Portugal - UDSOLGT, VENTELISTE MULIG

Atlanterhav, vinmarker og storbyliv. Under huden på Nordportugal og Porto

17. september - 26. september 2020

I samarbejde med Granada Kulturrejser og danske Rasmus Forman byder vi velkommen til højskole ved Porto.

Vores vært i Portugal er Rasmus, som bor i Vila do Conde, lige nord for Porto, med sin portugisiske kone og børn. Vila do Conde er en smuk, historisk købstad, der ligger hvor Ave-floden løber ud i Atlanterhavet. Her skal vi bo på et dejligt firestjernet hotel, mens vi ugen igennem besøger regionen og ikke mindst Nordportugals smukke hovedstad: Porto. Rejsen består af morgensamling med foredrag, dagsudflugter og hyggeligt samvær. Vi skal besøge Porto et par gange samt nogle af de mindre byer langs kysten. Desuden har vi sat en hel dag af til at opleve den smukke natur inde i landet.

Vi begynder med to dage på Jaruplund Højskole, hvor vi forbereder os til Nordportugal med foredrag og dialoger. Rasmus Forman, der er vært i Portugal, deltager også her. Efter to dage på højskolen kører vi lørdag til lufthavnen i Hamborg og flyver til Porto og Vila do Conde. Her tilbringer vi en inspirerende højskoleuge med udflugter, foredrag og indsigt i Nordportugals historie og nutid. Den efterfølgende lørdag flyver vi retur til Hamborg og kører med bus tilbage til Jaruplund Højskole. Efter ankomsten til Jaruplund Højskole og en bid brød tager vi afsked med hinanden, efter et inspirerende højskolekursus med fokus på livet i Nordportugal.

I Portugal er der inkluderet transfer til/fra lufthavnen, hotel med morgenmad, et dagligt fælles måltid samt alle entreer og busture.

Kursusleder: Rasmus Forman
Rejsearrangør: Granada Kulturrejser

Pris: (Forventet pris idet flypriser endnu ikke er bekræftet, prisen opdateres på hjemmesiden i februar. Tilmelding og betaling senest den 1. maj 2020)

pr. person i dobbeltværelse kr. 9.950,-

pr. person i enkeltværelse tillæg på kr. 1.850,-

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu

Program

Torsdag d. 17. september
16.00 Ankomst og indkvartering

17.00 Rundvisning på Jaruplund Højskole

18.00 Aftensmad

19.30 Velkomst og præsentation, gennemgang af ugen og rejsen samt sang fra højskolesangbogen

 

Fredag d. 18. september
09.00 Morgensamling v Karsten ”Hvor du er landet”

10.15 ”Et land bliver til - Portugals historie på 60 minutter” v. Rasmus Forman

14.00 Hvad kender du til Nordportugal/Porto og Portugal suppleret med foredrag v. Rasmus

19.30 Sangaften m.m.

 

Lørdag d. 19. september Rejse, ankomst og byvandring i Vila do Conde
Efter tidlig morgenmad afrejse fra Jaruplund Højskole med bus til lufthavnen i Hamborg og fly herfra  med ankomst til Porto sidst på eftermiddagen. Videre til Vila do Conde med indkvartering på hotel Santana. Et fire stjernet hotel, der ligger med udsigt til floden og byens kloster. Vi går en tur i Vila do Condes historiske centrum og ser de smalle gader, domkirken og cafeerne langs floden. Fælles aftensmad på restaurant i byen.

 

Søndag d. 20. september: Viana do Castelo 

Efter morgenmaden og et introducerende oplæg kører vi med bus mod nord til kystbyen til Viana do Castelo. Vi starter på Santa Luziabjerget, der har en imponerende udsigt ned over byen, floden og Atlanterhavs-kysten. På toppen af bjerget besøger vi foruden kirken, ruinerne af en stor jernalderboplads. Herefter tager vi ned til Viana do Castelo, hvor vi får fælles frokost. Efter frokosten besøger vi et fint lille historisk museum, der giver et godt indblik i Portugals tidlige historie med keltere, romere, visigotere og de første kristne. Herefter bliver der tid til at se nærmere på den smukke by på egen hånd, inden vi om eftermiddagen kører retur til hotellet, hvor der er aftensmad på egen hånd.

 

Mandag d. 21. september: Porto – byen ved floden

Dagens fokus er Nordportugals ”hovedstad” Porto, som er på UNESCO´s liste over verdens kulturarv. Vi starter dagen med et introducerende foredrag, der også fortæller om Nordportugals forhold til hovedstaden Lissabon. Herefter tager vi med bus til Porto, hvor vi blandt andet skal beundre de mange blå kakler (”azulejos”), som i en række tableauer skildrer landets historie på São Bento-stationen.

Derefter går vi gennem de smalle gader ned til Douro-floden, hvor vi nyder den livlige stemning på kajen, inden vi går over den berømte bro Dom Luís I (1886) til den anden side af floden, hvor de mange portvinshuse befinder sig. Her spiser vi frokost på en god lokal restaurant og besøger vinhuset Ferreira, hvor vi får en rundvisning og smager på et par af deres portvine. Resten af dagen er fri til på egen hånd at opleve Porto: køre med sporvogn, besøge kirkerne, nyde livet ved floden eller?? Sidst på dagen tager vi bussen retur til hotellet.

 

Tirsdag d. 22. september: Vila do Conde

Efter morgenmaden vil Rasmus´ portugisiske kone Sofia fortælle om det portugisiske sprog og omgangsformer samt introducere det portugisiske køkken (på dansk, vel at mærke!). Herefter besøger vi Vila do Condes skibsbygger museum og det ”indiske” kapel i Vila do Conde, som begge er tilknyttet den portugisiske storhedstid: opdagelsestiden. En tid, der gjorde landet til et af verdens rigeste med kolonier i Asien, Afrika og Sydamerika. Som en del af museet ligger ved kajen en ”karavel”, som er en tro kopi af de skibe, portugiserne brugte på deres opdagelsesrejser.

Efter besøget er der frokost på egen hånd og mulighed for at besøge klosteret, det historiske museum, domkirken eller gå en tur langs havet. Om aftenen spiser vi middag sammen og afholder en kulturaften med særligt fokus på fado og Portugals smukke musikalske tradition.

 

Onsdag d. 23. september: Det grønne grænseland

Denne dag er afsat til en dagsudflugt, hvor vi bevæger os mod nord til området ved den spansk-portugisiske grænse og Minho floden. Det er en naturskøn egn rig på floder, skov og bjerge. Her vil vi blandt andet gå en kort tur langs Minho floden, som danner grænse mellem Portugal og Spanien, besøge en af de karakteristiske landsbyer og spise fælles frokost.

Om eftermiddagen besøger vi en vingård, hvor den særlige Vinho Verde (”den grønne vin”) bliver produceret. Vi får en rundvisning på stedet og får lejlighed til at smage på den lokale vin.

 

Torsdag d. 24. september: Det moderne Portugal

Dagens fokus er det moderne Portugal. Vi starter med et oplæg om Nellike-revolutionen, EU-medlemskabet og den økonomiske krise. Herefter tager vi til Porto for at se det moderne musikhus Casa da Música fra 2005. I musikhuset får vi en guidet rundtur og ser nærmere på dette spændende moderne byggeri. Herefter tager vi til kunstmuseet Serralves, Nordportugals største museum for moderne kunst og Portugals mest besøgte museum. Her spiser vi en fælles frokost i museets dejlige restaurant, inden vi får lejlighed til at se nærmere på de udstillede værker samt nyde den store have.

 

Fredag d. 25. september: Afrunding

Den sidste dag indledes med et oplæg fra to unge portugisere, der fortæller om at være ung i Sydeuropa og om deres forhåbninger for fremtiden. Herefter tager vi til det folkelige fredagsmarked i Vila do Conde, hvor der er masser af frisk grønt, frugt, fisk, sko og beklædning. Frokosten indtages på egen hånd og om eftermiddagen er der mulighed for en vandretur langs kysten ud til den lille fiskerby Mindelo, hvor vi laver fælles afslutningsmiddag med udsigt til Atlanterhavet.

Lørdag d. 26. september: Afrejse

Afgang tidligt fra hotellet. Fly fra Porto om morgenen ankomst til Hamborg først på eftermiddagen, hvor vi hentes i bus, kører retur til Jaruplund Højskole, hvorefter vi tager afsked med hinanden efter en bid brød.

Ret til ændringer forbeholdes

Tilmelding til dette kursus - Gå til tilmelding nu