Arkitektoniske perler

Fra Slesvig Domkirke til Elbphilharmonie

16. – 22. september 2024

Bygningsværker har til alle tider efterladt sig fortællinger – nogle rager decideret op som fyrtårne og kan ses på kilometers afstand. Her udstråler de historier om magt, stolthed og storhed. Andre bygninger putter sig måske mere beskedent mellem andre, måske er store træer vokset dem over hovedet. Men stadig gemmer de på skønhed og klare udsagn om den tid, de er skabt i.

På dette kursus vil vi tage nogle af disse bygninger i nærmere øjesyn, både de store og de mindre og både gamle og nye. 

Kun 2 timers kørsel fra Jaruplund Højskole finder vi en af de rigeste byer i Tyskland. Hamborg er i dag med sine ca 5 millioner indbyggere i stor-Hamborg det man kalder et kraftcenter for industri, økonomi og kultur. Byen blev sønderbombet af de allierede under Anden Verdenskrig, så i dag er det en by, der har rejst sig af asken. Som et nyt vartegn på byens kulturelle og økonomiske status troner nu Elbphilharmonie ved den gamle indsejling til ”Speicherstadt”, den gamle frihavn, helt centralt i havnebilledet. Den nye bølgende glaskonstruktion ovenpå et fundament af et oprindeligt pakhus – modernitet og tradition i et. Vi skal nyde udsigten fra bygningens offentlige rum ”Plaza”.

Der fra skal vi vandre fra havnen til Michaeliskirken, et andet af byens vartegn og til ”Chilehaus”, et handelshus fra 1920erne, på UNESCOs verdenskulturarvsliste.

Også i Jaruplund højskoles nærområde finder vi markante og smukke arkitektoniske aftryk. Bl.a har arkitekten C. F. Hansen, som var stadsarkitekt i Altona, tegnet den smukke Mariekirke i Husum, som en lille kopi af Københavns domkirke. Og i Husum har arkitekten Allan Havsteen-Mikkelsen tegnet en moderne kirke, Husum Danske Kirke, som vi skal besøge og høre historien om.

I Slesvig, kun 30 km syd for Jaruplund, ligger så en af områdets helt store seværdigheder, Slesvig Domkirke. Vi ser kirken og hører om bygningens historie og interiør. Gottorp Slot ved Slesvig er et bygningsværk der facademæssigt fremstår som rendyrket barok, men bag facaden gemmer der sig tydelige rester fra renæssancen – og endda endnu ældre dele. Vi skal besøge slottet og få et indtryk af tidligere tiders storhed. På turen til Slesvig skal vi også opleve ny og moderne arkitektur i A. P. Møller Skolen, gymnasium og fællesskole for det danske mindretal.

Endelig skal vi besøge Flensborg, der også har både små og større arkitektoniske perler, ikke mindst en særdeles vellykket ny udsmykning af den danske Helligåndskirke ved kunstneren Bjørn Nørgaard.

Kursusleder: Højskolelærer Rigmor Eybye

 

Pris:

Per person i enkeltværelse kr. 6.500,-

Per person i dobbeltværelse kr. 6.200,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Mandag d. 16. september

15.00 - 16.00 Ankomst og indkvartering, kaffe/te og friskbagte boller

17.00 Rundvisning

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst, præsentation og introduktion til kurset v. Rigmor Eybye

 

Tirsdag d. 17. september

09.00 Morgensamling v. Karsten Dressø, velkommen til Jaruplund Højskole

10.15 Arkitekturen som tidsmarkør 

14.00 Bygningsværker fra middelalderen – den såkaldte ”Backsteingotik” 

19.30 På rundtur i højskolesangbogen

 

Onsdag d. 18. september

07.30 – 08.30 Morgenmad og madpakkesmøring

08.30 Afgang til Hamborg

Ca 11.00 Ankomst til Hamborg. Bussen kører gennem Altona (CF Hansen) til havnen. Vi nyder udsigten over byen og havnen fra Elbphilharmonie, går til Michaeliskirken, et af byens hovedkirker og nyder den skønne barokkirke. VI går videre gennem storbyen forbi et af 1920ernes spændende byggerier, handelshuset ”Chile Haus”. Vi ender ved Hamborgs rådhus, et historistisk byggeri i ny-renæssance. 

Vi spiser aftensmad i byen, inden turen går tilbage til Jaruplund

 

Torsdag d. 19.september

09.00 Morgensamling

10.15 Tidens spor i 1700-tallets arkitektur – nyklassicismen, C. F. Hansen med flere

13.30 Tur til Husum, hvor vi ser C. F. Hansens Mariekirke på torvet. Vi besøger den danske kirke i Husum fra 1991 tegnet af Allan Havsteen-Mikkelsen og med udsmykning af Zacharias Heinesen og Sven Havsteen-Mikkelsen

 

Fredag d. 20. september

09.00 Morgensamling – Slesvig, hertugdømmets hovedby

10.15 Tur til Slesvig, vi besøger Gottorp Slot med rundvisning, spiser vores medbragte madpakker ved slottet. Her fra videre til Domkirken, som vi ser både ude- og indefra. Kaffen indtager vi på restaurant ”Lucifer”, inden vi kører forbi A. P. Møller Skolen, hvor vi får en rundtur i den moderne skolebygning fra 2008.

18.00 Aftensmad på højskolen

19.30 Det danske mindretal før og nu

 

Lørdag d. 16. november

09.00 Morgensamling

10.15 Musikkens arkitektur – klange, melodier og rytmer

13.30 – 16.30 Tur til Flensborg, fra Axel Bundsens lille klassicistiske ”perle”, kapellet på den gamle kirkegård, til moderne udsmykninger af Bjørn Nørgaard i Helligåndskirken

18.00 Afslutningsmiddag

19.30 Afslutningsaften med mere sang og gode fortællinger

 

Søndag d. 17. november

09.00 Afrejse efter morgenmaden

09.15 Afgang med bus til Kliplev for dem, som rejser med tog

 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu