Kursus oversigt 2021

Rejsekursus: Grønland - Fra Ilulissat til Nanortalik - UDSOLGT!

28. juni. – 15. juli 2021

Jaruplund Højskoles traditionsrige Grønlandsrejse byder på enestående naturoplevelser med isbjerge og indlandsis, kultur og kunst. Vi starter rejsen i Ilulissat, 300 km nord for polarcirklen, hvor vi overnatter på hotel. Her ser vi bl.a. den vældige Ilulissat isfjord, sejler i Diskobugten og får mulighed for at opleve midnatssolen.

Familiekursus - Vikingernes verden - UDSOLGT!

5. juli - 11. juli, 2021

Vær med når vi forvandler Jaruplund Højskole til en vikingelandsby. Der vil i de forskellige værksteder være mulighed for at lave sine egne sværd, skjolde og læderpunge, ligesom der vil være indendørs aktiviteter hvor man kan lave sine egne brætspil eller få fortalt historier. Vi arbejder i løbet af ugen på at få lavet vores egen vikingeflåde, når vi sammen forvandler Højskolens kanoer til vikingeskibe.

Smukke vandreture i grænseregionen - UDSOLGT! - Venteliste mulig

12. juli - 18. juli, 2021

Nyd fem af de smukkeste og mest varierede vandreture i Sønderjylland og i Sydslesvig. Vi har udvalgt to ruter på Gendarmstien, dels fra Sønderhav til Egernsund med den smukke Flensborg Fjord på vores højre hånd, og dels fra Høruphav på Als, gennem skoven, langs strandpromenaden i Sønderborg og videre op til Dybbøl.

Smukke cykelture i Sydslesvig 2 - UDSOLGT!

19. juli - 25. juli, 2021

Vi lægger ud i det charmerende bakkede landskab i højskolens omegn og bevæger os derefter til den flade marsk vestpå. Her er det ikke bakkerne, der tager pusten fra os, men den smukke natur og de vide horisonter med højt til himlen. Tidevandets kommen og gåen, fuglelivet, fårenes brægen på digerne, vindens lette brise eller det modsatte, vil give os en oplevelse af medvind og klar forståelse for, hvorfor netop dette område er en del af UNESCOs verdensnaturarv.

Golf i Sydslesvig - UDSOLGT! Venteliste mulig

26. juli - 1. august 2021

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har valgt fire meget forskellige tyske baner, der hver i sær udfordrer os på forskellig måde og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt.

Tidsvidner – Wiedervereinigung Berlin - UDSOLGT! Venteliste mulig

26. juli - 1. august 2021

På en fire-dages rejse til Berlin vil vi se Kongernes Berlin hvor især Fredrik den Store har sat sit aftryk og det nyligt genopbyggede slot samt kongernes samlinger på Musemus øen. Vi vil se Kejsernes Berlin, og finde sporene til det Nationalsocialistisk Berlin med bygninger og udstillinger samt Berlin i DDR tiden med murens historie og bygninger.

Vestkyst og vadehav

2. august - 8. august, 2021

På dette kursus tager vi en tur igennem det fantastiske område ved den sydslesvigske vestkyst og vadehavet. Dette både gennem spændende foredrag og fortællinger på højskolen, men også ved selvsyn, når vi tager på tre dagsudflugter til nogle af de skønne og enestående steder, området byder på.

Kubik og Kultur

9. august -15. august 2021

Fællesskab, snoede landeveje gennem smuk natur, kulturelle seværdigheder og en højskolehverdag med foredrag, samtaler og fællessang. Dette er bare nogle af stikordene for et kursus, hvor man oplever Sydslesvig og Sønderjylland på motorcykel.

Smukke vandreture i grænseregionen - UDSOLGT! Venteliste mulig!

30. august - 5. september, 2021

Nyd fem af de smukkeste og mest varierede vandreture i Sønderjylland og i Sydslesvig. Vi har udvalgt to ruter på Gendarmstien, dels fra Sønderhav til Egernsund med den smukke Flensborg Fjord på vores højre hånd, og dels fra Høruphav på Als, gennem skoven, langs strandpromenaden i Sønderborg og videre op til Dybbøl.

Rejsekursus: Vandringer i historiens fodspor i Berlin og Potsdam

12. september - 18. september, 2021

På dette vandrekursus løftes vi rundt i Berlin og Postdam af historiens vingesus. I Tysklands hovedstad oplever man en ganske særlig sammensmeltning af ikoniske, minderige steder og det nyeste inden for europæisk arkitektur.

Grænseerfaringer/Grenzerfarungen

13. september - 17. september, 2021

Akademie Sankelmark og Jaruplund Højskole udbyder i 2021 et to-sproget kursus på dansk og tysk med fokus på det, som forbinder Sønderjylland/Schleswig, historisk og kulturelt.

Sort sol og traner - UDSOLGT! - venteliste mulig

27. september - 3. oktober, 2021

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv. Med to ture til vestkysten med mulighed for at opleve ”Sort Sol”, når stærene i tusindvis laver smukke formationer mod aftenhimlen inden sengetid.

Rejsekursus: Portugal – Atlanterhav, vinmarker og storbyliv - Få ledige pladser!

23. september - 2. oktober, 2021

Rejsen består af morgensamling med foredrag, dagsudflugter og hyggeligt samvær. Vi skal besøge Porto et par gange samt nogle af de mindre byer langs
kysten. Desuden har vi sat en hel dag af til at opleve vinmarker og den smukke natur inde i landet.

Nyhed! Smukke farverige cykelture

4. – 10. oktober 2021

Med udgangspunkt fra Jaruplund højskole begiver vi os på cykel ud og rundt i den smukke natur såvel nord som syd for grænsen. Turenes rækkefølge vil være afhængige af vejret og ikke mindst, hvornår der er størst mulighed for at opleve ”Sort sol”.

Rejsekursus: Israel, Palæstina og Jordan

11. oktober - 24. oktober, 2021

Oplev historie, politik og religion i Mellemøstens centrum, Israel, Palæstina og Jordan. Du får et unikt indblik i spegede politiske og personlige problemer i Mellemøsten, og du vil komme til at opleve, hvordan hverdagen former sig i en region, der jævnligt er i fokus i verdenspressen, når du møder jøder og palæstinensere, der lever med hinanden som venner og fjender.

Familiekursus - Gys og Lys i Mørket - Halloween på Højskolen

18. oktober - 24. oktober, 2021

Grib øjeblikket og nyd gode gys og sjove aktiviteter med dine børn eller børnebørn i fællesskab med andre familier. Der vil være aktiviteter for børn og voksne sammen og programpunkter, hvor de voksne får ro til foredrag, mens børnene har gang i leg og spil. Vær med, når vi slipper dæmoner og spøgelser løs på højskolen, og pynter uhyggeligt festligt op med græskar mm.

Lykken og det gode liv

25. oktober - 31. oktober, 2021

Hvad vil det sige at handle moralsk? Hvad betyder det at leve et godt liv? Hvad er meningen med tilværelsen? Filosofien giver sjældent endegyldige svar, det er i stedet et fag, der opfordrer dig til at deltage i diskussioner med andre, finde et fælles grundlag og udforske forskellige idéer sammen. Du vil på kurset blive udfordret til at tænke kritisk, stille spørgsmål til hvad du tror du ved og blive klogere på livet.

Klassisk uge

15. november - 21. november, 2021

Antikken præger stadig i dag vores samfund på mange måder, mange af vores begreber stammer fra denne periode. Her opstod filosofien og tanken om demokrati og lægevidenskaben og matematikken opstod.

Hof og Barok

15. november - 21. november, 2021

På kurset beskæftiger vi os med komponister ved både lokale nordtyske hoffer og fra større hoffer og byer i Europa. Vi skal lytte til både opera og instrumentalmusik fra perioden, og højdepunktet bliver en koncert med ensemblet BaroqueAros.

Højskolesang - den nye Højskolesangbog (november)

22. november - 28. november, 2021

Midt i november 2020 udkom den 19. udgave af Højskolesangbogen. Vi har allieret os med en af dem, der har arbejdet med indholdet i bogen sideløbende med udvalget, nemlig redaktør af ”Sanghåndbogen”, Jesper Moesbøl, så vi kan indbyde til et kursus, der giver en grundig indføring i den nye Højskolesangbog. På kurset vil du bl.a. møde Jørgen Carlsen, Anne Odgaard Eyermann, Henrik Køber, Morgen Krogsdal, Henrik Marstal og Iben Krogsdal.

 

Nytår på Jaruplund Højskole

28. december 2021 - 02. januar 2022

Som afslutning på året 2021 tilbyder vi et kursus med foredrag, ture og samvær samt fejring af nytårsaften – ”Nytår på Jaruplund Højskole”. Havne- og grænsebyen Flensborg ligger kun 6 km væk fra højskolen. Vi vil høre foredrag om byens spændende historie mellem dansk og tysk, og tage en eftermiddagstur gennem byens gader.