Israel, Palæstina og Jordan

11. oktober - 23. oktober

Oplev historie, politik og religion i Mellemøstens centrum, Israel, Palæstina og Jordan.

I får et unikt indblik i spegede politiske og personlige problemer i Mellemøsten, og I kommer til at opleve, hvordan hverdagen former sig i en region, der jævnligt er i fokus i verdenspressen, når I møder jøder og palæstinensere, der lever med hinanden som venner og fjender.

I kommer til at mærke historiens vingesus, når I står på Golgata, hvor Jesus blev korsfæstet, står på Tempelpladsen foran Klippemoskeen med den store gyldne kuppel, glædes over de tusindårige oliventræer i Gethsemane Have, mærker på stenene i grotten, hvor Jesus blev født i Betlehem, og står i den afdøde palæstinensiske leder Yasser Arafats soveværelse, hvor han opholdt sig under belejring i Ramallah. Her besøger vi også Det Danske Hus.
I kommer gennem snævre gyder i souqen i Den Gamle By og passerer militære checkpoints mellem Israel og Vestbredden.

I kommer tilbage i historien til Herodes, der anlagde den romerske havneby Caesarea med væddeløbsbane og kunstig havn, en by som korsfarerne senere kom til. Og I kommer til det moderne Tel Aviv med dens unikke Bauhaus-arkitektur.

Gennem Judæas ørken kører vi til Dødehavet og den historiske fæstningsklippe Masada, symbolet på den jødiske kampvilje, og fortsætter til Jordans sydligste by Aqaba ved Det Røde Hav.
Herfra skal vi opleve den smukke Månedal, Wadi Rum, hvor Laurence af Arabien red med sin kamelkaravane under første Verdenskrig. Her får vi endnu en oplevelse, da vi overnatter i beduin telte med eget værelse og bad under ørkenstjernerne og får en beduin menu.

Vi slutter med at besøge det storslåede Petra, hovedstad i nabatæernes rige 170 år før vor tid og et handelscentrum for Silkevejens karavaner. Petra er et af Verdens syv moderne underværker.
I får en rejse, tæt pakket med oplevelser, indtryk og ny viden, og I kommer klogere hjem, end da I rejste ud.

Rejseledere er Ole Præstkær og Lene Frøslev

 

Lene Frøslev

Verdens brændpunkter har været Lene Frøslevs liv i mange år. Som journalist og udenrigskorrespondent for blandt andet Information og Berlingske har hun været helt tæt på verdensbegivenhederne i Mellemøsten.

Hun har boet i en årrække i Jerusalem og Tel Aviv, og det er erfaringerne her fra, hun nu øser af på denne rejse.

Lene Frøslev er uddannet journalist og har mere end 20 års erfaring som udenrigskorrespondent. Hun har været i frontlinjen i Afghanistan og Irak, Syrien og Libanon, Egypten og Nigeria, Kosovo og Nordirland.

Politisk komplicerede rejsemål er en passion for Lene, som elsker at møde mennesker, der klarer sig i en hverdag på trods. Det kan være efter en bomberegn i Gaza, blandt pygmæer i Congos regnskove, i den arktiske ødemark i Grønland, blandt tobaksfarmere på Cuba eller i reservater hos amerikanske indianere.

Lene har rejst i flere end 65 lande. Hun er tidligere formand for Kvindelige Eventyreres Klub og hun er medlem af De Berejstes Klub.

Lene er i dag chefredaktør for rejsemagasinet Globen, foredragsholder og rejseleder.

 

Ole Præstkær

Billedkunstner og Højskolelærer.

Ole Præstkær har arrangeret rejser og været rejseleder på et stort antal kultur- og kunstrejser for Jaruplund Højskole. Bl.a.: Rundrejser i Andalusien, Polen, Grækenland, Istanbul og Lilleasien, Tyrkiet, Tyskland, Grønland og Egypten. Foruden rejser til Skt. Petersborg, Berlin, Dresden, Rom og Firenze, Prag, København og Paris.

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Mandag d. 11. oktober

15.00 – 17.00 Ankomst til eftermiddagskaffe

17.00 Rundvisning

19.30 Velkomst og præsentation af programmet

 

Tirsdag d. 12. oktober

09.00 Morgensamling: Kristen kunst ved Ole Præstkær

10.15 Foredrag: Oldtidens Israel ved Ole Præstkær

14.15 Foredrag: Israel/ Palæstina historisk og politisk med vægt på tiden efter 1948 ved Lene Frøslev

19.30 Film: ”Jerusalem” efter Selma Lagerlöfs roman

 

Onsdag d. 13. oktober

09.00 Morgensamling: Bauhaus ved Ole Præstkær

10.15 Foredrag: Oldtidsbyer og fæstninger: Caesarea, Masada og Petra, ved Ole Præstkær

14.15 Foredrag: Krigskorrespondent i Mellemøsten ved Lene Frøslev

19.30 Film: National Geographic ”Jerusalem”

 

Torsdag d. 14. oktober

05.30 Morgenmad

06.00 Bus til Hamborg, fly Ham-Tel Aviv, via Wien og ankomst i lufthavnen i Tel Aviv 14.45. Bustur fra Ben Gurion lufthavn til Jerusalem. Vi kører ad bosættervejen på Vestbredden igennem vores første israelske check- point og forbi bosættelsen Modeiin, tæt forbi Ramallah og til Østjerusalem. Indkvartering og aftensmad på hotellet

Mulighed for forfriskning i gårdhaven

Fredag d. 15. oktober

09.00 Heldagstur til Oliebjerget og Betlehem
Vi starter med at nyde morgensolen fra toppen af Oliebjerget hvorfra Jesus skulle være faret til himmels. Vi besøger Domus Flevit - Tårekirken - med byens bedste udsigt over Den Gamle By og den jødiske kirkegård. Ophold i Getsemane Have med de formentlig over 2000 år gamle oliventræer.

Vi kører gennem Vestjerusalem til Haas Promenade, hvor vi hører om Jerusalem som delt by. Videre mod checkpointet til Betlehem, hvor vi gør holdt ved den britiske graffitikunstner Banksys The Walled Off hotel og shop.
Vi besøger fødselskirken med krybbegrotten som højdepunktet (kø må påregnes) og Mælkegrotten, hvor Jomfru Maria, siges det, diede den nyfødte Jesus under flugten til Egypten. Mulighed for at besøge oliventræskærer-værksted og -butikker samt en lille

håndarbejdsshop, der sælger traditionelt palæstinensisk stramaj i god kvalitet.
Vi kører til det smukke landskab omkring landsbyen Beit Sahour, hvor angiveligt hyrderne på julenat så den store stjerne og blev fortalt af englene, at en Konge var født.
Aftensmad på hotellet

Aften: Vi går gennem Damaskusporten til den gamle by. Vi indsnuser duften, fornemmer lydene og stemningen i souqen på vej mod Grædemuren, hvor de ortodokse jøder beder deres bønner ved starten af sabbatten

 

Lørdag d. 16. oktober

09.00 Heldagstur til fods til de hellige steder i Den Gamle By

Via Damaskusporten spadserer vi gennem Al Wad-souqen og pladsen ved Grædemuren til turistindgangen til Haram al Sharif/Tempelpladsen med Klippemoskeen og Al Aqsa moskeen. Vi går ad bomuldhandlernes gade tilbage til Grædemuren. Via muslimske beboelseskvarterer og det jødiske kvarter til de tre markeder - slagtersouqen, guldsouqen og parfumesouqen. I det kristne kvarter besøger vi Gravkirken på det, der menes at være Golgata og Jesu grav. Ad Khan al Zeit souq går vi til Via Dolorosa, hvor vi passerer nogle af de 14 “stationer”, hvor Jesus angiveligt stoppede med korset på ryggen. Uden for bymuren besøger vi Gravhaven, som nogle mener er ”det rigtige” Golgata

Aftenbesøg på American Colony

 

Søndag d. 17.oktober

09.00 Vestjerusalem med det ultraortodokse jødiske kvarter Mea Sherarim, Israels nationalmuseum, Israel Museum, og holocaustmuseet Yad Vashem, inden vi kører til Hadassah-hospitalets synagoge med Marc Chagalls glasmalerier og slutter med at besøge Johannes Døberens fødested, landsbyen Ein Kerem

Aftensmad og aftenhygge på hotellet

 

Mandag d. 18. oktober

09.00 Caesarea Maritima

Oprindlig en havneby Pyrgo Strato grundlagt af fønikerne

Kong Herodes’ udbyggede byen til en imponerende havneby ud til Middelhavet og gav den navnet Caesarea Maritima til ære for den romerske kejser. Store dele af bygningerne er bevarede.

Apostelen Paulus besøgte byen, og den havde betydning for korsfarerne. Byen kom under arabisk overherredømme fra 1001 til den blev ødelagt i 1265

Det moderne Tel Avivs Bauhaus arkitektur og Jaffas kunstnerkvarter

Aftenforedrag på hotellet

 

Tirsdag d. 19. oktober

Ramallah er palæstinensernes de facto hovedstad på Vestbredden. Vi besøger Yasser Arafats mausoleum, museet for palæstinensisk historie i tilknytning til

præsidentpaladset Al Muqata.

Vi besøger Det Danske Hus, hvor vi hører om den aktuelle situation i Palæstina, og vi besøger et af de danskstøttede ungdomsprojekter i Ramallah

Hyggeaften

 

Onsdag d. 20. oktober

Busrejse til Dødehavet og Jordan. Besøg på fæstningsklippen Masada. Masada er en fæstning, der ligger på en næsten 400 m høj klippe med stejle sider i Negevørkenen ved Det Døde Hav i Israel. I 161 – 143 f.Kr. blev der bygget et lille fort på toppen af klippen. Mellem 37 og 34 f.Kr. lod Herodes den Store bygge et palads på den ene ende af plateauet og sikrede, at resten blev godt befæstet. Fæstningen er over 700 m fra nord til syd og over 350 m fra øst til vest

Efter besøget bliver der mulighed for at bade i Det Døde Hav. Derefter går turen igennem ørkenen til Eilat og over grænsen til Aqaba ved Det Røde Hav i Jordan, hvor vi overnatter

 

Torsdag d. 21. oktober

Formiddagen på egen hånd i Aqaba. Aqaba ligger godt placeret mellem rå klipper med Det Røde Hav (Aqaba bugten) og Israel og Ægypten på den anden side af bugten. Denne formiddag er der mulighed for en svømmetur, besøge den nærliggende souk, den flotte strandpromenade eller den smukke hvide moske Masjid Al Hussein Bin Ali.

Kl. 12:00 Forlades Aqaba og turen går til Wadi Rum (45 minutters kørsel) der er Jordans største ørken og et af de mest spektakulære ørkenlandskaber i verden. Efter ankomsten til Rahayeb Desert Camp er der arrangeret en 3 timers jeep safari i ørkenen. Her bliver der rig lejlighed til at opleve Wadis utrolige nuancer og Mars-lignende landskaber. Middagen nydes i campen, hvor der serveres lækker mellemøstlig mad. Aftenen tilbringes i lejren omkring bålet eller på terrassen – forhåbentlig under en strålende stjerneklar himmel. Vi har overnatning i beduintelt. (Med eget toilet og bad)

 

Fredag d. 22. oktober

Tidlig morgenmad og afrejse fra Wadi Rum til Petra, der ligger 2,5 timers kørsel fra ørkenen. Efter ankomsten guidet rundtur i Petra. Rundturen tager 4-6 timer. Petra var nabatæernes hovedstad og handelscenter for karavanerne. Petra er kendt for sine grave og templer, hvoraf de fleste er hugget direkte ind i klipperne. Udgravninger har vist, at det var beboernes udvikling af dæmninger og vandforsyningskanaler, der ledte til at ørkenbyen kunne opstå. Her blev skabt en kunstig oase

 

Lørdag d. 23. oktober

11.00:  Vi tjekker ud af hotellet og kører mod Amman på en ca. 3 timers køretur.

14.00 Jordan Archaeological Museum

15.30 Amman Citadel Temple of Hercules. Derefter Umayyad Palace

19.30 Aftensmad

 

Søndag d. 24. oktober

Tidlig afgang fra Amman Lufthavn 03.05, mellemstop i Wien og ankomst i Hamborg lufthavn 08.55. Derefter bustur til Jaruplund Højskole med ankomst i løbet af formiddagen.

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

 

Pris

Per person i dobbeltværelse: Kr. 23.880,-

Per person i enkeltværelse: Kr. 28.845,-

 

Betaling og afbestilling

Tilmeldingsgebyr på kr 2500,- betales umiddelbart efter tilmelding. Gebyret går til forudbestilling af fly og hoteller og tilbagebetales ikke ved evt. framelding.

Det fulde beløb bedes indbetale senest d. 01.07.2021 eller snarest efter tilmelding. Reglerne for tilbagebetaling ved evt. framelding fremgår af mail/informations-folder, som udsendes ved tilmelding

 

 

 

 

Praktiske oplysninger

Vi bruger Gislev rejser som teknisk arrangør.

Visum og Pas regler gældende danske statsborgere

Regler for Israel og Jordan:

Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter datoen for udrejse af Jordan. Visum til Jordan udarbejdes af vores jordanske samarbejdspartner og medbringes af vores lokalguide, der møder os ved indrejsen til Jordan.

Til udarbejdelse af gruppevisum skal vores samarbejdspartner bruge en kopi af de rejsendes pas. Denne paskopi bedes sendt til Jaruplund Højskole senest 3 måneder før afrejsen fra Danmark. (Gerne elektronisk på jaruplund@skoleforeningen.org).

Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter datoen for indrejsen til Israel, hvor det anbefales altid at have passet på sig. Danske statsborgere skal ikke have visum til Israel. Turister kan opholde sig tre måneder i Israel.

 

Vaccinationer:

Gislev henviser til Statens Serum Institut, hvor man som rejsende kan se hvilke vaccinationer, der anbefales ved rejser til udlandet. www.ssi.dk/vaccination/rejsevaccinationer

NB: Turen gennemføres ved et min. deltagerantal på 12 betalende gæster.

Turen er inkl. halvpension på rejsen.

Turens hårdhed – det anbefales at være almimdeligt godt gående.

 

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu