Kanaler og vandveje

Hamborg og Holsten fra vandsiden

24. - 30. juni 2019

Slesvig-Holsten ligger som den nordligste af Tysklands delstater mellem Østersøen og Vesterhavet. Det er her, man lige siden middelalderen har prøvet på at forkorte den lange handelsvej mellem det vestlige Europa og Østersø området. De første forbindelser findes allerede fra jernalderen via Ejder, Trene og Sli, men langs den gamle Danevirke vold var det nødvendigt at fragte varerne de små 15 km over land. Stecknitz kanalen, der forbinder Elbe floden med Lybek via Trave floden, blev så i starten af 1300 tallet den første direkte vandvej mellem Nord- og Østersø. Siden fulgte i den florissante periode Ejderkanalen mellem Rendsborg og Kiel Holtenau. Men også den var besværlig og ikke anlagt til store fragtskibe. Det blev først den 100 km lange Kielerkanal, der kom til at funger efter hensigten. Med kun 2 sluser, en i Brunsbüttel ved Elben og en i Holtenau ved Kiel, havde man i slutningen af 1800 tallet skabt en forbindelse, der skulle blive varig. Bygget især til det tyske kejserriges flådestyrker har kanalen stadigvæk en enorm betydning for varetransporten i Nordeuropa. Det er den dag i dag den kunstige vandvej med den største skibstrafik på kloden.

Alt dette og meget mere handler kurset ”Kanaler og vandveje” om. På flere ekskursioner i bus og med skib vil man ved selvsyn kunne danne sig et indtryk herom. Da ”Kieler Woche”, en af verdens største maritime byfester, falder ind i vores kursusuge, er det selvfølgelig nærliggende også at se nærmere på dette arrangement. Ud over foredrag, morgensamlinger og sang på højskolen vil der være en sejltur fra Kiel til Rendsborg, en tur til Hamborg med havnerundfart og en sejltur med hjuldamperen Freya på Kiel Fjord. Her følger man ”Die Windjammerparade” i forbindelse med ”Kieler Woche”. Det er en af største sammenkomster af gamle sejlskibe, der findes.

 

Pris:

Pr. person i dobbeltværelse kr. 5.800,-

Pr. person i enkeltværelse kr. 6.100,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Mandag d. 24. juni

15.00 – 17.00 Ankomst til højskole med indkvartering og kaffe

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Tirsdag d. 25. juni

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag om Sydslesvig og mindretallet

14.00 Foredrag om Slesvig og Holsten

19.30 Sangaften

 

Onsdag d. 26. juni

08.00 Heldagstur til Kielerkanalen. Fra højskolen køres til Kiel, hvor vi stiger på båden og sejler gennem kanalen til Rendsborg. Frokost undervejs. Ankomst i Rendsborg kl. 13.30 og videre i bus langs kanalen til Ejder sluserne ved Kluvensiek.

19.30 Foredrag om Ejder- og Kielerkanalen

 

Torsdag d. 27. juni

09.00 Heldagstur til Hamborg med havnerundfart i en af Europas største havne. Hamburger Kaffeemuseum Burg og Speicherstadt

19.30 Foredrag om Hamborg, Glückstadt og Altona

 

Fredag d. 28. juni

09.00 Morgensamling

10.15 Foredrag om den florissante periode – Flensborg og skibsfart

13.00 Halvdagstur til Flensborg med besøg på Søfartsmuseet

19.30 Sangaften

 

Lørdag d. 29. juni

08.00 Heldagstur til Kiel. Vi kører til Kiel for at opleve verdens største stævne for ”Tall Ships” i forbindelse med Kieler Woche. Frokost og kaffe ombord på hjuldamperen ”Freya”, mens vi følger sejlskibene på fjorden.

19.30 Afslutningsaften på højskolen

 

Søndag d. 30. juni

09.00 Afrejse efter morgenmaden

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu