Arkitektoniske perler
Fra Slesvig Domkirke til Elbphilharmonie
16. – 22. september 2024
Bygningsværker har til alle tider efterladt sig fortællinger – nogle rager decideret op som fyrtårne og kan ses på kilometers afstand. Her udstråler de historier om magt, stolthed og storhed. Andre bygninger putter sig måske mere beskedent mellem andre, måske er store træer vokset dem over hovedet. Men stadig gemmer de på skønhed og klare udsagn om den tid, de er skabt i.
På dette kursus vil vi tage nogle af disse bygninger i nærmere øjesyn, både de store og de mindre og både gamle og nye.
Kun 2 timers kørsel fra Jaruplund Højskole finder vi en af de rigeste byer i Tyskland. Hamborg er i dag med sine ca 5 millioner indbyggere i stor-Hamborg det man kalder et kraftcenter for industri, økonomi og kultur. Byen blev sønderbombet af de allierede under Anden Verdenskrig, så i dag er det en by, der har rejst sig af asken. Som et nyt vartegn på byens kulturelle og økonomiske status troner nu Elbphilharmonie ved den gamle indsejling til ”Speicherstadt”, den gamle frihavn, helt centralt i havnebilledet. Den nye bølgende glaskonstruktion ovenpå et fundament af et oprindeligt pakhus – modernitet og tradition i et. Vi skal nyde udsigten fra bygningens offentlige rum ”Plaza”.
Der fra skal vi vandre fra havnen til Michaeliskirken, et andet af byens vartegn og til ”Chilehaus”, et handelshus fra 1920erne, på UNESCOs verdenskulturarvsliste.
Også i Jaruplund højskoles nærområde finder vi markante og smukke arkitektoniske aftryk. Bl.a har arkitekten C. F. Hansen, som var stadsarkitekt i Altona, tegnet den smukke Mariekirke i Husum, som en lille kopi af Københavns domkirke. Og i Husum har arkitekten Allan Havsteen-Mikkelsen tegnet en moderne kirke, Husum Danske Kirke, som vi skal besøge og høre historien om.
I Slesvig, kun 30 km syd for Jaruplund, ligger så en af områdets helt store seværdigheder, Slesvig Domkirke. Vi ser kirken og hører om bygningens historie og interiør. Gottorp Slot ved Slesvig er et bygningsværk der facademæssigt fremstår som rendyrket barok, men bag facaden gemmer der sig tydelige rester fra renæssancen – og endda endnu ældre dele. Vi skal besøge slottet og få et indtryk af tidligere tiders storhed. På turen til Slesvig skal vi også opleve ny og moderne arkitektur i A. P. Møller Skolen, gymnasium og fællesskole for det danske mindretal.
Endelig skal vi besøge Flensborg, der også har både små og større arkitektoniske perler, ikke mindst en særdeles vellykket ny udsmykning af den danske Helligåndskirke ved kunstneren Bjørn Nørgaard.
Kursusleder: Højskolelærer Rigmor Eybye
Pris:
Per person i enkeltværelse kr. 6.500,-
Per person i dobbeltværelse kr. 6.200,-
Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu
Program
Mandag d. 16. september
15.00 - 16.00 Ankomst og indkvartering, kaffe/te og friskbagte boller
17.00 Rundvisning
18.00 Aftensmad
19.30 Velkomst, præsentation og introduktion til kurset v. Rigmor Eybye
Tirsdag d. 17. september
09.00 Morgensamling v. Karsten Dressø, velkommen til Jaruplund Højskole
10.15 Arkitekturen som tidsmarkør
14.00 Bygningsværker fra middelalderen – den såkaldte ”Backsteingotik”
19.30 På rundtur i højskolesangbogen
Onsdag d. 18. september
07.30 – 08.30 Morgenmad og madpakkesmøring
08.30 Afgang til Hamborg
Ca 11.00 Ankomst til Hamborg. Bussen kører gennem Altona (CF Hansen) til havnen. Vi nyder udsigten over byen og havnen fra Elbphilharmonie, går til Michaeliskirken, et af byens hovedkirker og nyder den skønne barokkirke. VI går videre gennem storbyen forbi et af 1920ernes spændende byggerier, handelshuset ”Chile Haus”. Vi ender ved Hamborgs rådhus, et historistisk byggeri i ny-renæssance.
Vi spiser aftensmad i byen, inden turen går tilbage til Jaruplund
Torsdag d. 19.september
09.00 Morgensamling
10.15 Tidens spor i 1700-tallets arkitektur – nyklassicismen, C. F. Hansen med flere
13.30 Tur til Husum, hvor vi ser C. F. Hansens Mariekirke på torvet. Vi besøger den danske kirke i Husum fra 1991 tegnet af Allan Havsteen-Mikkelsen og med udsmykning af Zacharias Heinesen og Sven Havsteen-Mikkelsen
Fredag d. 20. september
09.00 Morgensamling – Slesvig, hertugdømmets hovedby
10.15 Tur til Slesvig, vi besøger Gottorp Slot med rundvisning, spiser vores medbragte madpakker ved slottet. Her fra videre til Domkirken, som vi ser både ude- og indefra. Kaffen indtager vi på restaurant ”Lucifer”, inden vi kører forbi A. P. Møller Skolen, hvor vi får en rundtur i den moderne skolebygning fra 2008.
18.00 Aftensmad på højskolen
19.30 Det danske mindretal før og nu
Lørdag d. 16. november
09.00 Morgensamling
10.15 Musikkens arkitektur – klange, melodier og rytmer
13.30 – 16.30 Tur til Flensborg, fra Axel Bundsens lille klassicistiske ”perle”, kapellet på den gamle kirkegård, til moderne udsmykninger af Bjørn Nørgaard i Helligåndskirken
18.00 Afslutningsmiddag
19.30 Afslutningsaften med mere sang og gode fortællinger
Søndag d. 17. november
09.00 Afrejse efter morgenmaden
09.15 Afgang med bus til Kliplev for dem, som rejser med tog
Ret til ændringer i programmet forbeholdes