Berlin - Berlin - Berlin - Udsolgt! Venteliste muligt

På og bag facaden

06. - 14. oktober, 2022

Tag med Hartvig Dolberg og undertegnede på en ubeskrivelig uge i Berlin i begyndelsen af oktober. Hartvig Dolberg - mangeårig teaterlærer på Musik og Teaterhøjskolen med stort kendskab og kærlighed til Berlin - skriver:

” Ich liebe Berlin” proklamerede den tyske dramatiker, Bertolt Brecht, i 1920.“Vi elsker Berlin“ er titlen på forfatter Sissel-Jo Gazans personlige Berlin-guide fra 2015.

Hvorfor mon disse og så mange øvrige kærlighedserklæringer til Berlin? Mon ikke vi finder svar i løbet af kurset? Forhåbentlig fordi vi selv – om ikke forelsker os – så dog oplever den livgivende inspiration og energi, som mødet med Berlin – både på og bag facaden - indebærer. 

Dette kursus indledes med et par dage på Jaruplund Højskole, hvor vi introduceres til Berlin og allerede på ankomstaftenen tager hul på ”Berlin på og bag facaden” gennem musik, lyrik, essays. Søndag kører vi til Berlin og tager hul på vores uge på og bag facaden. Ugen krydres med tre til fire meget forskellige forestillinger, der bl.a. giver et billede af Berlins forskellige og mangfoldige kulturtilbud. En af dagene står i Bertolt Brechts tegn. ” Mit Brecht durch Berlin - Gib mir die Karte, da will ich gehen. Nach der Karte Geht es sich schnell“.  Vi får også mulighed for at komme tæt på en ægte Berliner, når vi inviteres indenfor i privaten til spændende fortællinger.

Prisen inkluderer følgende: Turen til og fra Berlin, overnatning, billetter til U og S Bahn samt entre til guidede seværdigheder på turene, måltiderne på højskolen og madpakke til turen til Berlin, morgenmad på hotellet, et dagligt måltid/madpakke i Berlin (inkl. drikkevarer, hvor vi spiser sammen), madpakke til turen hjem til højskolen og billetter til tre måske fire forskellige forestillinger (afhænger af spilleplanerne).

Der vil være et max. deltagerantal på 20 kursister.

Kursusleder Hartvig Dolberg og Karsten Dressø

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Torsdag d. 6. oktober.

15.00 - 16.00 Ankomst til Jaruplund Højskole, indkvartering og kaffe/te med boller

17.00           Rundvisning på højskolen

18.00           Aftensmad

19.30           Velkomst og præsentation ’Mit Berlin’ – Berlin på og bag facaden oplevet gennem musik, lyrik, essays v. Hartvig Dolberg (HD)

 

Fredag d. 7.oktober.

09.00          Morgensamling v. forstander Karsten B. Dressø (KD)

10.15           Præsentation af de næste 8 dages program. (HD og KD)

14.00           ’Berliner-puzzle’ – en anderledes introduktion til Berlin.

19.30           Abendkino: ’Himlen over Berlin’. Filmisk mesterværk af Wim Wenders (HD)

 

Lørdag d. 8.oktober

09.00          Morgensamling (KD)

10.15           Berlin fra 1871 – 2022. Hovedstad - metropol – ruinby – Stadt des Friedens - Øst/ Vestberlin – regeringsby for et genforenet Tyskland – kulturmagnet ’Arm aber sexy’ – gentrificeringsramt ”- ’Die beste stadt der Welt’? (HD)

14.00          Berlin fra 1871 – 2022 (fortsat) (HD)

19.30          Rommens historie med romsmagning og højskolesange (KD)

 

Søndag d. 9.oktober Vi kører til Berlin – ”Kulturstadt – også om søndagen”

Efter tidlig morgenmad, hvor vi har mulighed for at smøre madpakker, er der kørsel til Berlin med ankomst ca. 6 timer senere. Herefter indkvarteres vi omkring Zoologischer Garten på hotel Aletto, og får udleveret Berlin Guide 2022 med fri transport rundt i Berlin. Aftensmad på hotellet.

Aften. Eventuelt Koncert i Berliner Philharmonien. (Programmet for oktober 2022 er desværre endnu ikke offentliggjort. Vi arbejder på at få billetter).

 

Mandag d. 10.oktober: Med Hartvig gennem Berlin - ’Mit Hartvig durch Berlin’

Dagens indledes med en times sejltur på Spree. Dernæst en guided gåtur, hvor vi koncentrerer os om de officielle facader og seværdigheder. Vi kommer forbi Unter den Linden, Friedrichstrasse, Bebel Platz, Humboltforum, Alexanderplatz. Turen går videre og afsluttes på Litteraturhaus med mulighed for at nyde både bøger og lækkerier i stedets velassorterede boghandel og café.

Aften:  Koncert på jazz-club A-trane.

 

Tirsdag d. 11.oktober: ”Det værste og det bedste fra Østberlin”.

Efter morgenmad på hotellet besøger vi det tidligere Stasifængsel Hohenschönhausen og får her en rundvisning med dansktalende guide. Frokost på egen hånd og efter frokost mødes vi med en ægte Berlinerinde: fr. Christina Rastig. Fr. Rastig byder os indenfor i sin lejlighed og fortæller om sin opvækst i Østberlin, om Murens fald og om at bo i nutidens Berlin.

Dagen afsluttes med fælles spisning, sammen med fr. Rastig, på en god gammeldags ’Berlinerknejpe’.

 

Onsdag d. 12.oktober: ” Mit Brecht durch Berlin”

Denne dag står i Brecht tegn, og efter morgenmaden tager Hartvig os med på tur til Buckow, hvor vi besøger Brechts sommervilla, der siden 1977 er Gedenkstätte. Vi fortsætter med et besøg på Brecht-Weigel-Gedenkstätte, Chausseestrasse 125h (Brechts sidste berlineradresse). Derefter videre til Dorotheenstädtischer Friedhof (hvor Brecht ligger begravet) og Theater am Schiffbauerdamm/Berliner Ensemble (hvor Brecht var kunstnerisk leder i sine sidste leveår).

Dagens rundes af med fælles middag på Restaurant Brechts og eventuel forestilling på Berliner Ensemble (program for oktober 2022 offentliggøres først i sensommeren 2022).

 

Torsdag d. 13.oktober: ” Verdensåben – kreativ – kommerciel – moderne”

Efter morgenmad på hotellet er formiddagen er der tid på egen hånd med mulighed for individuelle ture i Berlin samt museumsbesøg. Omkring kl. 14 mødes vi med Zitra og Declan. Zitra er dansk, Declan er fra Irland. Begge er nycirkus-artister og har undervist og optrådt på bl.a. Nycirkusskolen ’Die Etage’ i Berlin.

Aften: Nycirkus forestilling på Chamäleon Theater.

 

Fredag d. 14.oktober: ” Auf Wiedersehn“

Morgenmad på hotellet inkl. madpakke, hvorefter turen går retur fra Berlin (ZOB) til Flensborg/Jaruplund Højskole. Efter ankomst til Jaruplund Højskole er der mulighed for en bid brød, hvorefter der er afrejse.

 

Pris: (endelig betaling senest 15. juni 2022)

pr. person i dobbeltværelse kr. 8.650,-

pr. person i enkeltværelse kr. 8.950,-

 

Ret til ændringer forbeholdes

 

Detaljeret beskrivelse af kursets indhold

Jaruplund Højskole

Efter ankomst til Jaruplund Højskole, indkvartering, kaffe og aftensmad vil kursets tilrettelægger, Hartvig Dolberg, holde et oplæg med titlen ’Mit Berlin’. Hartvig Dolberg deler et udpluk af sine mange inspirerende oplevelser i byen med kursisterne og belyser herudover byen via eksempler fra musikkens og litteraturens verden.

Fredag formiddag vil dels indeholde en ’Velkommen til Jaruplund Højskole – morgensamling’ ved Jaruplund Højskoles forstander, Karsten Dressøe, dels en gennemgang af kursets program, hvorunder deltagerne vil få lejlighed til at stille uddybende spørgsmål. Om eftermiddagen vil Hartvig Dolberg præsentere kursisterne for ’Berliner-puzzle’ – en anderledes og interaktiv introduktion til Berlin. Aftenen byder på ’Abendkino’, hvor den verdensberømte tyske filminstruktør Wim Wenders filmiske mesterværk ’Himlen over Berlin’ vil blive vist i højskolens biografsal.

Under lørdagens morgensamling vil forstander Karsten Dressøe fortælle om ’Sydslesvig og mindretalsforhold’. Herefter vil Hartvig Dolberg stå for resten af formiddagens og eftermiddagens program under overskriften ’Berlin fra 1871 – 2022’. Fra etableringen af det tyske kejserrige i 1871 og frem til nutiden har Berlin været hovedstad, men under vidt forskellige politiske regimer og styreformer. Byens historie er i den grad præget af omvæltninger, hvilket gør Berlin til et elementært spændende rejsemål. Med journalist Henriette Harris ord: ” Berlin (bærer) sin historie uden på huden” (Fra bogen ’Berlin Berlin’) Om aftenen holder vi en pause fra Berlin og lytter til Karsten Dressøe under overskriften ’ At leve i nuet’ – en aften med højskolesange, historier om Den lille Prins, digte af Benny Andersen og Piet Hein.

’Kulturstadt – også om søndagen’

Søndag er der afrejse mod Berlin med forventet ankomst midt på eftermiddagen. Efter indkvartering på hotellet og aftensmad byder aftenens program på en koncertoplevelse i Berliner Philharmonien.”

Mandag: ’Mit Hartvig durch Berlin‘

Efter morgenmaden på hotellet begiver vi os, dels til fods, dels med båd og U-Bahn, gennem Berlin. Fra hotellet går vi til Schiffbauerdamm, hvor vi stiger ombord på en turistbåd, som i løbet af en times sejlads på Spree introducerer os til Berlins seværdigheder fra vandsiden: Museumsinsel, Domkirken, Humboltforum, Regierungsvirtel, Tiergarten mm. Efter sejlturen vil vi - til fods og med U-Bahn- fortsat koncentrere os om byens officielle facader og seværdigheder dog også med blikket rettet bag facader og på fortove! Dagens tur afsluttes på Litteraturhaus, hvor der er rig lejlighed for at nyde både bøger og lækkerier i stedets velassorterede boghandel og café. Efter aftensmaden går vi på den internationalt anerkendte jazz-club A-Trane.

Tirsdag: ’Det værste og det bedste fra Østberlin’

Efter morgenmad tager vi sporvognen dybt ind i det tidligere Østberlin til bydelen Hohen-schönhausen. Her lå fra 1951 til 1989 varetægtsfængslet Hohenschönhausen, hvor den østtyske sikkerhedstjeneste STASI tilbageholdte og afhørte tusindvis af borgere, som var under mistanke for ’statsfjendlig hetz’, ulovlig grænseoverbergang’, asocial opførsel’ o.l. Tilståelsesgraden var tæt på hundrede, hvilket ikke mindst skyldtes de effektive og raffinerede psykiske forhørsmetoder, som før eller siden førte til den enkelte fanges sammenbrud – og tilståelse.  Hohenschönhausen, som nu er museum, tilbyder rundvisning med engagerede guider, hvoraf nogle er tidligere indsatte.

Som overskriften for dagen lover, kommer vi fra det værste til det bedste: Efter frokost kommer vi både i direkte og overført betydning bag facaden i Berlin, idet vi er gæster hos Fr. Christina Rastig i dennes private lejlighed. Fr. Rastig er født og opvokset i Østberlin og vil fortælle om sin opvækst og tilværelse i DDR’s hovedstad, om Murens fald og om at bo i nutidens Berlin. Fr. Rastig bor stadig i den østlige del af Berlin og er ’Eine echte Berlinerinn’ med stor fortælleglæde og humor. Om aftenen vil vi – på fr. Rastigs anbefaling – spise på en ægte Berlinerknejpe, hvor spisekortet bl.a. byder på ’Eisbein mit Saurkohl und Kartoffelsalat’ – hertil en lys eller mørk fadøl af den lokale aftapning – Guten Appetit!

Onsdag: ’Mit Brecht durch Berlin‘.  ”Gib mir die Karte, da will Ich gehen. Nach der Karte geht es sich Schnell” ( B. Brecht)

Den tyske digter, dramatiker, lyriker m.m. Bertolt Brecht ( 1898 – 1956) boede en stor del af sit liv i Berlin. Denne onsdag vil vi efter morgenmaden følge i Brechts fodspor, og tager først en tur udenfor byen til naturskønne Buckow, hvor Brecht og hans kone, skuespillerinden, Helene Weigel, havde deres sommervilla. Her skrev Brecht i 1953 sin digtcyklus ’Buckower Elegien’.  Villaen er nu Gedenkstätte. Tilbage i byen besøger vi et andet Brecht-Weigel-Gedenkstätte, beliggende i Chausseestrasse, hvor parret boede – på hver sin etage! – i årene efter anden verdenskrig. Mon ikke også tiden tillader et besøg på Dorotheenstädtischer Friedhof, hvor både Brecht og Weigel ligger begravet. Efter middag på Restaurant Brechts går vi i teatret, nærmere betegnet Berliner Ensemble, hvortil både Brecht og Weigel var tilknyttet som hhv. direktør og kunstnerisk leder.

Torsdag: ’Berlin: Verdensåben – kreativ – kommerciel – moderne’

Formiddagens overskrift er ’Berlin på egen hånd’ – tid til at ’ose’ og ’flanieren’. Om eftermiddagen skal vi igen om bag facaderne for at mødes med Zietra Møller og Declan Mee. Zietra er dansk og Declan fra Irland. Begge er nycirkusartister indenfor hhv. luftakrobatik og jonglering, og har optrådt både i Tyskland og Danmark. I de senere år har Zietra og Declan været tilknyttet nycirkusskolen Die Etage og har været initiativtagere til oprettelsen af Katapult Berlin – center for scenekunst. De to vil fortælle om livet som frie kunstnere i Berlin, og om de udfordringer den såkaldte gentrificering byder på. Endelig vil Zietra og Declan give en kort arbejdsdemonstration og - på opfordring - tilbyde os en ’let workshop’ (mon ikke vi skal holde os til jonglering?!) Om aftenen slutter vi i ægte berlinerstil: Et besøg i Chamäleon Theater, hvor topprofessionelle akrobater og artister underholder publikum, som sidder ved små borde med mulighed for at nyde både mad og drikke under showet. Klasse!

Fredag: ’Auf Wiedersehn, Berlin!’

Efter morgenmad går turen tilbage til Jaruplund Højskole, hvor kurset slutter med et - forhåbentlig – ’farvel og på gensyn’ umiddelbart efter hjemkomsten.

 

Ret til ændringer forbeholdes

 

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu