Catalonien og Barcelona

med Granada Kulturrejser, udgangspunkt fra Jaruplund Højskole

29. april - 8. maj, 2021

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Efter ankomst til Jaruplund højskole torsdag eftermiddag - dagen før Bededag – er der introduktion til Jaruplund Højskole, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona.

Lørdag kører vi i samlet flok til Hamborg. Højskoleopholdet har særligt fokus på det moderne Catalonien og den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Vi vil få en større forståelse af især områdets nyere historie og den catalanske modernisme. Desuden vil vi naturligvis se en række bygningsværker af Gaudí og hans samtidige kunstnerkolleger. Vi skal besøge byen Reus, hvor Gaudí er født, og se det interessante Gaudí center. Ikke mindst skal vi på to dagsture til Barcelona, se kendte og mindre kendte værker af Gaudí: Colonia Güell, Casa Milá (også kaldet ”La Pedrera”), Palau Güell og La Sagrada Familia. I Barcelona bliver der også tid til at nyde det gotiske kvarter, besøge kirken Santa Maria del Mar, slentre på Ramblaen m.v.

Vi bor i vinlandet tæt på Vilafranca del Penedès og med under en times kørsel til Barcelona. Vores base hele ugen er et dejligt hotel omgivet af vinmarkerne og med en god restaurant. Her vil vi spise sammen, nyde den lokale vin, synge morgensang og høre foredrag om områdets kultur og historie.

Ugen rummer desuden en bredere introduktion til den særlige catalanske problematik og historie. Vi vil også perspektivere den catalanske konflikt i forhold til Genforeningen og den dansk-tyske grænsedragning. Kan Spanien lære af 1920 og princippet om folkenes ret til selvbestemmelse?

Bureauindehavere Pia Köllner og Henrik Kidmose er værter på højskoleopholdet.

Pris: (Forventet pris idet flypriser endnu ikke er bekræftet, prisen opdateres på hjemmesiden)

I prisen er inkluderet transfer til/fra lufthavnene, overnatning og måltider på Jaruplund Højskole. I Spanien hotel med morgenmad, et dagligt fælles måltid med drikkevarer (øl, vin og vand) samt alle entreer og busture.

Pr. person i dobbeltværelse kr. 11.950,- .

Pr. person i enkeltværelse tillæg på kr. 1.750,-

Tilmelding og betaling senest 1. november 2020

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Det fulde program

Torsdag d. 29. april
15.00 - 17.00 Ankomst og indkvartering med kaffe/te og hjemmebagte boller

17.00 Rundvisning på Jaruplund Højskole

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation, gennemgang af program samt højskolesang

 

Fredag d. 30. april
09.00 Morgensamling v Karsten ”Hvor er du landet”?

10.15 Catalonien og Barcelona, foredrag ved Pia og Henrik

14.00 Catalonien og Barcelona, foredrag og dialoger fortsat

19.30 Sangaften m.m.

 

Lørdag d. 1. maj: Rejse, ankomst og vandring i vinmarkerne
Efter morgenmaden kørers vi til Hamborg Luthavn og flyver Barcelona. Vi kører med bussen knapt en time mod syd til hotellet, der ligger i vinområdet Subirats. Her bliver vi indkvarteret, hvorefter vi mødes til velkomst, præsentation og en kort gåtur gennem vinmarkerne. Fælles aftensmad på hotellet.

 

Søndag d. 2. maj
Efter morgenmaden mødes vi for at høre Pia og Henrik give en bredere introduktion til catalansk kultur og historie, herunder den aktuelle politiske situation. Sidst på formiddagen kører vi til Vilafranca de Penedès, hvor vi oplever denne traditionelle catalanske handelsby. Her spiser vi fælles frokost på god traditionel restaurant. Derefter kører vi til Montserrat, Cataloniens hellige bjerg med kirken, den sorte jomfru, klosteret og de dramatiske klipper. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er aftensmad på egen hånd.

 

Mandag d. 3. maj
Dagen indledes med et foredrag, hvor Henrik vil fortælle om udviklingen i Barcelona og Catalonien fra midten af 1800-tallet. Denne periode danner afsæt for den catalanske modernisme, hvor Antoni Gaudí er den førende arkitekt. Henrik vil også berette om Gaudí og hans samtidige kunstnere samt vise eksempler på den arkitektur, som vi i løbet af ugen skal se en række eksempler på. Sidst på formiddagen kører vi med bussen og er på knapt en time i byen Reus. I denne by, hvor den store catalanske arkitekt er født i 1852, skal vi sammen besøge det interessante Gaudí center, der belyser mange aspekter af arkitektens liv og virke. Der bliver også tid til at spise frokost på egen hånd i byen, inden vi sammen ser det tidligere psykiatriske hospital, Institut Pere Mata, der er tegnet i elegant modernistisk stil af arkitekt Luis Domènech i Montaner. Vi kører retur til hotellet og samles til fælles middag.

 

Tirsdag den 4. maj
Efter morgenmad kører vi med bussen og er på under en time i centrum af Barcelona. Her går vi først en fælles tur i det charmerende gotiske kvarter, den ældste del af byen. Vi besøger også kirken Santa Maria del Mar, kendt fra romanen ”Havets katedral”. Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd og opleve Ramblaens folkeliv. I løbet af eftermiddagen mødes vi og ser Palau Güell, et spændende eksempel på Gaudís tidlige arkitektur. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor vi får fælles aftensmad.

 

Onsdag d. 5. maj
Pia indleder dagen med at fortælle om cistercienser klostrene i området, der var en vigtig inspirationskilde for Gaudí. Pia vil både belyse ordenens historie samt dagliglivet i klosteret. Herefter kører vi med bussen ind i landet, hvor vi først besøger den stemningsfyldte middelalderby Montblanc. Ifølge legenden var det her, at Barcelonas skytshelgen Sant Jordi dræbte dragen for at redde prinsessen fra døden. Her går vi en tur i byen, inden vi spiser fælles frokost på en hyggelig familieejet restaurant, hvor alle retter tilberedes over et åbent ildsted. Om eftermiddagen besøger vi det smukke og stilrene kloster Poblet, der er grundlagt i 1150. Klosteret er på UNESCO´s verdensarvsliste. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er aftensmad på egen hånd.

 

Torsdag d. 6. maj
Vi kører fra morgenstunden til Barcelona, hvor vi først stopper i udkanten af byen ved Colonia Güell. Her oplever vi et fascinerende eksempel på Gaudís sene arkitektur. Arkitekten færdiggjorde aldrig dette byggeri, hvor især krypten tiltrækker sig opmærksomhed. Bygningen er først og fremmest vigtig som et sted, hvor forstadiet til den berømte kirke La Sagrada Familia kan studeres. Herefter kører vi ind til Barcelona og kvarteret Eixample, der er kendt for den modernistiske byggestil. Vi skal først se La Pedrera, der rummer en række lejligheder og er et godt eksempel på Gaudís meget personlige stil. Der bliver mulighed for at spise frokost på egen hånd i kvarteret og evt. besøge Casa Batlló. Vi samles igen og kører videre til kirken La Sagrada Familia, hvor vi går rundt om bygningen og får en grundig introduktion til dette imponerende hovedværk af Gaudí (vi kan ikke på forhånd garantere, at vi kan få entré til kirken). Sidst på dagen kører vi hjem til hotellet, hvor vi får fælles middag. 

 

Fredag d. 7. maj
Dagen indledes med en sangtime, hvorefter Henrik fortæller om George Orwells deltagelse i Borgerkrigen, der resulterede i bogen "Hyldest til Catalonien".  Vi kører herefter til den gamle fiskerby Sitges, hvor vi nyder nærheden til havet med mulighed for at få frisk fisk og skaldyr. Frokost på egen hånd. Herefter kører vi til vinhuset Cordorníu, hvor vi får en rundvisning og smager et par af deres vine. Den ældste del af vinhuset er udformet i modernistisk stil af arkitekten Puig i Cadafalch. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor der er fælles afslutningsmiddag.

 

Lørdag den 8. maj
Efter morgenmaden på hotellet og tid på egen hånd kører vi med bussen til lufthavnen i Barcelona, hvorfra der er afrejse til Hamburg. Her bliver vi hentet og kørt i bus til Jaruplund Højskole, hvor der vil være en ”bid brød”, inden vi tager afsked med hinanden.

Ret til ændringer i programmet forbeholdes
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu