Kursus oversigt 2019

Puccini, Wagner og Bach
Tur til Dresden og Leipzig

11. – 19. februar 2019
Del din passion for musik og scenekunst med andre musikelskere - mærk forventningen når lyset dæmpes i salen, og de første toner når dig, og inviterer dig ind i operaens gribende verden.

Litterært træfpunkt

25. februar – 03. marts 2019
Et ”must” for læseheste og andre litteraturinteresserede. Litteraturkursus på Jaruplund Højskole i samarbejde med Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

Tysk for sprogets skyld

04.- 10. marts 2019
Har du et godt kendskab til det tyske sprog, men mangler muligheden for at bruge det og fordybe dig i sproget? Dette kursus henvender sig til alle, der har lyst til – i fællesskab med andre – at dyrke det tyske sprog – simpelthen for sprogets skyld.

Yoga og Mindfulness

11.-17. marts 2019
Et kursus for alle, der ønsker at fordybe sig i kropslig og mental velvære.

Ukraine
Kiev, Ukraines kulturelle metropol

18. – 27. marts 2019

Mød Ukrainerne i deres hovedstad, og oplev den ukrainske kultur. En oplevelse ud over det sædvandlige, hvor man kommer tæt på Kiev og dens indbyggere.

Sort Sol i marsken

25. - 31. marts 2019

Kurset henvender sig til alle med interesse for landsdelen Sydslesvigs brogede kulturhistorie og enestående natur – ikke mindst fuglelivet.

Perler fra musikhistorien med tre forestillinger
UDSOLGT (mulighed for venteliste, ring til kontoret)

09. – 15. april 2019

Dette kursus har fokus på to af Wienerklassikkens store værker: Beethovens sjældent spillede opera ”Fidelio”, et værk, der er gennemstrømmet af oplysningstidens frihedsidealer. Operaen skal vi opleve på Staatsoper i Hamborg i en ny opsætning fra 2018.

Påske
Natur, kunst og musik

17. - 23. april 2019

Nyd Påsken og det spirende forår på et indholdsrigt kursus med udstillinger, ture, foredrag og koncert.

Højskolesang og revyviser

23. – 29. april 2019

Et kursus, hvor vi synger os gennem dansk kultur. Med Jesper Moesbøl. Lysten til at synge sammen trives overalt i disse år, ved festlige sammenkomster, på arbejdspladser, i uddannelsesinstitutionerne, i skolerne og i Folketinget. Det er sjovt og livgivende at synge sammen.

Vandringer i historiens fodspor
Berlin og Potsdam

29. april til 05. maj 2019

På dette vandrekursus løftes vi rundt i Berlin og Postdam af historiens vingesus. I Berlin går gammelt og nyt hånd i hånd på en ganske særlig måde, det ødelagte bliver genopbygget side om side med det nyeste inden for europæisk arkitektur. I vandretempo oplever vi i fællesskab alle byens detaljer og kontraster.

Lübeck og Hamborg
De holstenske hansestæder

06.– 12. maj 2019

Få den spændende fortælling om Hanseforbundet – middelalderens indflydelsesrige handelssammenslutning, der strakte sig fra Novgorod over Lübeck, Burges og London til Bergen.

Forkælelse for operafans
Tre forestillinger i Berlin

13. – 24. maj 2019

Kurset er bygget op omkring foredrag, der belyser vinkler og perspektiver omkring de valgte forestillinger, grundig værkgennemgang og en frugtbar og ofte underholdende fælles evaluering af det oplevede.

Portugal
Atlanterhav, vinmarker og storbyliv
UDSOLGT (mulighed for venteliste, ring til kontoret)

16. - 25. maj 2019

Vi kan nu slå dørene op og byde velkommen indenfor til højskole ved Porto. I samarbejde med Granada Kulturrejser og danske Rasmus Forman kommer vi under huden på Nordportugal og Porto.

De danske årsmøder i Sydslesvig

24.- 26. maj 2019

Siden 1921 har årsmøderne været en markering af sydslesvigernes tilhørsforhold til Danmark og det danske folk. Det officielle Danmark er til stede i form af folketingsmedlemmer, ministre og repræsentanter for danske og nordiske foreninger med tilknytning til grænselandet og mindretallet.

Norditalien
Kulturskatte i provins og storby

27. maj – 05. juni 2019

Oplev storslået natur og historiske seværdigheder fra oldtid og middelalder på dette særlige rejsekursus.

Vandringer
Hærvejen fra Flensborg fjord til Slien

27. maj – 02. juni 2019

Højskolen er basen og udgangspunktet for vandreturene. På højskolen er der introduktioner til turenes temaer, morgensamlinger, sangaftener og samvær, hvor vi kan pleje de trætte fødder.

Golf (1)
Fire tyske baner og NORDART 2019

29. maj - 4. juni 2019

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har valgt fire meget forskellige tyske baner, der hver i sær udfordrer os på forskellig måde og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt.

Sydslesvigs østkyst
Havnebyer, herregårde og fiskerlejer
UDSOLGT (mulighed for venteliste, ring til kontoret)

03. - 09. juni 2019

Nyd en højskoleuge med spændende udflugter, foredrag, fællessang og samvær. Jaruplund Højskole er med sin beliggenhed midt i det historiemættede Sydslesvig et naturligt udgangspunkt for indholdsrige ekskursioner.

”Hvad synger du om”
Højskoledage syd for grænsen
UDSOLGT (mulighed for venteliste, ring til kontoret)

10. - 16. juni 2019

Med udgangspunkt i C. Hostrups digt ”Lærken” fra 1866, der har et klart positivt syn på fremtiden, vil denne uge på Jaruplund Højskole gennem foredrag og udflugter formidle den spændende historie og den smukke vekselfulde natur området er præget af.

Vandringer på Gendarmstien

17.– 23. juni 2019

Oplev en af Danmarks smukkeste og mest afvekslende vandreruter, hvor natur og historie giver oplevelser til alle sanser.

Aktivt seniorliv
”Træningslejr” med Poul Hansen

17. - 23. juni 2019

Prøv en uge med mange forskellige former for motion. Med fokus på kost, Mindfulness og effektiv træning i en skøn treenighed i en sen alder.

Grønland

24. juni – 09. juli 2019

Jaruplund Højskoles traditionsrige Grønlands rejse byder på enestående naturoplevelser med isbjerge, indlandsis, sejlture i Grønlands skærgård og vældige fjorde, helsebad i de varme kilder – og vandringer i fjeldene.

Kanaler og vandveje
Hamborg og Holsten fra vandsiden

24. - 30. juni 2019

Slesvig-Holsten ligger som den nordligste af Tysklands delstater mellem Østersøen og Vesterhavet. Det er her, man lige siden middelalderen har prøvet på at forkorte den lange handelsvej mellem det vestlige Europa og Østersø området.

Cykelkursus langs kysten
Angel og Slien

24. - 30. juni 2019

Turene på dette cykelkursus går gennem det let kuperede og smukke terræn i Angel og langs kysterne ved Flensborg Fjord, Slien samt Østersøen.

Familiehøjskole
Eventyr og magi

01. – 07. juli 2019

Grib øjeblikket og nyd en stribe af gode oplevelser med dine børn og/eller børnebørn i fællesskab med andre familier.

Cykelkursus
Rømø, Sild og Før
UDSOLGT (mulighed for venteliste, ring til kontoret)

08. - 14. juli 2019

Det unikke vadehavsområde nord og syd for grænsen danner rammen om dette cykelkursus. Her er det ikke bakkerne, der tager pusten fra os, men den smukke natur og de vide horisonter med højt til himlen.

Golf (2)
Fire tyske baner og NORDART 2019

15. – 21. juli 2019

Glæd dig til en uge med golf, kultur, foredrag og hyggeligt samvær. Vi har valgt fire meget forskellige tyske baner, der hver i sær udfordrer os på forskellig måde og synliggør, at spillet ikke kun drejer sig om at slå lige og langt.

Maleri, skulptur, akvarel og fællestegning
Mød Ingvar Chronhammar

15. – 21. juli 2019

Fordyb dig i billedkunsten under vejledning af erfarne kunstnere. Kursets tyngde ligger på værkstedsarbejde i de beskrevne værksteder.

Kulturperler på tværs af Jylland rod

22. – 28. juli 2019

Nyd en højskoleuge med spændende udflugter, foredrag, fællessang og samvær. Jaruplund Højskole er med sin beliggenhed midt i det historiemættede Sydslesvig et naturligt udgangspunkt for indholdsrige ekskursioner.

Vandringer langs Viking-Friservejen

22. – 28. juli 2019

Nyd den smukke og afvekslende natur på tværs af Jyllands rod i vandretempo. I det sydlige Slesvig, langs med den tidligere grænse mellem dansk og tysk ved Ejder-Danevirke linjen, ligger en stribe af kulturelle seværdigheder.

De så det ske
Zeitzeugen

29. juli – 04. august 2019

Sidste århundrede var hverken nænsomt, fredeligt eller roligt. Verdenskrige, udryddelseslejre, revolutioner, kold krig, studenteroprør, tysk terrorisme og meget mere. Dette højskolekursus vil have fokus på historien fortalt af personer, der har været vidne til begivenhederne.

Vadehavet - Nationalpark og Verdensnaturarv
Med tur til Helgoland

05.– 11. august 2019

7 dage om Vadehavet, kultur i grænselandet og besøg på de nordfrisiske øer og Helgoland.

Kubik og kultur
Holsten og Slien rundt på MC

12. – 18. august 2019

Fællesskab, snoede landeveje gennem smuk natur, kulturelle seværdigheder og en højskolehverdag med foredrag og fællessang. Det er bare nogle af stikordene for et kursus, hvor man oplever Sydslesvig og Holsten på motorcykel.

Det moderne Grænseland
Forskellighed og fællesskab

19. – 25. august 2019

Det dansk-tyske grænseland har fået ny aktualitet i lyset af Brexit, Trump og en verdensorden, der er ved at forskyde sig. Danskerne ser med nye øjne på det stabile og Europa-orienterede Tyskland. Men hvad er forventningen til mindretallene? Kan grænselandet være bro uden at være front? Kan man samtidig være forskellige og dog fælles? Kan vi lære noget?  

Kunst langs vestkysten
Vestkystens natur og historie fortolket i billedkunst

26. august – 01. september 2019

Gud skabte Havet – Friserne kysten – Kunsterne fortolkede det! Den både smukke og barske natur langs den sydslesvigske og sønderjyske vestkyst har inspireret adskillige billedkunstnere.

Atlanterhavsvolden
Danske arbejdere i tysk krigstjeneste

02.– 08. september 2019

Atlanterhavsvolden blev et vigtigt led i Det tredje Riges forsvar af Europa fra 1943. Byggeriet blev styret af Organisation Todt, som snart blev ledet af Albert Speer, Reichsminister für Bewaffnung und Munition.

Den lange besættelse

16. – 22. september 2019

Med 100-året for genforeningen nært forestående, er det nærliggende at tage en historisk tur gennem perioden, hvor Sønderjylland var indlemmet i Bismarcks Prøjsen og forhistorien her til. Titlen ’Den lange besættelse’ henviser i dette tilfælde således ikke til en militær besættelse. Titlen henviser derimod til den åndelige og politiske besættelse af Sønderjylland i årene mellem 1864 og 1920.

Højskolesang og fortællinger

16. – 22. september 2019

Dette kursus er en hyldest til hjørnestene i højskolen; det levende ord, fortællingen og sangen. I et aktivt møde med sang og fortælling vokser vi ind i et fællesskab og gennem sanselighed og refleksion til en livslyst.

Sort Sol og traner ved Rügen

23. – 29. september 2019

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv.

Polen og Tyskland
Musik og kunst i Dresden, Krakow og Berlin

30. september – 11. oktober 2019

Et rejsekursus til byer i det tidligere Østtyskland og Polen med et væld af historiske og kulturelle seværdigheder og med særlig fokus på kunst, arkitektur og musik.

Filosofi
Forståelsen af kunst

28. oktober – 03. november 2019

Kunst og filosofi har meget til fælles. Kunsten er en kilde til fordybelse og eftertanke. Den udfordrer vaner og fordomme, den stiller vanskelige spørgsmål og udtrykker og tolker livserfaringer og tanker om tilværelsen.

Stedets kraft
Særlige lokaliteter og deres rolle i religion og historie

04. – 10. november 2019

På kurset vil vi beskæftige os med steder og lokaliteter i Sydslesvig, der på en eller anden måde er noget særligt, har en særlig udstråling eller nogle gange ligefrem kraft.

”At rejse er at leve”
Rejsefortællinger

11. – 19. november 2019

Et grænseland vil altid, især for rejsende, være noget ganske særligt. Træder man over en landegrænse, vil sprog og kultur ofte skifte. At leve i en grænseegn og flytte sig fra den ene side af grænsen til den anden næsten dagligt gør, at man altid føler sig som en rejsende.

Familie juleoptakt med julehygge og Julemarked i Flensborg for familier med børn

29. november - 1. december 2019

Kom i julestemning med familien, børn og børnebørn. Inviter familien med til Jaruplund Højskole fra fredag til søndag og kom i julestemning med juleklip, juledekorationer, jule sange og fortællinger om julen samt julemarked i Flensborg.

Julemarked i Lübeck og julefrokost på Jaruplund Højskole

06. - 08. december 2019

Kombiner den traditionelle julefrokost i familien eller på jobbet. Tag venner, kollegaer eller kom selv med til julemarked i Lübeck og julefrokost på Jaruplund Højskole med sang, musik og dans lørdag aften.

Julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole

13. - 15. december

Kombiner den traditionelle julefrokost i familien eller på jobbet. Tag venner, kollegaer eller kom selv med til julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole med sang, musik og dans lørdag aften.

Nytår på Jaruplund Højskole

30. december - 02. januar 2020

Som noget nyt erstatter vi vores mangeårige jule- og nytårs kursus i 2019 med et nytårskursus.