Familiehøjskole - Tag med Marco Polo til verdens ende”

01. – 07. juli 2024

Sommerferie med nye venner, masser af aktiviteter, fællesskab og samvær for alle i familien - kort sagt: Familiehøjskole!

En rutineret flok af højskolemennesker tager imod på Jaruplund Højskole og inviterer indenfor til en uge med tema om rejser, opdagelser og fjerne egne. Her er gode faciliteter samt natur, badesø og sauna – kombineret med højskoleworkshops, morgensang, masser af fællesaktiviteter, god mad og skønne udflugter.

Vi har rammerne og skaber indholdet, så I kan være sammen på en god måde - uden alt det sure med madlavning, rengøring, utålmodige børn på bagsædet osv.

Voksne kan vælge mellem fire vidt forskellige workshops: Sang, dans, øl & mad samt debat. Herudover åbner vi for en selvstændig workshop for ”unge voksne” – unge i alderen 18-23, som er på kursus i selskab med deres forældre/bedsteforældre. Alle voksne og teenagere deltager i fælles debat. Imens udfolder børnene sig i deres helt egne wokshops.

Aldersmæssigt er der fire børnegrupper: 6-8 år, 9-10 år, 11-12 år samt teenagere (13+ år). De to midterste børnegrupper har samme tema og en del fælles aktiviteter på tværs, men deles op afhængigt af antal. Teenagerne bor i egen afdeling væk fra forældre og søskende, men deltager i det meste af fællesprogrammet.

Børn og voksne er altså hver for sig lidt af dagen, mens der resten af dagen er fællesaktiviteter: Udflugter ud af huset, konkurrencer samt naturligvis morgensang og aftenhygge.

Teenagehøjskolen

En separat teenagehøjskole er en kæmpe succes! Vores rutinerede hold har i mange år modtaget glade, skeptiske, forventningsfulde og nervøse teenagere; og hvert år sendt en stor flok afsted med tårer i øjnene og med en fantastisk sommerferie i bagagen. Der tages hensyn til forskelligheder, så alle får et brag af en uge. Læs om det særlige program for teenagehøjskolens program længere fremme.

 

Workshops for voksne

 

Dans for livet

Lige meget om du er født til at danse svedig samba, finder glæde i en hurtig quick-step eller faktisk er ret skræmt over en polka, så er dans noget for dig. Dans for livet handler om at komme ud over sine grænser og få danset en masse, selvom man ligner en sæk kartofler imens. Vi starter alle på det samme niveau, og det handler om at bevæge sig til musikken, få gang i kroppen og mærke glæden ved at danse sammen. NB! Du skal forvente at svede og få pulsen op.

 

Syng fra hjertet

Din sangstemme er en slags ventil, som har direkte forbindelse til hjertet. Derfor er det ofte både sårbart og grænseoverskridende at synge. Men du kan være helt tryg - du behøver hverken have en tone i livet eller erfaring med sang - vi er med dig hele vejen. Vi skal synge solo og sammen i gruppen, rytmisk musik på dansk og engelsk, og skabe forbindelse mellem stemme, krop og sjæl - og hinanden. Alle sangudfordringer er kærligt afstemt med dit udgangspunkt og dit sangermod. Vi synger også fællessang og højskolesange - for at synge sammen skaber samhørighed og fællesskab.

 

Bryg og spis

God mad kommer fra den gode råvare, som behandles med de rigtige tilberedningsmetoder. Og god øl kommer fra viden, tålmodighed – og ligeså gode råvarer. Begge dele kommer fra jorden, og her tager vi fat i både forskellige typer af øl og brygteknikker samt råvarer fra lokalområdet. Vi tager forklædet på og hakker, tørrer, sylter, røger, steger, bager, friterer og griller sæsonens råvarer. Uanset niveau og erfaring med mad kan man være med, det kræver blot nysgerrighed og lyst til at prøve noget nyt!

 

Debat: Hvad dit barn bekymrer sig om

Klimakrise, krigen i Ukraine, kønsidentitet, kaos i følelseslivet eller almindeligt ungdomsliv? Hvordan ser verden ud for dit barn eller barnebarn – og hvordan ser de ud set fra din stol? Er der noget om snakken, når der er diagnoser og psykiatrisk behandlingsbehov som aldrig før, eller har de unge glemt, at livet ikke altid er en dans på roser? Måske er det et sted midt i mellem? Gennem samtale, teori og kloge ord fra kloge mennesker skal vi sammen prøve at forstå, hvad der rører sig indeni de unge. Masser af indsigt, debat og tankevækkende samtale!

 

Unge voksne – over 18 år

Er du over 18, men på højskole i selskab med dine forældre/bedsteforældre, inviterer vi dig til en særskilt workshop. Her kombinerer vi det bedste fra teenageworkshoppen – dvs. en masse ballade og bullshit – med diskussioner om etik, samfund, fremtiden og alt derimellem. I virkeligheden laver vi højskoleessens; vi koger et langt højskoleophold ned til 6 dages kursus. Det er intenst fællesskab, øjenåbnende spørgsmål og debatter og tåbeligheder som yoghurt-krig og vandkamp.

 

Debat og aktiviteter for voksne/teenagere

 

Sangtime: (Rejsen) Rundt i Højskolesangbogen. Kan vælges onsdag eftermiddag

Højskolesangbogen findes i sin 19. udgave efter knap 15 år med den gamle. Heldigvis vækker det debat, hvilke sange der kom med og ikke med. Vi skal synge nogle af de gamle og nogle af de nye og høre historier om dem alle. Uanset hvad er sangene netop nogle, der kan få poesien i spil. Og måske kommer der en lille polemisk betragtning om, hvilke sange der burde være kommet med – og hvilke der slet ikke burde være der! Polemiske betragtninger af Jens Horstmann.

 

Fagbytteeftermiddag

Fredag eftermiddag er der mulighed for at se, hvad de andre voksenworkshops byder på. På kurset vælger man sig fra start ind på én workshop, som man følger hele ugen, men hvert år bliver der også kastet lange blikke ind til sangerne, til danserne og til kokkene og man siger: Det kunne jeg da også godt tænke mig! I år udbyder vores instruktører et par timers smagsprøve på det, de ellers går og laver hele ugen, så alle kan få lysterne styret.

 

 

Workshops for børn

 

Horisonten kalder (for de 6-8-årige)

Ud i verden, på med rygsækken og afsted på eventyr. Der venter de mindste børn en lang række oplevelser inspireret fra rejser i hele verden, når de skal smage, lugte til og prøve eksotiske ting fra hele verden. Verden er stor og mystisk, men vi bringer den lidt tættere på med spil og lege fra fjerne egne.

Vi kender også børn og ved, at der skal gode fortællinger til, så vi skal klæde os ud, bekæmpe det onde og fortælle om det gode… og selvfølgelig skal vi også lave ballade, kaste med maden, rode uden at rydde op, hoppe i møblerne, smadre tallerknerne og være ond ved de gamle. Med andre ord: God, gammeldags sjov!

 

Mellem himmel og jord (For de 9-10-årige og de 11-12-årige)

Midt imellem sø, marker og får ligger skolen med masser af gemmesteder – og vi skal bruge alt mellem himmel og jord. Der er fysiske udfordringer ude i naturen, der er kreative projekter og fordybelse, der er smadreleg og vandkamp, men også fokus på natur, land og området mellem to lande – for mellem himmel og jord åbner også op for tanker om, hvordan sådan et mellemstort børneliv egentligt ser ud fra børnenes eget perspektiv. Det er fuldfed dannelse for børn.

NB! Temaet og programmet for de to aldersgrupper er det samme, men afhængigt af antal deler vi gruppen op i en yngre og ældre gruppe.

 

Teenagere (for de 13-17-årige)

Er du fyldt 13 år, så er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen højskole.  I har jeres eget skema - det står til slut i dette program.

Børn fra 6 år.

Pris:

Per person kr. 5.200,-

Børn under 14 år kr. 2.600,-

Vi råder over 14 dobbeltværelser og 22 enkeltværelser, og på både dobbelt- og enkeltværelser kan der suppleres med madrasser på gulvet. Værelserne bliver fordelt efter ”først til mølle” – princippet, så hvis I ønsker et eller flere dobbeltværelser til en større familie, råder vi jer til at være tidligt ude med tilmeldingen.

NB! Alle vores doppeltværelser er booket. Vi har dog stadig enkeltværelser ledig, hvor vi kan supplere med madrasser på gulvet.

Hvis højskolen fyldes op, har vi også plads til overnattende i eget telt eller egen campingvogn til en reduceret pris.

Teenagere bor i egen afdeling væk fra forældre og søskende (men med mulighed for at krybe ind til mor eller far, hvis det bliver for meget). Der bor personale i forlængelse af teenageafdelingen.

Kursusvært og medvirkende

  • Jens Horstmann, højskolelærer og tidl. højskoleforstander, projektleder for int. højskoleprojekt.
  • Herudover medvirker et hold af erfarne og meget dygtige instruktører, som er sammen med os hele ugen samt ikke mindst et stort hold af engagerede, unge højskolehjælpere.
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

DAGSPROGRAM - børn og voksne

Mandag den 1. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kaffe.

Kl. 16.30-17.30: Velkomst og introduktion til ugen.

Kl. 19.00: Rundvisning på skolen

Kl. 19.30: Workshops for børn og Workshops for voksne starter. Se beskrivelse længere fremme i programmet

Kl. 21.00: Aftensang og hygge

 

Tirsdag den 2. juli

Kl. 9.00: Morgensang for alle.

Kl.  9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne - fortsat fra søndag.

14.00: Fra Venedig til Akko

Da Marco Polo stævnede ud, sejlede han afsted fra Venedig ud over Middelhavet. Det skal vi også – og heldigvis har vi vores helt eget Middelhav lige ved siden af højskolen. Her møder I en række udfordringer, ikke mindst hvordan I har tænkt jer at bygge jeres eget skib, som skal søsættes og virke? Det er tømmerflådebyggeri, konkurrence, skattejagt og eventyr blandet sammen i en skøn pærevælling for hele familien.

Kl. 17.00-18.00: PoloBar.. Hver eftermiddag inden aftensmad åbner vi for baren og serverer dejlig musik, en sodavand, en mojito og et glas hvidvin under parasollerne – eller hvad Marco Polos rejser inspirerer os til denne dag.

Kl. 19.30-21.00: Fællesaktivitet: Rejsemakkere og hovedbrud

Derefter: Aftensang og hygge

 

Onsdag den 3. juli

Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.

Kl.  9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne - fortsat fra mandag.

Kl. 13.30: Fælles aktiviteter for børn og voksne. Vælg mellem:

  1. Boldspil og sport
  2. Tur til Flensborg inkl. besøg i ”Phänomenta”
  3.    Sangtime: (Rejsen) Rundt i Højskolesangbogen

Se beskrivelse sidst i programmet.

Kl. 17.00-18.00: PoloBar - musik og drinks fra fjerne egne.

Kl. 19.30: Fortælleaften. Børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?

Kl. 20.30: SmuglerSmart. Et spil for hele familien - i bund og grund en gang røvere og soldater med fuld fart over feltet. Det er et sikkert hit!

Kl. 21.30: Aftensang og hygge – eller blot godnat!

 

Torsdag den 4. juli

Kl. 9.00: Heldagsudflugt til klatreparken i skoven ved Eckernförde og Vikingemuseet Hedeby

Vi kører alle til den idylliske Eckernförde, hvor vi gerne vil udfordre jer på fysikken og klatreegenskaberne: Her ligger én af Tysklands bedste klatreparker med udfordringer for alle aldre. Vi bliver mødt af instruktører, lærer at blive spændt fast – og så går det ellers løs i et par timer i trætoppene. Når vi er godt trætte, tager vi den korte tur til Vikingemuseet Hedeby, hvor vi spiser vores frokost og oplever vikingetidens vigtige handelsplads, som i 2018 blev til Unesco Verdensarv. Her kan man danne sig et levende indtryk af tilværelsen, som den tog sig ud, og der vil være aktiviteter og mulighed for at gå rundt i eget tempo (praktisk info andetsteds).

Kl. 17.00-18.00: PoloBar - musik og drinks fra fjerne egne.

Kl. 19.30-22.00: Højskole Classic! En aften ved bålet med musik, sang og s’mores .

 

Fredag den 5. juli

Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.

Kl. 9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne - fortsat fra tirsdag.

Kl. 14.00-16.00: Fagbytteeftermiddag for de voksne samt tre tåbelige aktiviteter for børn og teenagere

Kl. 16.00-22.00: Rejsen til Jerusalem – mad og musik under åben himmel (se beskrivelse andetsteds).

 

Lørdag den 6. juli

Kl. 9.00: Morgensang for voksne, børnegrupperne starter.

Kl.   9.30-12.00: Workshops for børn og Workshops for voksne - fortsat fra torsdag.

Kl. 14.00-16.00: Workshops for børn og Workshops for voksne - mulighed for forberedelse af indslag til aftenens program.

Kl. 17.00: PoloBar - musik og drinks fra fjerne egne.

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest – og børnedisko!

 

Søndag den 7. juli

Kl.   9.00-9.35: Morgensang for voksne, børn siger farvel i grupperne. Derefter afrejse.

 

Alle dage er der morgenmad kl. 8.00-8.45, morgensang kl. 9.00, frokost kl. 12.00 og aftensmad kl. 18.00.

 Caféen med mulighed for et glas vin, en kop kaffe eller et stykke kage

åbner hver aften efter sidste programpunkt; her synger vi også en aftensang.

Der er sovero på gangene fra kl. 22.00.

 

Programmets indhold - En uddybende forklaring

 

 

Workshops fælles for voksne og børn

 

Onsdag eftermiddag kan I som familie vælge at deltage på én af tre aktiviteter. Der er lidt for enhver smag, så det er muligt at vælge efter familiens sammensætning og alder. Ingen af vores aktiviteter kræver forudsætninger, men de henvender sig naturligvis til forskellige aldersgrupper. I vælger jer ind på en aktivitet på selve kurset og behøver altså ikke at beslutte jer på forhånd. I kan vælge mellem:

 

  1. Boldspil og sport

Fordi vi skal røre os og spille bold. Alle kan være med, når vi spiller fodbold, rundbold, ultimate, volleyball - eller hvad vi nu finder på, både indendørs og udenfor. Vi spiller sammen eller deler os op efter lyst, alder og tilmelding. Velegnet til alle aldre.

 

  1. Tur til Flensborg inkl. besøg på ”Phänomenta”

Lige rundt om hjørnet ligger Flensborg - en for mange danskere overset by, selvom den er på størrelse med Odense og blot 5 km. syd for grænsen. I Flensborg får i tid på egen hånd til at gå rundt i den charmerende gamle bydel, få en is ved havnen, gå i butikker etc. – og sammen besøger vi eksperimentariet Phänomenta, hvor alle kan røre, pille og prøve eksperimenter fra videnskabens verden.

Fælles transport med bus.

 

  1. Sangtime: (Rejsen) Rundt i Højskolesangbogen.

Højskolesangbogen findes i sin 19. udgave efter knap 15 år med den gamle. Heldigvis vækker det debat, hvilke sange der kom med og ikke med. Vi skal synge nogle af de gamle og nogle af de nye og høre historier om dem alle. Uanset hvad er sangene netop nogle, der kan få poesien i spil. Og måske kommer der en lille polemisk betragtning om, hvilke sange der burde være kommet med – og hvilke der slet ikke burde være der! Polemiske betragtninger af Jens Horstmann.

 

 

Workshops for børn - når de voksne bytter fag

 

Denne eftermiddag skal alle børn prøve tre aktiviteter sammen:

 

Den store vandballonkamp! Torsdag eftermiddag.

Forvent våde børn - når de kæmper om hinandens flag og smider om sig med masser af vandballoner.

 

Små mennesker, stor kunst! Torsdag eftermiddag.

Hvordan tegner man et portræt af sig selv - eller af sin sidemand? Hvordan tegner man til musik, på tid, med den anden hånd, med munden, med bind for øjnene eller med fødderne? En lang række tegneøvelser med inspiration fra de kreative akademier.

 

Mærkelige Spil! Torsdag eftermiddag.

Styltepolo, Lego i blinde, tillidspaintball, gemmeleg... lad os bare sige, at vi er jævnt gode til at lege!

 

Fællesaktiviteter

 

PoloBar - before-dinner-højskole. Hver dag kl. 17.

PoloBar.. Hver eftermiddag inden aftensmad åbner vi for baren og serverer dejlig musik, en sodavand, en mojito og et glas hvidvin under parasollerne – eller hvad Marco Polos rejser inspirerer os til denne dag.

 

Rejsemakkere og hovedbrud. Tirsdag kl. 19.30

Hvad gør man,  når man lige har mødt hinanden og gerne vil bryde isen? Ja, hvad er bedre end at tage på en lille rejse sammen?! Måske møder du den eneste ene på tværs af alder? Og hvis man ikke fandt nogle at tale med, så er det godt at have et projekt at arbejde sammen om – og helst et svært ét! Det er hovedbrud i grupper med ret mange forhindringer og gode snakke undervejs.

 

Fra Venedig til Akko! Tirsdag eftermiddag

Da Marco Polo stævnede ud, sejlede han afsted fra Venedig ud over Middelhavet. Det skal vi også – og heldigvis har vi vores helt eget Middelhav lige ved siden af højskolen. Her møder I en række udfordringer, ikke mindst hvordan I har tænkt jer at bygge jeres eget skib, som skal søsættes og virke? Det er tømmerflådebyggeri, konkurrence, skattejagt og eventyr blandet sammen i en skøn pærevælling for hele familien.

 

Fortælleaften. Onsdag kl. 19.30.

Alle kan fortælle. Og alle kan både fortælle sandheden og de værste løgne. Fortælleaften er fortælling for alle og af alle; børnene mod de voksne. Hvem fortæller de største røvere?

 

SmuglerSmart. Onsdag kl. 20.30.

Og apropos røvere: SmuglerSmart er et spil for hele familien - i bund og grund en gang røvere og soldater med fuld fart over feltet. Det er et sikkert hit!

 

Udflugt til Klatreparken ved Eckernförde og Vikingemuseet Hedeby. Torsdag kl. 9.00 - 17.00

Ved Eckernförde vil vi gerne udfordre jer på fysikken og klatreegenskaberne: Her ligger én af Tysklands bedste klatreparker med udfordringer for alle aldre – og så går det ellers løs i et par timer i trætoppene. Når vi er godt trætte, tager vi den korte tur til Vikingemuseet Hedeby, hvor vi spiser vores frokost og oplever vikingetidens vigtige handelsplads, som i 2018 blev til Unesco Verdensarv. Her kan man danne sig et levende indtryk af tilværelsen, som den tog sig ud, og der vil være aktiviteter og mulighed for at gå rundt i eget tempo.

Praktisk: Klatreparken er for alle aldre, og der er noget for enhver smag – men man kan selvfølgelig også være med ”fra landjorden”, hvis man ikke ønsker at klatre. Gummisko og aktivt tøj er en fordel. På Hedeby kan man vælge at deltage i aktiviteterne efter ønske – man kan også udforske på egen hånd. Her serverer vi både frokost og eftermiddagskaffe og -kage.

 

Rejsen til Jerusalem. Fredag eftermiddag og aften.

Marco Polo landede i det hellige land, og vi lader os inspirere af hans oplevelser. Ude ved søbredden under lamperne tænder vi bål og grill og kommer ned i tempo, mens vi løbende serverer retter fra det mellemøstlige køkken.  KompostérBar er med og serverer kølige drinks, mens børnene leger. Vi bygger en lille scene og får serveret levende musik til og efter maden; naturligvis både orientens vemodige toner og mere velkendt musik, mens skumringen sænker sig over søen. Det er drømmen. Så skal solen blot danse som i Mellemøsten.

 

 

TEENAGEHØJSKOLEN

for 13 - 17-årige

 Er du fyldt 13 år, så er du teenager, og så får du lov til sammen med jævnaldrende at være med på jeres helt egen højskole.

På teenagehøjskolen slipper for at høre på dine forældres dumme kommentarer eller dine mindre søskendes skrål og skrig, når du sammen med dine jævnaldrende bliver indlogeret i teenagelejren; væk fra de voksne og de små.

Programmet er en kæmpe blanding af udfordringer - både fysiske og psykiske - hygge, fest, ny viden og komplet åndssvage ting.

Du skal skaffe, bygge, spille hvad som helst, smugle, fortælle, på tur, konkurrere mod din familie og se dit eget fjolleri i øjnene. Og hvad er en godnathistorie uden hjerte og smerte?

Nedenfor kan du se programmet. Nogle gange er det kun for jer i teenagehøjskolen, andre gange er du sammen med de voksne og andre gange sammen med både de voksne og de små.

DAGSPROGRAM - for teenagehøjskolen

 Mandag den 1. juli

Kl. 15.00-16.30: Ankomst, indkvartering og kage.

Kl. 16.30: Velkomst, introduktion til ugen og rundvisning på skolen.

Kl. 19.30: De indledende Øvelser

Kl. 22.45: Godnathistorier - med hjerte og smerte.

 

Tirsdag den 2. juli

Kl.   9.00: Morgensang med de andre

Kl.   9.30-12.00: SkaffeRally. En teenageklassiker. Hvor meget kan du skaffe på ingen tid? Måske blomster? Måske et billede af en sømand? Måske en mand, der hedder Vagn?

14.00: Fra Venedig til Akko – med de andre

Da Marco Polo stævnede ud, sejlede han afsted fra Venedig ud over Middelhavet. Det skal vi også – og heldigvis har vi vores helt eget Middelhav lige ved siden af højskolen. Her møder I en række udfordringer, ikke mindst hvordan I har tænkt jer at bygge jeres eget skib, som skal søsættes og virke? Det er tømmerflådebyggeri, konkurrence, skattejagt og eventyr blandet sammen i en skøn pærevælling for hele familien.

Kl. 17.00-18.00: PoloBar - TeenEdition

Kl. 19.30-21.00: Fællesaktivitet: Rejsemakkere og hovedbrud (med de andre).

Kl. 22.45: Godnathistorier - med hjerte og smerte.

 

Onsdag den 3. juli

Kl.   9.00: Morgensang for teens

Kl.   9.30-12.00: Fællesskab med stort Fuck dig. En formiddag med store tanker og samarbejde.

Kl. 13.30: Fælles aktiviteter for børn og voksne. Vælg mellem:

  1. Boldspil og sport
  2. Tur til Flensborg inkl. besøg i ”Phänomenta”
  3.    Sangtime: (Rejsen) Rundt i Højskolesangbogen

Læs om indholdet andet sted i programmet.

Kl. 17.00-18.00: PoloBar - TeenEdition

Kl. 19.30: Fortælleaften

Kl. 20.30: SmuglerSmart

Kl. 22.45: Godnathistorier - med hjerte og smerte.

 

Torsdag den 4. juli

Kl. 9.00: Heldagsudflugt til klatreparken i skoven ved Eckernförde og Vikingemuseet Hedeby

Alt det de andre skal + indlagt bonus, f.eks. romantik i rutsjebanen.

Kl. 17.00-18.00: PoloBar - TeenEdition

Kl. 19.30-22.00: Højskole Classic! En aften ved bålet med musik, sang og s’mores .

Kl. 22.45: Godnathistorier - med hjerte og smerte.

 

Fredag den 5. juli

Kl. 9.00: Morgensang for teens

Kl. 9.30-12.00: Verdens Letteste Overlevelsestur

Kl. 14.00-16.00: Tre tåbelige aktiviteter for børn og teenagere

Kl. 16.00-22.00: Rejsen til Jerusalem – Teen har altid rimet på mellemøst. Trust us.

Kl. 22.45: Godnathistorier - med hjerte og smerte.

 

Lørdag den 6. juli

Kl. 9.00: Morgensang for teens

Kl.   9.30-12.00: De afsluttende Øvelser.

Kl. 14.00: Forberedelse til aftenen

Kl. 18.00: Festmiddag og afslutningsfest - med underholdning.

 

Søndag den 7. juli

Kl.   9.00-9.35: Morgensang. Derefter afrejse.

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu