer i historiens fodspor

18. - 24. september, 2022

På dette vandrekursus løftes vi rundt i Berlin og Potsdam af historiens vingesus. I Tysklands hovedstad oplever man en ganske særlig sammensmeltning af ikoniske, minderige steder og det nyeste inden for europæisk arkitektur.

Portugal – Atlanterhav, vinmarker og storbyliv - Udsolgt! Venteliste mulig

22. september - 1. oktober, 2022

Et rejsekursus hvor vi kommer under huden på Nordportugal og Porto. I samarbejde med Granada Kulturrejser og rejseleder Rasmus Forman byder vi velkommen til højskole ved Porto. Vores vært i Portugal er Rasmus, som bor i Vila do Conde, lige nord for Porto, med sin portugisiske hustru og børn. Vila do Conde er en smuk, historisk købstad, der ligger hvor Ave-floden løber ud i Atlanterhavet. Her skal vi bo på et dejligt ældre firestjernet hotel, mens vi ugen igennem besøger regionen og ikke mindst Nordportugals smukke hovedstad: Porto.

”Sort Sol” og traner ved Rügen - Udsolgt! Venteliste mulig

26. september - 02. oktober, 2022

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv. Derudover tager vi på en tre dages ekskursion til ”Bodden-landskabet” omkring Stralsund og Rügen.

Kampen om historien

03. - 09. oktober 2022

“Vi skal forstå historien for at kunne løsrive os fra den.” Med citatet skal vi forstå historien som en evig tilstedeværelse, der på en gang beretter om fortiden og vores samtid. Som grænseland har Sønderjylland og Slesvig lagt jord til nogle af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien. For at forstå vores historie og hvordan Danmark udviklede sig til det land, vi kender, må vi derfor forstå Sønderjylland, Slesvig og hertugdømmernes historie.

Berlin, Berlin, Berlin - På og bag facaden

06. - 14. oktober, 2022

Dette kursus indledes med et par dage på Jaruplund Højskole, hvor vi introduceres til Berlin og allerede på ankomstaftenen tager hul på ”Berlin på og bag facaden” gennem musik, lyrik, essays. Søndag kører vi til Berlin og tager hul på vores uge på og bag facaden. Ugen krydres med tre til fire meget forskellige forestillinger, der bl.a. giver et billede af Berlins forskellige og mangfoldige kulturtilbud.

Højskolesang - synger om hvad livet vil

24. - 30. oktober, 2022

Fællessang glæder, bevæger og giver energi – og på dette højskolekursus skal vi synge rigtig meget. Vi skal lære nye sange og nyde at synge de velkendte, og vi skal høre fortællingerne om tekster og forfattere, melodier og komponister.

Lykken og det gode liv

31. oktober - 06. november, 2022

Hvad vil det sige at handle moralsk? Hvad betyder det at leve et godt liv? Hvad er meningen med tilværelsen, og hvad er lykke for en størrelse? Filosofien giver sjældent endegyldige svar. Det er i stedet et fag, der opfordrer og udfordrer dig til at deltage i diskussioner med andre, finde et fælles grundlag og udforske forskellige idéer sammen. Du vil på kurset blive udfordret til at tænke kritisk, stille spørgsmål til hvad du tror du ved og sandsynligvis blive klogere på livet.

Hjerne og hjerte i musikoplevelsen

07. - 13. november, 2022

Om vi lytter meget eller lidt til musik, om vi er storforbrugere af klassisk musik eller ikke kan leve uden at deltage i sommerens musikfestivaler, eller om vi kun er musikbrugere, når bilradioen underholder os på en længere tur, vil vi vove den påstand, at vi ALLE har oplevet, at musikken kan røre os.

Egypten

14. - 27. november, 2022

Et klassisk rejsekursus til gudernes, faraonernes, templernes, gravenes og pyramidernes land. De seneste år har Egyptens arkæologer gjort det ene store fund efter det andet. Kom med og se Egyptens skatte på verdens største museum – Det nye Grand Egyptian Museum (GEM) som vi vil se igennem to besøg som et af mange Højdepunkter på rejsen. Her vil Yasser, der er egyptolog og dansktalende guide, formidle af sin store viden om Egyptens fortid.

Nytår på Jaruplund Højskole

28. december 2022 - 02. januar 2023

Som afslutning på året 2022 tilbyder vi et kursus med foredrag, ture og samvær samt fejring af nytårsaften – ”Nytår på Jaruplund Højskole”. Havne- og grænsebyen Flensborg ligger kun 6 km væk fra højskolen. Vi vil høre foredrag om byens spændende historie mellem dansk og tysk, og tage en eftermiddagstur gennem byens gader.