Kursus oversigt 2019

Kulturperler på tværs af Jylland rod
UDSOLGT - VENTELISTE

22. – 28. juli 2019

Nyd en højskoleuge med spændende udflugter, foredrag, fællessang og samvær. Jaruplund Højskole er med sin beliggenhed midt i det historiemættede Sydslesvig et naturligt udgangspunkt for indholdsrige ekskursioner.

Vandringer langs Viking-Friservejen
Ring for tilmelding

22. – 28. juli 2019

Nyd den smukke og afvekslende natur på tværs af Jyllands rod i vandretempo. I det sydlige Slesvig, langs med den tidligere grænse mellem dansk og tysk ved Ejder-Danevirke linjen, ligger en stribe af kulturelle seværdigheder.

De så det ske
Zeitzeugen

29. juli – 04. august 2019

Sidste århundrede var hverken nænsomt, fredeligt eller roligt. Verdenskrige, udryddelseslejre, revolutioner, kold krig, studenteroprør, tysk terrorisme og meget mere. Dette højskolekursus vil have fokus på historien fortalt af personer, der har været vidne til begivenhederne.

Vadehavet - Nationalpark og Verdensnaturarv
Med tur til Helgoland

05.– 11. august 2019

7 dage om Vadehavet, kultur i grænselandet og besøg på de nordfrisiske øer og Helgoland.

Kubik og kultur
Holsten og Slien rundt på MC

12. – 18. august 2019

Fællesskab, snoede landeveje gennem smuk natur, kulturelle seværdigheder og en højskolehverdag med foredrag og fællessang. Det er bare nogle af stikordene for et kursus, hvor man oplever Sydslesvig og Holsten på motorcykel.

Kunst langs vestkysten
Vestkystens natur og historie fortolket i billedkunst

26. august – 01. september 2019

Gud skabte Havet – Friserne kysten – Kunsterne fortolkede det! Den både smukke og barske natur langs den sydslesvigske og sønderjyske vestkyst har inspireret adskillige billedkunstnere.

Atlanterhavsvolden
Danske arbejdere i tysk krigstjeneste

02.– 08. september 2019

Atlanterhavsvolden blev et vigtigt led i Det tredje Riges forsvar af Europa fra 1943. Byggeriet blev styret af Organisation Todt, som snart blev ledet af Albert Speer, Reichsminister für Bewaffnung und Munition.

Den lange besættelse

16. – 22. september 2019

Med 100-året for genforeningen nært forestående, er det nærliggende at tage en historisk tur gennem perioden, hvor Sønderjylland var indlemmet i Bismarcks Prøjsen og forhistorien her til. Titlen ’Den lange besættelse’ henviser i dette tilfælde således ikke til en militær besættelse. Titlen henviser derimod til den åndelige og politiske besættelse af Sønderjylland i årene mellem 1864 og 1920.

Højskolesang og fortællinger

16. – 22. september 2019

Dette kursus er en hyldest til hjørnestene i højskolen; det levende ord, fortællingen og sangen. I et aktivt møde med sang og fortælling vokser vi ind i et fællesskab og gennem sanselighed og refleksion til en livslyst.

Sort Sol og traner ved Rügen

23. – 29. september 2019

”Hvem kan glemme fugletrækket over Rudbøl sø og dige”, sådan synger vi i den velkendte sang ”For en fremmed barskt og fattigt”. Og fugletræk skal vi opleve på en indholdsrig uge, der bringer os tæt på vadehavets fugleliv.

Polen og Tyskland
Musik og kunst i Dresden, Krakow og Berlin

30. september – 11. oktober 2019

Et rejsekursus til byer i det tidligere Østtyskland og Polen med et væld af historiske og kulturelle seværdigheder og med særlig fokus på kunst, arkitektur og musik.

Filosofi
Forståelsen af kunst

21. oktober – 27. oktober 2019

Kunst og filosofi har meget til fælles. Kunsten er en kilde til fordybelse og eftertanke. Den udfordrer vaner og fordomme, den stiller vanskelige spørgsmål og udtrykker og tolker livserfaringer og tanker om tilværelsen.

Stedets kraft
Særlige lokaliteter og deres rolle i religion og historie

04. – 10. november 2019

På kurset vil vi beskæftige os med steder og lokaliteter i Sydslesvig, der på en eller anden måde er noget særligt, har en særlig udstråling eller nogle gange ligefrem kraft.

”At rejse er at leve”
Rejsefortællinger

11. – 19. november 2019

Et grænseland vil altid, især for rejsende, være noget ganske særligt. Træder man over en landegrænse, vil sprog og kultur ofte skifte. At leve i en grænseegn og flytte sig fra den ene side af grænsen til den anden næsten dagligt gør, at man altid føler sig som en rejsende.

Familie juleoptakt med julehygge og Julemarked i Flensborg for familier med børn

29. november - 1. december 2019

Kom i julestemning med familien, børn og børnebørn. Inviter familien med til Jaruplund Højskole fra fredag til søndag og kom i julestemning med juleklip, juledekorationer, jule sange og fortællinger om julen samt julemarked i Flensborg.

Julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole

06. - 08. december 2019

Kombiner den traditionelle julefrokost i familien eller på jobbet. Tag venner, kollegaer eller kom selv med til julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole med sang, musik og dans lørdag aften.

Julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole

13. - 15. december

Kombiner den traditionelle julefrokost i familien eller på jobbet. Tag venner, kollegaer eller kom selv med til julemarked i Flensborg og julefrokost på Jaruplund Højskole med sang, musik og dans lørdag aften.

Nytår på Jaruplund Højskole

30. december - 02. januar 2020

Som noget nyt erstatter vi vores mangeårige jule- og nytårs kursus i 2019 med et nytårskursus.